Netanyahu Berjanji Israel Akan Serbu Rafah, Meski Tekanan Ramadan dan AS

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel, sebelum menjalani pembedahan hernia pada Ahad, mengaku bahawa Israel akan menyerbu Rafah, walaupun tekanan dari Ramadan dan Amerika Syarikat.

Netanyahu, 74, berkata beliau telah meluluskan operasi itu, dengan berkata pasukan itu “sedia untuk pemindahan penduduk awam dan untuk memberikan bantuan kemanusiaan.”

“Ini adalah perkara yang betul dari segi operasi dan antarabangsa,” katanya. “Ini akan mengambil masa tetapi akan dilakukan. Kami akan memasuki Rafah dan kami akan menghapuskan batalion Hamas di sana untuk satu sebab yang mudah: Tiada kemenangan tanpa memasuki Rafah dan tiada kemenangan tanpa menghapuskan batalion Hamas di sana.”

Komentar itu datang selepas pemimpin Israel itu bertemu dengan keluarga tebusan yang masih berada di Gaza. Beliau menolak dakwaan bahawa beliau menangguhkan pembebasan mereka.

“Mereka yang mengatakan saya tidak berbuat segala-galanya untuk mengembalikan tebusan adalah salah dan mengelirukan, dan mereka yang mengetahui kebenaran dan masih mengulangi pembohongan ini sedang menyebabkan kesedihan tidak perlu kepada keluarga tebusan,” katanya.

Netanyahu mendakwa bahawa Israel telah “mengendurkan” kedudukannya dalam perundingan manakala Hamas telah “mengukuhkan” kedudukan mereka.

“Walaupun semua kesukaran yang terlibat, perundingan mesti dijalankan dengan tenang dan dengan ketetapan hati,” katanya. “Ini adalah satu-satunya cara untuk mengembalikan tebusan.”

Netanyahu telah mengekalkan jadual penuh sepanjang perang hampir enam bulan Israel menentang Hamas. Hernia telah dikesan semasa pemeriksaan rutin, tetapi doktornya berkata beliau berada dalam kesihatan yang baik. Doktor mengakui tahun lalu bahawa beliau telah menyembunyikan masalah jantung yang lama diketahui selepas mereka memasang pemacu jantung.

Masyarakat Israel secara meluas bersatu segera selepas 7 Oktober, apabila Hamas membunuh kira-kira 1,200 orang semasa serangan rentas sempadan dan mengambil 250 orang tebusan. Hampir enam bulan konflik telah menghidupkan semula perpecahan terhadap kepimpinan Netanyahu, walaupun negara itu kekal sangat menyokong perang.

Ribuan orang Israel berkumpul di luar bangunan parlimen di Baitulmuqaddis pada Ahad, menandakan demonstrasi anti-kerajaan terbesar sejak perang bermula. Mereka mendesak kerajaan untuk mencapai persetujuan gencatan senjata untuk melepaskan puluhan tebusan yang dipegang oleh kumpulan militan Hamas di Gaza dan untuk mengadakan pilihan raya awal.

Kira-kira separuh tebusan di Gaza dibebaskan semasa gencatan senjata selama seminggu pada November. Tetapi usaha oleh pengantara antarabangsa untuk membawa pulang tebusan yang tinggal gagal. Perbincangan disambung pada Ahad dengan sedikit jangkaan kemajuan.

Netanyahu telah berkata tiada kemenangan tanpa serangan darat tentera di Rafah, bandar selatan Gaza di mana lebih separuh daripada penduduk wilayah 2.3 juta kini berlindung selepas melarikan diri daripada pertempuran di tempat lain.

Kementerian Kesihatan Hamas yang mentadbir Gaza berkata pada Ahad bahawa lebih daripada 32,000 orang Palestin telah terbunuh sejak permulaan perang. Kiraan kementerian itu tidak membezakan antara awam dan pejuang, tetapi ia telah berkata wanita dan kanak-kanak membentuk kira-kira dua pertiga daripada yang terbunuh.

‘Yael Rotem-Kuriel dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.