NATO menyambut ahli ke-32, pakar amaran blok yang lebih besar ‘memperparah’ ketakutan Putin

(SeaPRwire) –   Sweden telah secara rasmi menyertai NATO selepas hampir setahun berselisih dan perbincangan yang tidak henti-henti, menambah satu lagi komponen penting untuk pertahanan terhadap kepentingan Rusia.

“Sweden kini merupakan ahli NATO,” Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson menulis dalam kenyataan yang diterbitkan di platform media sosial X.

“Terima kasih kepada semua sekutu kerana menerima kami sebagai ahli ke-32,” beliau teruskan. “Kami akan berusaha untuk kesatuan, solidariti dan berkongsi beban, dan akan sepenuhnya mematuhi nilai-nilai Perjanjian Washington: kebebasan, demokrasi, kebebasan individu dan kedaulatan undang-undang. Lebih kuat bersama.”

pada Rabu untuk menyempurnakan proses menyertai NATO, di mana beliau bertemu dengan Setiausaha Negara AS Antony Blinken, dan akan menghadiri Ucapan Kesatuan sebagai tetamu isteri pertama Jill Biden.

“Sweden merupakan demokrasi yang kukuh dengan tentera yang sangat berkemampuan yang berkongsi nilai dan visi kami untuk dunia,” Bait Putih menulis tentang ahli pertahanan baharu. “Mempunyai Sweden sebagai sekutu NATO akan membuat Amerika Syarikat dan sekutu kami lebih selamat.”

Sebagai ahli NATO, Sweden, dengan kapal selam dan pesawat pejuang Gripen terkini, akan menjadi pautan penting antara Atlantik dan negara-negara Baltik dalam masa krisis, mengikut Reuters.

“Walaupun Putin berpura-pura tenang, langkah ini hampir pasti akan menggalakkan ketakutan yang dalam akar umbi dalam psike Rusia, kerana kebanyakan peperangan yang dilalui Rusia berlaku di medan operasi Barat,” Rebekah Koffler, penganalisis perisikan tentera strategik dan penulis “Buku Panduan Putin,” berkata kepada Digital.

Finland dan Sweden telah lama enggan menyertai NATO, dengan banyak yang percaya ia tidak akan memperkukuh keselamatan negara dan sebaliknya akan menyakitkan hati Rusia, tetapi serangan Presiden Rusia Vladimir Putin ke atas Ukraine telah menyebabkan kedua-dua negara menukar fikiran.

proses, menyertai pakatan itu pada April 2023, tetapi Sweden menghadapi tentangan lebih besar. NATO memerlukan sokongan sebulat suara daripada ahli-ahli untuk menerima negara-negara baharu, dan Turki dan Hungary pada asalnya tidak menyokong permohonan Sweden, dengan pelbagai kebimbangan dan kelihatan menggunakan permohonan itu untuk menangani percanggahan politik.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menetapkan beberapa syarat, termasuk sikap yang lebih tegas terhadap pemberontak Kurdish dan ahli rangkaian yang Ankara salahkan atas cubaan rampasan kuasa 2016. Isu Kurdish terbiar selama setahun, dan Sweden melaksanakan beberapa perubahan untuk meredakan Turki, termasuk penamatan larangan senjata dan kerjasama dalam memerangi keganasan dan demonstrasi awam daripada kumpulan tersebut.

Hungary, ahli terakhir yang menyertai pakatan itu sebelum Finland dan Sweden memohon, tidak berpandangan baik untuk menerima negara yang kerap mengkritik kerajaan dan perdana menterinya, Viktor Orbán.

Orbán menyokong penyertaan Sweden, tetapi ahli-ahli parti beliau tidak berkongsi semangat itu. Orbán menegaskan bahawa keahlian Sweden “akan memperkukuh keselamatan Hungary.”

Tekanan daripada AS dan sekutu NATO ke atas Turki. Dengan tiada lagi tentangan, Sweden kini telah menyertai NATO – yang pasti akan menggusarkan Rusia dan Putin.

“Pembangunan baharu dijangka akan mendorong Rusia untuk memperkukuh kedudukan tentera di barisan Barat dan meningkatkan aktiviti-aktiviti mengganggu di rantau itu, mungkin di Baltik dan mungkin akan bertindak dengan agresif di Laut Baltik,” Koffler menjelaskan, menyatakan bahawa sempadan Rusia dengan NATO kini telah berlipat ganda daripada kira-kira 750 batu kepada lebih kurang 1,600 batu.

“Kita tidak membincangkan serangan terus tetapi lebih kepada aktiviti siber dan khas lain, melibatkan pegawai perisikan,” beliau menambah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.