NATO tidak akan menjemput Ukraine ke sidang musim panas akan datang, kata duta Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   Duta Besar Amerika Syarikat ke NATO, Julianne Smith, berkata pada Selasa beliau tidak menjangkakan perikatan itu akan mengeluarkan jemputan keahlian kepada Ukraine dalam sidang kemuncaknya di Washington pada Julai nanti.

“Berkenaan sidang kemuncak musim panas ini, saya tidak menjangkakan perikatan akan mengeluarkan jemputan pada tahap ini,” kata Smith menjawab soalan berhubung panggilan bersama para wartawan menjelang mesyuarat pada Khamis.

Semasa berjuang menentang pencerobohan Rusia, matlamatnya ialah untuk menjadi ahli perikatan tentera berpihak Amerika Syarikat yang diketuai itu.

Kyiv dan sesetengah sekutunya di dalam NATO, terutamanya di Eropah Timur, telah menekan untuk mendapatkan jemputan keahlian walaupun mereka menerima Ukraine tidak akan dapat menyertai NATO semasa masih berperang.

Pada sidang kemuncak di Lithuania tahun lepas, pemimpin NATO menyatakan masa depan Ukraine adalah tetapi berhenti daripada mengeluarkan jemputan atau menetapkan jadual masa untuk keahlian.

“Kami telah bekerja sangat keras sejak sidang kemuncak Vilnius tahun lepas untuk bergerak maju dalam beberapa langkah untuk terus membantu kawan-kawan kami di Ukraine dengan reformasi yang diperlukan di dalam negara mereka sendiri untuk bergerak lebih dekat ke arah penyertaan Euro-Atlantik,” kata Smith.

“Dan kami terus memberi tumpuan terutamanya untuk menyokong mereka dalam perjuangan semasa dan memastikan mereka dapat muncul di medan pertempuran.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.