NASCAR akan Kembalikan Perlumbaan Bintang Semua $1 Juta ke North Wilkesboro Lagi pada 2024

AUTO: SEP 24 NASCAR Cup Series Playoff Autotrader EchoPark Automotive 400

RALEIGH. N.C. — Siri NASCAR Cup akan kekal di North Wilkesboro Speedway pada 2024 selepas acara tahun ini — perlumbaan pertama NASCAR di sana dalam 27 tahun — menarik orang ramai penuh kapasiti yang gembira untuk kembali ke akar umbi kereta stock.

Ahli-ahli dewan negeri menyertai NASCAR dan eksekutif litar pada Khamis di Bangunan Perundangan North Carolina untuk pengumuman itu, yang mengekalkan oval asfalt .625-batu (1 kilometer), terletak hampir 160 batu (258 kilometer) di barat Raleigh, pada jadual Cup Series untuk setahun lagi.

Perlumbaan pameran 19 Mei tanpa mata kekal dalam slot tradisionalnya pada hujung minggu sebelum Coca-Cola 600 di Charlotte Motor Speedway.

Presiden NASCAR Steve Phelps berkata All-Star Race di North Wilkesboro dan perlumbaan jalanan litar pertama, yang diadakan di Chicago, adalah acara utama 2023 semasa musim ulang tahun ke-75 NASCAR.

“Kedua-dua acara itu tidak mengecewakan,” kata Phelps. “Kami sangat gembira untuk kembali dengan All-Star Race.”

North Wilkesboro adalah salah satu venue asal NASCAR, menganjurkan lebih daripada 90 perlumbaan Cup sebelum ditutup pada 1996 kerana litar berusaha untuk membina populariti di pasaran lain. Oval itu jatuh merosot sehingga Hall of Famer Dale Earnhardt Jr., penyokong tempatan, dan pegawai negeri mendesak usaha untuk menghidupkan semula litar itu.

Dana persekutuan dan negeri membantu menyiapkan pengubahsuaian, menghasilkan pengumuman September 2022 bahawa ia akan kembali pada 2023.

NASCAR dan Speedway Motorsports, yang memiliki kedua-dua litar Charlotte dan North Wilkesboro, juga berkata Khamis bahawa North Wilkesboro akan diturap semula buat kali pertama sejak 1981 pada masa untuk perlumbaan tahun depan.

Kyle Larson mendominasi perlumbaan tahun ini, yang diadakan sebelum 35,000 peminat di litar asfalt yang ditampal, dalam perjalanan ke hadiah $1 juta dalam acara menang-mengambil-semua.

Bajet negeri terakhir yang berkuat kuasa minggu depan termasuk $4 juta tambahan untuk litar kelajuan untuk melakukan pembaikan dan penambahbaikan selagi ia bersetuju untuk menganjurkan satu lagi perlumbaan Siri NASCAR di sana menjelang akhir 2028.

All-Star Race 2024 memenuhi keperluan itu, menurut wakil negeri Jason Saine, seorang penulis bajet utama.

“Ia betul berada di Carolina Utara. Ia terasa hebat untuk memilikinya di Carolina Utara,” kata Saine kepada wartawan, “dan itu bermakna pelancong akan datang dari mana-mana dan menghabiskan seminggu di Carolina Utara membelanjakan dolar.”

Gabenor Roy Cooper juga menjadi penyokong besar kembalinya NASCAR ke North Wilkesboro dan menghadiri perlumbaan tahun ini.

Phelps berkata bahawa “merasakan kasih sayang dari negeri dan ahli politiknya sangat penting, dan ia mempengaruhi keputusan yang kami buat.”

Tidak jelas sama ada pengumuman Khamis meningkatkan peluang North Wilkesboro untuk kembali ke perhentian biasa pada jadual perlumbaan mata. Phelps berkata bahawa mengadakan perlumbaan di pasaran bukan tradisional menarik mereka yang tidak pernah menghadiri perlumbaan NASCAR sebelum ini.

“Kami mahu memastikan bahawa kami kekal terikat kepada sejarah dan DNA dan akar umbi NASCAR, tetapi terus mendorong sempadan membawa sukan kami ke tempat yang berbeza,” katanya.

All-Star Race pada asalnya bermula pada 1985 dan diadakan di Charlotte Motor Speedway setiap tahun kecuali 1986, apabila Atlanta Motor Speedway adalah tempat acara itu. Acara itu kembali ke Charlotte sehingga 2021, apabila ia diadakan selama dua tahun di Texas Motor Speedway.

Speedway Motorsports tahun ini memindahkannya ke North Wilkesboro. All-Star Race hanya pernah diadakan di venue yang dimiliki oleh Speedway Motorsports.