Musim Kelima ‘Love Is Blind’ yang Katastropik Memanggil Penilaian Semula Rancangan Realiti Penjodohan

Lydia Velez Gonzalez, left, and Milton Johnson in episode 510 of Love is Blind. Cr. Courtesy of Netflix © 2023

Artikel ini membincangkan penghujung musim ke-5 Love Is Blind.

Apabila satu-satunya pasangan yang berkahwin dalam musim kelima siri realiti Netflix ‘Love Is Blind ‘ bertukar janji pada penghujung Jumaat, hati saya terasa sedih. Bukan kerana momen itu kurang romantis, atau kerana saya tidak pernah sebelum ini menepis kebimbangan tentang ahli barisan yang membuat komitmen seumur hidup kepada orang yang baru dikenali beberapa minggu demi berasa gembira atas persatuan mereka dalam rancangan ini. Cuma tiada satu pasangan pun dalam musim ini kelihatan serasi—Lydia dan Milton, yang sebenarnya berkahwin, paling kurang serasi.

Berikutan musim keempat yang agak tenang yang menghasilkan tiga perkahwinan daripada empat pasangan, peminat telah menikmati drama musim terkini yang menampilkan orang tunggal dari Houston. Parodi barisan bertebaran di TikTok. Platform media sosial yang dahulunya dikenali sebagai Twitter tidak membiarkan sebarang interaksi tidak dianalisis (Joel Kim Booster berpendapat orang tunggal terlalu menarik). Musim ke-5 Love Is Blind merupakan salah satu siri bahasa Inggeris paling ditonton di Netflix setiap minggu sepenuhnya sejak ia mula disiarkan bulan lalu. Dan ulasan terus bermula.

Sebaliknya, apabila anda ingat bahawa di sebalik tajuk berita yang menarik perhatian itu terdapat manusia sebenar, drama sabun rancangan ini semakin sukar untuk dinikmati. Walaupun anda boleh lupakan pasangan yang kurang menarik dan ketidakjelasan mengenai peranan penerbit dalam memilih dua orang yang pernah gagal berhubungan sebelum ini, laporan mengenai Love Is Blind dan pendedahan terus meningkat. Terbaru yang mendapat perhatian media, daripada ahli barisan musim ini, termasuk dakwaan serangan seksual. (Syarikat penerbitan yang dinamakan dalam saman itu, Kinetic Content dan Delirium TV, menganggap dakwaannya “tidak berasas.”) Pasangan yang tidak serasi dan terutamanya laporan mengenai keadaan membahayakan di belakang tabir menimbulkan persoalan mengenai etika menonton salah satu rancangan temu janji realiti terbesar di TV. Ia juga mencadangkan sisi gelap ledakan genre romantisme realiti—daripada The Golden Bachelor hingga Love in Fairhope hingga Twin Love, untuk menamakan beberapa tayangan musim gugur—yang dipercepatkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan pelancaran begitu banyak perkhidmatan penstriman baharu yang juga membolehkan kita menonton rancangan-rancangan ini sepanjang 24 jam sehari.

Golden Bachelor Gerry Turner with contestant Faith

Rancangan temu janji realiti sentiasa berjaya berdasarkan campuran fantasi dan konflik. The Bachelor memperkukuh formula ini dengan menggabungkan kisah cinta dongeng pemenang dengan pergaduhan, sindiran, dan rancangan dua puluh empat atau lebih wanita yang tidak mendapat lelaki itu. Dengan menampilkan beberapa pasangan bertunang, Love Is Blind mencipta keseimbangan tersendiri. Terdapat pasangan yang kelihatan ditakdirkan bersama sejak bertemu (Lauren dan Cameron dari Musim 1, Brett dan Tiff dari Musim 4), dan ada juga pasangan yang membuatkan satu sama lain—dan penonton—gila.

Sehingga Musim 5, yang hanya mengikuti tiga pasangan bertunang, semuanya jatuh dalam kategori kedua. Menjelang akhir cuti di Mexico, JP dan Taylor telah berpisah kerana dia tidak dapat melupakan betapa banyak riasan muka yang dipakai olehnya ketika bertemu pertama kali. (Ya, betul-betul, dalam TV realiti.) Stacy dan Izzy sebenarnya sampai ke majlis perkahwinan, tetapi hanya selepas berminggu-minggu bergaduh mengenai rekod kreditnya yang buruk dan harapan dia bahawa suami masa depannya akan mempunyai wang untuk membiayai tiket pesawat kelas pertama. Untungnya, dia berkata ‘Tidak’.

Love is Blind. (L to R) Stacy Snyder, Izzy Zapata in season 5 of Love is Blind. Cr. Rebecca Brenneman/Netflix © 2023

Yang meninggalkan kemalangan perlahan-lahan musim ini ialah Lydia dan Milton. Lydia, seorang ahli geologi berusia 30 tahun, pada mulanya tertarik dengan Izzy. Apabila dia memilih Stacy daripada dia di bilik gelap, dia agak sedih buat sementara. Tetapi dia segera beralih kepada Milton, seorang jurutera berusia 24 tahun yang paling muda dalam barisan. Lembut, santai, dan menarik hati dengan sifat penggemar sainsnya (percakapan menggoda kedua-dua pakar sains termasuk perbualan mikroskop), dia kelihatan kurang berpengalaman untuk membuat komitmen seumur hidup kepada sesiapa—lebih-lebih lagi seorang wanita yang kelihatan lebih berminat mengunci seorang suami, suami mana sahaja, berbanding mana-mana lelaki tertentu.

Kemudian terdedah bahawa Lydia dan Uche, seorang peguam berusia 34 tahun, pernah menjalinkan hubungan dan berpisah beberapa bulan sebelum penggambaran. Kami melihat rakaman dia mengenalpasti Uche di bilik gelap, dan mencadangkan mereka memberi hubungan mereka peluang kedua. Uche tidak berminat. Jadi Milton sebenarnya pilihan ketiga Lydia. Sementara itu, di ambang melamar Aaliyah, seorang jururawat berusia 29 tahun yang berkongsi cinta puisi dengannya—tetapi juga telah mengkritiknya dengan kasar kerana pengakuan bahawa dia baru-baru ini “pemabuk”—Uche mendedahkan masa lalunya bersama Lydia, kini rakan karib Aaliyah. Lydia kemudian memenuhi kepala Aaliyah dengan maklumat mengenai Uche yang telah Aaliyah minta agar disembunyikan. Tertekan dan bingung, Aaliyah meninggalkan rancangan itu. Pertemuan seterusnya dengan Uche digambarkan dalam rancangan itu sebagai perpisahan muktamad, walaupun kedua-dua pihak mengatakan mereka terus mengejar hubungan selepas itu. Dan kemudian, pada satu “parti” yang jelas diatur tengah musim, Uche memulakan dakwaan yang serius mengenai tingkah laku Lydia ketika mereka bersama.