Muzium Louvre dan Istana Versailles Dievakuasi Selepas Ancaman Bom semasa Perancis Masih dalam Amaran Tinggi Terhadap Keganasan

PARIS – Muzium Louvre di Paris dan Istana Versailles dievakuasi pelawat dan kakitangan pada hari Sabtu selepas menerima ancaman bom. Kerajaan telah menaikkan tahap amaran keselamatan Perancis selepas serangan sekolah fatal oleh seorang yang disyaki radikal.

Perkhidmatan komunikasi Louvre menyatakan tiada seorang pun yang cedera dan tiada insiden dilaporkan. Polis Paris menyatakan pegawai menyiasat muzium selepas menerima ancaman bom bertulis.

Istana bekas diraja di Versailles juga menerima ancaman bom, kata jurucakap polis kebangsaan. Istana dan taman yang luas itu dievakuasi sementara polis menyiasat kawasan itu, kata jurucakap itu.

Alarm berbunyi di Louvre, ruang besar juga di istana bekas diraja Paris yang menghadap Sungai Seine, apabila pengevakuasian diumumkan, dan di pusat membeli-belah bawah tanah piramid tandatangannya.

Polis menghalang monumen dari semua sisi, dan akses bawah tanah, sementara pelancong dan pengunjung lain mengalir keluar. Video yang dimuat naik ke talian menunjukkan orang meninggalkan, sesetengah dengan tergesa-gesa dan sesetengah berhenti mengambil gambar, orang lain kelihatan bingung tentang apa yang berlaku.

Kerajaan Perancis meningkatkan tahap ancaman dan mengerahkan 7,000 tentera untuk meningkatkan keselamatan selepas serangan sekolah Jumaat. Pihak berkuasa Perancis menyatakan bekas pelajar yang disyaki radikalisme Islam membunuh seorang guru dan mencederakan tiga orang lain sebelum ditangkap.

Kerajaan juga bimbang tentang kesan perang antara Israel dan Hamas di Perancis.

Louvre, rumah kepada karya-karya besar seperti Mona Lisa, menyambut antara 30,000 dan 40,000 pelawat setiap hari.