Musuh yang berkelahi dengan Hezbollah di Israel memberitahu Iran untuk bertarung sendiri jika konflik meningkat

(SeaPRwire) –   Dengan sekutu Hamas di bawah serangan di Gaza, ketua Pasukan Quds Iran melawat Beirut pada bulan Februari untuk membincangkan risiko jika Israel seterusnya menyasarkan Lebanon Hezbollah, serangan yang boleh menjejaskan Tehran secara teruk rakan serantau utamanya, tujuh sumber berkata.

Di Beirut, ketua Quds Esmail Qaani bertemu pemimpin Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah, sumber-sumber berkata, sekurang-kurangnya untuk kali ketiga sejak serangan maut Hamas pada 7 Oktober terhadap selatan Israel dan serangan balas memusnahkan Israel terhadap Gaza.

Perbualan itu berpusing ke kemungkinan serangan penuh Israel ke utaranya, di Lebanon, sumber-sumber berkata. Selain merosakkan kumpulan Islamis Syiah, satu eskalasi sedemikian juga boleh menekan Iran untuk bertindak lebih kuat daripada setakat ini sejak 7 Oktober, tiga sumber daripada tujuh sumber, kuasa, berkata.

Dalam tempoh lima bulan kebelakangan ini, Hezbollah, musuh bersumpah Israel, telah menunjukkan sokongan untuk Hamas dalam bentuk voli roket terhad yang dilancarkan merentasi sempadan utara Israel.

Pada perjumpaan yang tidak dilaporkan sebelum ini, Nasrallah menjamin Qaani beliau tidak mahu Iran terlibat dalam peperangan dengan Israel atau Amerika Syarikat dan bahawa Hezbollah akan berjuang sendiri, kata semua sumber.

“Ini adalah perjuangan kami,” kata Nasrallah kepada Qaani, kata satu sumber Iran yang mempunyai pengetahuan mengenai perbincangan itu.

Disesuaikan untuk mengelakkan satu eskalasi besar, pertempuran di Lebanon walaupun begitu telah mengusir puluhan ribu orang dari rumah mereka di kedua-dua belah sempadan. Serangan Israel telah membunuh lebih daripada 200 pejuang Hezbollah dan beberapa, manakala serangan dari Lebanon ke Israel telah membunuh dua belas askar Israel dan enam orang awam.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, serangan balasan Israel telah meningkat dalam keamatan dan jangkauan, membakar kebimbangan keganasan itu boleh terlepas kawalan walaupun jika pengantara mencapai gencatan senjata sementara di Gaza.
Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant menunjukkan pada bulan Februari bahawa Israel merancang untuk meningkatkan serangan untuk menyingkirkan pejuang Hezbollah secara muktamad dari sempadan jika berlaku gencatan senjata di Gaza, walaupun beliau meninggalkan pintu terbuka untuk diplomasi.

Pada tahun 2006, Israel berperang pendek tetapi hebat udara dan darat dengan Hezbollah yang memusnahkan untuk Lubnan.

Sumber-sumber keselamatan Israel telah berkata sebelum ini bahawa Israel tidak mahukan sebarang penyebaran permusuhan tetapi menambah bahawa negara itu bersedia berperang di barisan depan baharu jika perlu. Perang penuh skala di sempadan utaranya akan menyulitkan sumber tentera Israel.

Iran dan Hezbollah sedar akan bahaya serius perang lebih meluas di Lubnan, dua sumber berselari dengan pandangan kerajaan di Tehran berkata, termasuk bahaya ia boleh merebak dan membawa kepada serangan kepada kemudahan nuklear Iran.

Amerika Syarikat menyenaraikan Iran sebagai penaja negeri keganasan antarabangsa dan telah berusaha selama bertahun-tahun untuk mengekang program nuklear Tehran. Israel telah lama menganggap Iran sebagai ancaman kewujudan.

