Negara-negara Eropah berangkat untuk menyediakan sistem peluru berpandu ke Ukraine dalam perang menentang Russia

(SeaPRwire) –   Negara-negara yang memiliki sistem pertahanan udara Patriot kelihatan enggan memberikan mana-mana kepada Ukraine, yang sedang sangat membutuhkan sekurang-kurangnya tujuh sistem peluru berpandu tersebut untuk membantu menangkis serangan udara Rusia.

Tentera udara Rusia jauh lebih kuat berbanding Ukraine, tetapi sistem peluru berpandu canggih yang disediakan oleh rakan-rakan Barat Kyiv boleh menimbulkan ancaman besar kepada penerbangan Rusia ketika pasukan Kremlin secara perlahan mara ke hadapan di sepanjang barisan hadapan kira-kira 620 batu dalam peperangan ini.

Menteri Luar Negeri Belanda Hanke Bruins Slot berkata Belanda “sedang melihat setiap jenis kemungkinan pada masa ini” dan menawarkan sokongan kewangan kepada inisiatif Jerman untuk membantu Ukraine memperkukuh pertahanan udara dan membeli lebih banyak drone.

Apabila ditanya dalam mesyuarat menteri luar negara dan pertahanan Kesatuan Eropah mengapa Belanda enggan menghantar beberapa sistem Patriotnya, Slot berkata: “Kami sedang melihat sekali lagi jika kami boleh mengurangkan bekalan apa yang masih ada pada kami, tetapi ia akan sukar.”

Minggu lepas, Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg berkata bahawa pertubuhan tentera itu “telah memetakan keupayaan sedia ada di seluruh aliansi dan terdapat sistem yang boleh disediakan kepada Ukraine.” Beliau tidak menamakan negara-negara yang memiliki Patriot.

Patriot ialah sistem peluru berpandu dipandu yang boleh menargetkan kapal terbang, peluru berpandu jarak sederhana dan peluru berpandu balistik jarak pendek. Setiap bateri terdiri daripada sistem pelancar berm yang dipasang pada trak dengan lapan pelancar yang boleh mengandungi sehingga empat peluru pencegat setiap satu, radar darat, stesen kawalan dan penjana.

Satu kelebihan utama sistem ini, selain daripada keberkesanannya, ialah tentera Ukraine sudah dilatih untuk menggunakannya.

Tetapi Patriot mengambil masa yang lama untuk dibuat – sehingga dua tahun, mengikut beberapa anggaran – jadi negara-negara enggan melepaskannya dan meninggalkan pertahanan mereka terdedah. Jerman mempunyai 12 tetapi menyediakan tiga kepada Ukraine. Poland, yang bersempadan dengan Ukraine, mempunyai dua dan memerlukannya untuk pertahanan sendiri.

Apabila ditanya sama ada negaranya akan menyediakan mana-mana, Menteri Pertahanan Sweden Pål Jonson berkata: “Saya tidak menolak kemungkinan itu, tetapi pada masa ini kami memberi tumpuan kepada sumbangan kewangan.” Beliau berkata Sweden akan menghantar sistem lain yang boleh “melegakan beberapa tekanan” ke atas keperluan Patriot.

Jonson juga mencatatkan bahawa lebih banyak penghantaran sistem pertahanan udara oleh Amerika Syarikat mungkin akan datang, selepas Dewan Perwakilan Amerika Syarikat meluluskan pakej pada hujung minggu lalu bernilai $61 bilion untuk sokongan, termasuk $13.8 bilion untuk Ukraine membeli senjata.

Apabila ditanya sama ada Sepanyol mungkin akan meningkatkan sumbangan dengan Patriot, Menteri Luar Negeri José Manuel Albares berkata negaranya “akan mengambil keputusan berdasarkan kuasa yang ada di tangannya untuk menyokong Ukraine.”

“Saya tidak fikir kita membantu sesiapa jika kita terus mendengar apa yang sedang diberikan, bila diberikan dan bagaimana ia sampai,” katanya kepada wartawan dalam mesyuarat di Luxembourg.

NATO menjejak bekalan senjata yang dipegang oleh 32 negara ahlinya untuk memastikan mereka berupaya melaksanakan rancangan pertahanan pertubuhan itu pada masa keperluan.

Tetapi Stoltenberg berkata pada Jumaat bahawa jika jatuh di bawah garis panduan “ialah satu-satunya cara NATO boleh menyediakan senjata kepada Ukraine yang diperlukan untuk mempertahankan diri, maka itulah risiko yang perlu diambil.”

Selain menyediakan bateri Patriot baru, Stoltenberg berkata penting juga bagi negara-negara memastikan bateri yang dihantar dipelihara dengan baik, mempunyai bekalan ganti dan banyak peluru pencegat.

Dalam perkembangan berasingan dalam mesyuarat Isnin, Menteri Luar Negeri Lithuania Gabrielius Landsbergis menyatakan kebimbangan tentang kemungkinan sabotaj Rusia terhadap kemudahan di Eropah yang digunakan untuk melatih tentera Ukraine.

Dua warganegara Jerman-Rusia ditahan minggu lepas atas syak wasangka pengintipan, salah seorang daripadanya dituduh bersetuju melakukan serangan terhadap sasaran berpotensi termasuk kemudahan tentera Amerika Syarikat, pemberitahuan pendakwaan berkata.

“Kami menyaksikan peristiwa yang sangat serupa di rantau kami, bukan sahaja di Lithuania tetapi juga di Latvia dan Estonia. Landsbergis berkata kepada wartawan. “Seolah-olah terdapat tindakan berkoordinasi terhadap negara-negara Eropah yang datang dari Rusia,” katanya. “Kami perlu mencari cara untuk menangani ancaman … kerana Rusia berperang bukan sahaja terhadap Ukraine tetapi Barat juga.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.