Moscow terus cuba menghubungkan Ukraine dengan serangan pengganas di dewan konsert, Zelenskyy panggil Rusia ‘bangsat’

(SeaPRwire) –   Pegawai Rusia telah memulakan menuduh Ukraine dan Barat terlibat dalam serangan walaupun bukti menunjukkan kumpulan pengganas Islam Negeri Islam – Khorasan (ISIS-K) bertanggungjawab.

“Kami percaya tindakan itu disediakan kedua-dua oleh Islam radikal itu sendiri dan, tentu saja, memudahkan oleh perkhidmatan keselamatan Barat,” ketua Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan (FSB) Jeneral Alexander Bortnikov memberitahu wartawan Selasa dalam taklimat mengenai serangan Crocus City Hall. “Perkhidmatan khas Ukraine sendiri mempunyai sambungan terus ke serangan ini.”

“Serangan pengganas di Crocus diperlukan oleh perkhidmatan risikan Barat dan Ukraine untuk menggoyangkan situasi dan ,” tambahnya mengikut BBC.

Apabila ditanya sama ada AS, Britain dan Ukraine di sebalik serangan itu, Bortnikov berkata, “Baiklah, saya fikir begitu,” tambahnya, “Sebaliknya, kita bercakap tentang fakta yang kita ada.”

“Ini maklumat umum, kalau boleh dikatakan, tetapi sudah ada beberapa perkembangan,” katanya, telah mencatatkan bahawa dia tidak mahu menjadi “tidak berasas, untuk mengatakan maklumat yang tidak disahkan atau emosional.”

Setiausaha Majlis Keselamatan Rusia Nikolai Patrushev juga menyertai dakwaan bahawa “banyak perkara menunjukkan Ukraine di sebalik kekejaman,” tetapi menjamin bahawa “Jawatankuasa Siasatan akan menganalisis semua sekarang, dan akan ada maklumat.”

Tindak balas awal kepada serangan itu membawa kepada , dengan empat lagi dituduh membantu keganasan dan 11 orang lelaki ditahan keseluruhan. Empat orang membunuh 139 orang, dengan 22 lagi dalam keadaan serius, mengikut BBC.

Dalam kesan langsung serangan itu, Presiden Rusia Vladimir Putin cuba menghubungkan Ukraine kepada serangan itu, dengan berkata empat suspek telah cuba melarikan diri ke Ukraine melalui “tingkap” Kiev telah menyediakan untuk mereka di sempadan.

Media Rusia melaporkan bahawa empat lelaki itu telah disiksa semasa siasatan, dan mereka menunjukkan tanda-tanda telah dipukul dengan teruk semasa penampilan mahkamah mereka.

ISIS-K mengaku bertanggungjawab untuk serangan itu, tetapi Putin tidak membuat sebarang sebutan kumpulan itu dalam ucapannya selepas “serangan pengganas barbar, berdarah.” Dia hanya mengakui bahawa jenayah “telah dilakukan oleh ” Isnin, tetapi membuat janji untuk mencari tahu “siapa yang memerintahkannya.”

“Siapa yang menunggu mereka di sana?” dia bertanya. “Kekejaman ini mungkin hanya satu pautan dalam satu siri percubaan oleh mereka yang telah berperang dengan negara kita sejak 2014.”

Sekretariat Keselamatan Negara Adrienne Watson memberitahu wartawan bahawa “ISIS hanya bertanggungjawab untuk serangan ini. Tiada keterlibatan Ukraine sama sekali.”

Presiden Ukraine, , memanggil rakan sejawatnya Rusia dan pegawai lain “bangsat” untuk cuba menghubungkan Kiev ke serangan itu sebagai alasan untuk meneruskan pencerobohan Ukraine.

“Apa yang berlaku di Moscow semalam jelas, dan Putin dan bangsat lain cuba menyalahkan orang lain,” Zelenskyy menulis dalam satu pos di platform sosial X. “Kaedah mereka sentiasa sama. Kami telah melihat semua ini sebelum ini.”

“Mereka datang ke Ukraine, membakar bandar-bandar kami, dan kemudian cuba ,” tulis Zelenskyy. “Mereka menyiksa dan merogol orang – dan kemudian menyalahkan mereka. Mereka telah membawa ratusan ribu pengganas mereka ke wilayah Ukraine, dan mereka sedang berperang menentang kami, tetapi mereka tidak peduli apa yang berlaku di dalam negara mereka sendiri.”

“Semua ini berlaku semalam, dan bukannya mengambil berat tentang warganegara Rusia mereka dan menangani mereka, Putin bodoh ini kekal diam selama sehari, memikirkan bagaimana untuk menghubungkannya dengan Ukraine,” beliau teruskan, “Semuanya sangat boleh diramalkan. Ratusan ribu Rusia yang kini membunuh di tanah Ukraine tentunya cukup untuk menghalang sebarang pengganas.”

“Dan jika Rusia bersedia mati sunyi di ‘crocuses’ dan tidak mempersoalkan perkhidmatan keselamatan mereka, Putin akan cuba memanfaatkan lebih banyak situasi sebegini untuk kuasa peribadi. Pengganas mesti sentiasa kalah,” tegas Zelenskyy.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.