Untuk cerita ini, Reuters bercakap dengan empat sumber Iran dan dua sumber serantau, bersama-sama dengan sumber Lubnan yang mengesahkan intipati perjumpaan itu. Dua sumber Amerika Syarikat dan satu sumber Israel berkata Iran mahu mengelakkan kesan daripada . Semua meminta kerahsiaan untuk membincangkan perkara-perkara sensitif.

Jabatan Negara Amerika Syarikat, kerajaan Israel, Tehran dan Hezbollah tidak menjawab permintaan untuk komen.

Perjumpaan di Beirut menyoroti tekanan ke atas strategi Iran mengelakkan eskalasi besar-besaran di rantau ini sementara memprojekkan kekuatan dan sokongan untuk Gaza di seluruh Timur Tengah melalui kumpulan bersenjata bersekutu di Iraq, Syria dan Yemen, para ahli analisis berkata.

Qaani dan Nasrallah “mahu mengasingkan Iran lebih lagi daripada akibat menyokong satu siri pemain wakil di seluruh Timur Tengah.” kata Jon Alterman dari Center for Strategic and International Studies think tank Washington, menjawab soalan mengenai perjumpaan itu.

“Mungkin kerana mereka menilai bahawa kemungkinan tindakan tentera di Lubnan meningkat dan tidak berkurangan.”

Sudah tentu, pengaruh Tehran yang dengan teliti dipelihara di rantau ini sedang dikurangkan, termasuk oleh serangan Israel terhadap Hamas bersama-sama dengan perjanjian pertahanan dan normalisasi hubungan Israel-Arab Saudi yang berpotensi, serta amaran Amerika Syarikat bahawa Iran tidak patut terlibat dalam konflik Hamas-Israel.

Qaani dan Nasrallah antara mereka memegang kawalan ke atas puluhan ribu pejuang dan persenjataan roket dan peluru berpandu yang luas. Mereka adalah protagonis utama dalam rangkaian sekutu dan militia wakil Tehran, dengan Pasukan Quds Qaani bertindak sebagai legion asing Pengawal Revolusi Iran.

Walaupun Hezbollah secara awam menunjukkan ia akan menghentikan serangan terhadap Israel apabila serangan Israel di Gaza berhenti, Duta Khas Amerika Syarikat Amos Hochstein berkata minggu lepas bahawa gencatan senjata Gaza tidak secara automatik akan mencetuskan keadaan tenang di selatan Lubnan.

Diplomat Arab dan Barat melaporkan bahawa keazaman untuk tidak lagi membenarkan kehadiran pejuang utama Hezbollah sepanjang sempadan, kerana takut serangan serupa kepada serangan Hamas yang membunuh 1,200 orang dan mengambil 253 tebusan.

Serangan balas Israel di Gaza telah membunuh lebih daripada 31,000 orang Palestin dan memusnahkan enklaf pantai itu.

“Jika terdapat gencatan senjata di (Gaza), terdapat dua aliran fikiran di Israel dan kesan saya ialah bahawa yang akan mengesyorkan melanjutkan perang di sempadan dengan Hezbollah adalah yang lebih kuat,” kata Sima Shine, bekas pegawai perisikan Israel yang kini ketua program Iran di Institut untuk Kajian Keselamatan Kebangsaan:

Seorang pegawai kanan Israel bersetuju bahawa Iran tidak mahukan perang penuh, menunjukkan tindak balas Tehran yang terkawal terhadap serangan Israel ke atas Hamas.

“Ia kelihatan mereka berasa menghadapi ancaman tentera yang boleh dipercayai. Tetapi ancaman itu mungkin perlu menjadi lebih boleh dipercayai,” kata pegawai itu.

Washington, melalui Hochstein, dan Perancis telah bekerja ke atas cadangan diplomasi yang akan memindahkan pejuang Hezbollah dari kawasan sempadan sejajar dengan resolusi PBB 1701 yang membantu mengakhiri perang 2006, tetapi persetujuan masih belum kelihatan.

