Netanyahu luluskan pencerobohan darat Rafah, walaupun ditentang Biden

(SeaPRwire) –   Israel akan menyerbu ke bandar Rafah di Gaza, walaupun protes daripada Amerika Syarikat dan kuasa-kuasa antarabangsa yang lain.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengumumkan kelulusan operasi tersebut melalui pejabatnya pada Jumaat.

Israel akan menyerbu bandar di selatan Gaza sebagai sebahagian daripada operasi tentera lebih besarnya di rantau itu.

Operasi itu dilaporkan akan merangkumi pemindahan orang awam, mengikut The Jerusalem Post.

Israel juga mengumumkan bahawa satu delegasi akan berlepas ke Doha untuk meneruskan rundingan pembebasan tebusan.

Kabinet keselamatan terlebih dahulu perlu tiba kepada kedudukan menyeluruh mengenai isu mendesak ini.

Kerajaan Amerika Syarikat telah berulang kali menentang rancangan Israel untuk melancarkan serbuan darat ke Rafah.

Pentadbiran dikatakan telah mencadangkan draf resolusi PBB, yang antara lain akan menyeru gencatan senjata sementara dan menyeru Israel supaya tidak memasuki Rafah di Jalur Gaza.

Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer pergi sejauh meminta perubahan kepimpinan di Israel yang lebih bersedia mempertimbangkan gencatan senjata dan meninggalkan rancangan untuk operasi darat lanjut.

Biden nampaknya menyokong komen-komen ini, dengan berkata pada Jumaat daripada Bilik Oval, “Senator Schumer menghubungi staf kanan saya. Saya tidak akan meluaskan ucapannya. Beliau membuat ucapan yang baik, dan saya fikir beliau menyatakan kebimbangan yang serius, tidak hanya oleh beliau tetapi oleh ramai rakyat Amerika.”

Kerajaan Israel melancarkan pelan selepas perang untuk Gaza bulan lepas, perjanjian yang serta-merta ditolak.

Di bawah pelan itu, Israel akan menuntut kawalan terbuka tanpa had ke atas keselamatan dan hal ehwal awam di Jalur Gaza. Kerajaan Netanyahu telah menolak tegas panggilan untuk penyelesaian dua negara, yang terus didorong oleh pentadbiran Biden.

Digital’s Anders Hagstrom menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.