Musim Terakhir Sex Education Netflix Mengirim Keluar Pelakon Yang Disayangi Dengan Gaya

Sex Education Season 4. (L to R) Ncuti Gatwa as Eric, Asa Butterfield as Otis in Sex Education Season 4. Cr. Samuel Taylor/Netflix © 2023.

Sex Education, siri remaja British yang popular di Netflix, kembali pada hari Khamis dengan musim keempat dan terakhirnya, membawa pelajar-pelajar Sekolah Menengah Moordale ke tempat baru, secara harfiah. Dalam Musim 3, Moordale telah dijual kepada pemaju, dan sekolah baru—bersama dengan estetika lestari, artistik, dan bebas bentuknya—kini telah muncul: Kolej Cavendish.

Cavendish kelihatan mempunyai segalanya: terdapat gelongsor dalaman; meditasi, disko senyap, mandi bunyi, dan yoga setiap hari untuk kesihatan mental; dan setiap pelajar mendapat tablet, beg jinjing, dan botol air boleh guna semula. “Ia seperti Amsterdam,” kagum Otis (Asa Butterfield). “Tetapi di angkasa lepas,” tambah Eric (Ncuti Gatwa). Ia adalah zon bebas gosip, dan moto sekolahnya adalah: Mengapa jahat bila boleh hijau? “Yah,” komen Aimee (Aimee Lou Wood). “Ini berbeza.” Itu adalah penyataan yang merendahkan.

Gosip adalah penting untuk rancangan ini sejak permulaannya, ketika Adam (Connor Swindells) mendedahkan Otis sebagai “orang gila seks” kepada seluruh sekolah selepas melihat koleksi alat seks ibu Otis, Jean (Gillian Anderson), berselerak di seluruh rumah mereka. Jean adalah seorang terapis seks profesional, jadi untuk seorang remaja, Otis mempunyai pemahaman yang luar biasa tentang segala sesuatu berkaitan seks. Dia memulakan klinik terapi seks bawah tanah di sekolah dengan Maeve (Emma Mackey), dan selebihnya adalah tiga musim sejarah.

Musim 4 mendapati watak-watak Sex Education yang disayangi—Otis, Eric, Aimee, Maeve (yang belajar di kolej Ivy League fiksyen di AS), Ruby, Jackson, Viv, Cal—agak terumbang-ambing dalam persekitaran baru mereka. Cavendish tidak sepenuhnya ideal: Seperti yang ditunjukkan oleh Isaac (George Robinson), mereka mempunyai cukup wang untuk bilik meditasi, tetapi tidak untuk lif yang berfungsi—isu aksesibiliti yang serius untuk pelajar yang duduk di kerusi roda. Dan sebagai pelajar tingkatan enam, berusia 16 hingga 18 tahun, mereka mula bertanya-tanya tentang dunia sebenar di luar bilik darjah.

Pada mulanya, mereka “kelihatan seperti ikan kecil dalam kolam besar,” kata pereka kostum Daniella Pearlman, yang menyertai rancangan itu untuk musim terakhir. Mereka adalah makhluk asing di Amsterdam angkasa ini—bukan dalam cara yang mengasingkan, hanya dalam cara yang terasa, yah, berbeza. Untuk mencipta kostum mereka untuk musim akhir, Pearlman memberi tumpuan kepada keseimbangan halus antara memelihara rupa watak-watak ikonik yang penonton telah biasa dan menolong mereka berevolusi kepada diri mereka yang paling lengkap.

“Jika anda mengambil masa untuk melihat bagaimana orang berpakaian, ia bukan hanya pergi ke kedai di jalan raya utama dan berpakaian seperti manekin,” kata Pearlman dari Manchester. “Orang menggayakannya mengikut cara mereka berasa yakin, dan itulah yang kami mahu disampaikan. Terutamanya dengan perjalanan semua watak: Mereka membesar, mereka mencari jati diri, mereka menjadi orang dewasa muda.”

Baca terus untuk melihat bagaimana Otis, Eric, Maeve, dan Aimee—beberapa watak yang diperkenalkan dalam Sex Education—mengucapkan selamat tinggal dengan bergaya.

Otis

SEX EDUCATION SEASON 4

Sorotan telah beralih sedikit daripada protagonis suatu ketika dan kisah Sex Education kini sama rata antara dua belas watak sokongan. Sebagaimana sepatutnya, pakaian Otis tidak banyak berubah.

Dia mengekalkan jaket bomber neapolitan yang dikenali dengan serta-merta, yang terpercik dengan air liur bayi. (Sebenarnya, jabatan kostum terpaksa membuat jaket kedua yang serupa selepas adegan itu difilemkan, mencelup kain dengan teliti ke dalam corak warna blok yang menjadi tanda dagangannya.)