Perang di Lubnan yang secara serius merosakkan Hezbollah akan menjadi tamparan besar bagi Iran, yang bergantung kepada kumpulan yang diasaskan dengan sokongannya pada tahun 1982 sebagai tembok pertahanan terhadap Israel dan untuk menyokong kepentingannya di rantau lebih luas, dua sumber serantau berkata.

“Hezbollah sebenarnya adalah barisan pertahanan pertama untuk Iran,” kata Abdulghani Al-Iryani, penyelidik kanan di Pusat Kajian Strategik Sana’a, sebuah pemikir di Yemen.

Jika Israel melancarkan tindakan tentera besar-besaran terhadap Hezbollah, sumber Iran dalam lingkaran dalaman kuasa berkata, Tehran mungkin mendapati dirinya terpaksa meningkatkan peperangan wakilnya.

Seorang pegawai keselamatan Iran mengakui bagaimanapun bahawa kos satu eskalasi sedemikian boleh menjadi terlalu tinggi bagi kumpulan sekutu Iran. Involvenmen terus oleh Iran, beliau menambah, boleh memberikan justifikasi untuk kehadiran berterusan tentera Amerika Syarikat di rantau ini.

Memandangkan Tehran mempunyai hubungan yang luas, berdekad-dekad dengan Hezbollah, ia akan sukar, jika tidak mustahil, untuk menjauhkan diri antara kedua-duanya, kata seorang pegawai Amerika Syarikat.

Sejak serangan Hamas ke atas Israel, Iran telah memberi restunya kepada tindakan menyokong sekutunya di Gaza: termasuk serangan oleh kumpulan Iraq ke atas kepentingan Amerika Syarikat. Ia juga telah menyediakan maklumat dan senjata untuk operasi Houthi terhadap pengangkutan di Laut Merah.

Tetapi ia telah berhenti jauh daripada perang berbilang barisan terhadap Israel yang tidak terkawal, tiga sumber Palestin berkata, yang Hamas menjangkakan Iran akan menyokong selepas 7 Oktober.

Sebelum bertemu Nasrallah di Beirut, Qaani telah memimpin mesyuarat dua hari di Iran pada awal bulan Februari bersama-sama dengan pemerintah operasi militia di Yemen, Iraq dan Syria, tiga wakil Hezbollah dan delegasi Houthi, seorang pegawai Iran berkata.

Panglima Besar Pengawal Revolusi Major Jeneral Hossein Salami juga hadir, pegawai itu berkata. Hamas tidak hadir.

“Pada akhirnya, semua peserta bersetuju bahawa Israel mahukan perluasan peperangan dan terjerumus dalam perangkap itu harus dielakkan kerana ia akan menjustifikasikan kehadiran lebih tentera Amerika Syarikat di rantau ini,” kata pegawai itu.

Kemudian, Qaani mengatur penangguhan serangan oleh kumpulan Iraq. Setakat ini, Hezbollah telah mengekalkan tindak balas tukar-menukar mereka dalam apa pemerhati telah panggil peraturan pertempuran tidak bertulis dengan Israel.

Walaupun berdekad-dekad konflik wakil sejak revolusi Iran 1979, Republik Islam itu tidak pernah berperang secara terus dalam peperangan dengan Israel, dan keempat-empat sumber Iran berkata tiada minat untuk perubahan itu berlaku.

Menurut insiden dalaman Iran, Pemimpin Agung Ayatollah Ali Khamenei tidak cenderung untuk melihat perang meletus di Iran, di mana ketidakpuasan awam dengan sistem pemerintahan tahun lalu melimpah ke dalam protes besar-besaran.

“Orang Iran adalah pragmatis dan mereka takut kepada pengembangan peperangan,” kata Iryani.

“Jika Israel bersendirian, mereka akan berperang, tetapi mereka tahu jika perang merebak, negara-negara lain akan terlibat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.