NATO menyambut ulang tahun ke-75 ketika keputusan Ukraine mencetuskan pertikaian antara ahli

(SeaPRwire) –   NATO menandakan pada hari Khamis 75 tahun pertahanan kolektif merentasi Eropah dan Amerika Utara, dengan diplomat tertingginya bersumpah untuk terus berjuang di Ukraine sebagai tentera Rusia yang lebih bersenjata menguasai kawalan medan tempur.

Hari ulang tahun itu datang sebagai negara sekutu sekarang 32 menimbang rancangan untuk memberikan sokongan tentera lebih meramalkan jangka panjang kepada Ukraine. Terjejas oleh kekurangan peluru, Ukraine minggu ini menurunkan umur tentera kumpulan daripada 27 ke 25 dalam usaha untuk melengkapkan semula barisannya yang terkurang.

“Ukraine di bawah serangan berat, macam harian, 24-tujuh,” Menteri Luar Negeri Estonia Margus Tsahkna memberitahu wartawan, memohon lebih peralatan tentera untuk Ukraine seperti sistem pertahanan udara, drone dan peluru meriam.

“Kita perlu memberi sistem-sistem ini yang tidak kita gunakan kepada Ukraine, untuk mengambil dan melindungi rakyat mereka, infrastruktur awam dan juga infrastruktur tenaga,” katanya, sebelum upacara dengan rakan sejawatnya untuk menandakan hari perjanjian asas NATO ditandatangani: 4 April 1949, di Washington.

Sambutan lebih besar dirancang apabila bertemu di Washington dari 9 hingga 11 Julai.

Ratusan kakitangan memenuhi ruang terminal udara besar seperti di pusat ibu pejabat NATO di Brussels, sementara puluhan lagi melihat dari laluan dan tangga kaca sebagai kapal tentera Belgium dan Belanda memainkan lagu NATO, perjanjian Washington asal diletakkan di hadapan mereka.

“Saya suka Perjanjian Washington. Bukan paling sedikit kerana ia sangat pendek,” Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg berkata dengan senyuman. “Hanya 14 perenggan selama beberapa muka surat. Tidak pernah sebelum ini satu dokumen dengan begitu sedikit perkataan bermakna begitu banyak kepada begitu banyak orang. Begitu banyak keselamatan. Begitu banyak kemakmuran, dan begitu banyak keamanan.”

Di luar Brussels pada malam Rabu, Setiausaha Negara AS Antony Blinken telah membayar penghormatan “kepada jutaan askar, pelaut, dan juruterbang yang keberanian dan kesediaan untuk meletakkan nyawa mereka di atas garis telah memberi berat kepada komitmen suci kita untuk mempertahankan satu sama lain.”

Blinken berkata bahawa walaupun menteri luar negara menandakan lebih daripada tujuh dekad keamanan, “keselamatan – bersama-sama dengan prinsip teras Pertubuhan tentang demokrasi, kebebasan, dan kedaulatan undang-undang – sekali lagi dicabar oleh mereka yang percaya bahawa kekuatan membuat benar… dan yang cuba menggambarkan semula sempadan dengan kekerasan.”

Menteri Luar Negeri Ukraine, Dmytro Kuleba, juga hadir pada hari Khamis. Pesanannya lebih terus.

“Hanya hari ini, 20 Shahed drones ditembak ke bandar Kharkiv dan empat orang terbunuh,” katanya, menambah bahawa penyelamat cuba membantu mangsa di kawasan itu juga terbunuh.

“Mustahil untuk memahami mengapa sekutu tidak dapat mencari bateri tambahan untuk menghantar mereka ke tempat di mana peluru berpandu balistik ditembak setiap hari,” kata Kuleba.

Menteri Luar Negeri Sweden, Tobias Billström, mengambil bahagian dalam mesyuarat peringkat menteri pertama sejak negaranya . Serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine pada Februari 2022 memaksa Sweden dan Finland masuk ke dalam NATO.

“NATO mewakili kebebasan untuk memilih,” Menteri Luar Negeri Finland Elina Valtonen berkata, merungkai cara jiran-jiran Nordik baru-baru ini menyertai. “Negara-negara demokratik, orang bebas memilih untuk menyertai. Tidak seperti cara Rusia meluaskan dengan keganasan atau pengilhakan haram.”

Presiden Vladimir Putin berkata beliau melancarkan peperangan, sebahagiannya sekurang-kurangnya, kerana NATO mengembang lebih dekat ke sempadan Rusia.

Barisan NATO hampir bertiga daripada 12 ahli pengasasnya, tetapi Finland dan Sweden menyertai dalam masa rekod untuk berlindung di bawah jaminan keselamatan kolektif NATO.

Janji itu – Perkara 5 Perjanjian Washington – menetapkan bahawa serangan ke atas mana-mana ahli mereka mesti dihadapi dengan tindak balas bersatu. Ia hanya pernah digunakan sekali, selepas serangan Al-Qaeda ke atas tanah AS pada 2001.

Antara kejayaan lebih baru sebagai ia berkembang dari Zaman Sejuk dan selepas Dinding Berlin runtuh, NATO akan menghitung kempen udara 1999nya terhadap bekas Yugoslavia untuk mengakhiri penindasan kejam terhadap etnik Albania pemisah dan usahanya untuk mengelakkan hampir perang saudara di Macedonia pada 2001.

Di hujung skala terletak operasi di Afghanistan. NATO mengambil alih usaha keselamatan pada 2003 dan ia menjadi yang paling lama, mahal dan maut dalam sejarah Pertubuhan. Ia ditandai dengan penarikan kacau balau pada Ogos 2021, kebanyakan kejayaan hampir dua dekad ditinggalkan.

Hari ini, Ukraine juga mahu kerusi di meja NATO, tetapi Pertubuhan bekerja atas dasar sebulat suara dan tiada konsensus sama ada ia harus menyertai. Kebanyakan sekutu menentang keahlian semasa peperangan berlangsung juga. Untuk sekarang, NATO hanya berjanji bahawa pintunya terbuka untuk Ukraine pada masa hadapan.

Sekutu NATO tidak dapat sepakat juga. Sebagai sebuah pertubuhan, Pertubuhan hanya menyediakan sokongan bukan maut seperti kenderaan pengangkut, bahan api, rasional pertempuran, bekalan perubatan dan peralatan pengesan periuk api. Walau bagaimanapun, kebanyakan ahli menyediakan senjata dan peluru secara bilateral atau dalam kumpulan.

Sebahagian besar usaha NATO sejak tentera Rusia mula mengumpul untuk serangan terfokus pada memperkukuh sempadan sendiri berhampiran Rusia dan Ukraine untuk menggagalkan Putin menyerang mana-mana sekutu seterusnya.

Perkara 5 mungkin mendapat ujian paling sukar semasa tempoh Donald Trump sebagai presiden Amerika Syarikat – negara ahli NATO paling kuat secara jelas. Trump mencadangkan AS mungkin tidak mempertahankan mana-mana sekutu NATO yang gagal meningkatkan belanjawan pertahanan mereka sendiri sekurang-kurangnya kepada 2% KDNK, seperti yang telah dipersetujui oleh semua pada 2014.

Trump mengulangi ancaman semasa kempen pilihan raya tahun ini. NATO meramalkan bahawa 18 daripada 32 ahlinya akan mencapai sasaran itu tahun ini, naik daripada hanya 3 satu dekad lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.