Otis tidak terlalu peduli tentang penampilannya pada musim ini—sekurang-kurangnya tidak pada permulaannya, ketika ibunya yang bujang mempunyai bayi berusia 8 minggu. Antara tekanan menjadi penjaga kedua secara defacto, memulakan sekolah baru, dan lebih daripada satu konflik dengan rakan-rakan baiknya, dia tidak mempunyai banyak masa untuk memikirkan gaya peribadi.

Aimee

Sex Education Season 4. Aimee Lou Wood as Aimee in Sex Education Season 4. Cr. Samuel Taylor/Netflix © 2023.

Aimee—yang diserang secara seksual dalam Musim 2—telah menyaksikan perubahan paling besar, dalam mendapatkan semula autonomi terhadap tubuhnya dan dalam bagaimana dia mengekspresikan dirinya secara sartorial, terutama dalam rancangan di mana kostum melicinkan roda cerita. Musim ini dibuka dengan dia mencuba vibrator baru dan mencatat pengalamannya dalam buku nota merah jambu bertajuk “Perjalanan Penyembuhan Saya”, diliputi tempelan whimsical, dalam gaya Aimee yang sebenar.

Dia bereksperimen, dalam lebih daripada satu cara. Ketika dia bergerak melalui penyembuhan, dia menukar penampilan. Ada gaun pinafore terilham Brigitte Bardot dengan bot lutut dan baju lompat merah dipadankan dengan beret dalam kelas seni, yang dia putuskan untuk mengambil kerana dia membaca buku yang mengatakan seni boleh membantu memproses trauma.

“Dia pasti mendapat keyakinan dan kematangan dalam bagaimana dia mahu mengekspresikan dirinya sebagai wanita,” kata Pearlman. “Dan dia lakukan itu melalui cara dia berpakaian, juga.”

Aimee menumpukan perhatian pada kelas seni, tetapi bergelut dengan apa, sebenarnya, yang dia cuba sampaikan. Sehinggalah sepasang jeans flare biru gelap muncul semula. Ini adalah seluar yang dia diserang dalamnya, dan dia tidak dapat membuangnya. Dia memakainya dan memotret dirinya melakukan segala-galanya dari mandi ke nyanyian karaoke ke makan ais krim. “Kadang-kadang rasanya seperti—walaupun saya melakukan sesuatu yang saya sukai, seperti makan ais krim—rasanya seperti saya masih memakainya,” katanya. “Seperti ia tidak pernah hilang.”

Dalam episod akhir, dia menyusun kamera filem bersaiz masa di hentian bas di mana dia diserang dan meneruskan pemotretan solo. Dia menanggalkan jeans untuk seluar ketat di bawahnya, hati-hati membakar jeans itu, dan mula menari dengan lembut dalam jaket berhiasnya—pada mulanya dengan berhati-hati, kemudian dengan keyakinan senyap.

“Semua penampilan yang berbeza kami ada untuknya untuk sampai ke titik di mana dia membakar jeans itu,” kata Pearlman. “Dan dia sampai ke titik di mana dia pergi, ‘Saya tidak pasti siapa saya, tetapi saya semakin hampir, dan saya lebih yakin, dan saya akan bakar jeans ini, dan saya akan bereksperimen sebanyak yang saya mahu.’”

Eric

SEX EDUCATION SEASON 4

Bintang gaya sebenar Sex Education, seperti yang diketahui peminat setia, adalah Eric Effiong yang meluah-luah. Baru-baru ini dia kembali dari percutian keluarga ke Nigeria—di mana dia cuba menyelaraskan identiti queer dan budayanya—dan membawa pengalaman itu bersamanya ke Cavendish. Pada hari pertama, dia memakai baju romper akua dalam cetakan Nigeria (baru) dan jaket bomber Picasso kegemarannya (lama).

Dia juga mempunyai momen pakaian penting. “The Coven”—Aisha (Alexandra James), Abbi (Anthony Lexa), dan Roman (Felix Mufti)—secara teknikal terdiri daripada wakil pelajar tingkatan enam Cavendish, memandangkan sekolah itu diketuai oleh pelajar. Tetapi mereka juga kanak-kanak queer yang keren, dan mereka membawa Eric di bawah sayap berkilau mereka.

The Coven mendandani Eric untuk malam kelab queer. Baru dihiasi dengan set choker dan harness yang sepadan, kilt belang kuning, dan bot bersolek berhak, dia naik tangga seperti Cinderella ke dalam bola drag. Selepas titik itu, Eric kini sebahagian daripada dunia yang dia rindui. Dan gaya peribadinya mencerminkan itu.

Namun, dia mesti mengimbangi penampilan baru ini dengan perjalanan kerohanian yang dilaluinya sepanjang musim ini. Keluarganya amat religius, dan dia bergelut sama ada dia harus dibaptiskan ke dalam ruang yang tidak sepenuhnya menerima dirinya apa adanya. Di gereja, kita lihat Eric tanpa solekan, tanpa makeup, lebih konservatif, ketika dia bergelut dengan keputusan ini.