Montana Memfail Rayuan Keputusan Iklim Belia Yang Penting

Peguam bagi Negeri Montana dilihat sebelum pendengaran dalam saman iklim perubahan, Held vs. Montana, di Mahkamah Lewis dan Clark County pada 20 Jun 2023, di Helena, Mont.

(HELENA, Mont.) — Pejabat Jaksa Agung Republikan Montana merayu keputusan iklim perubahan tanah jajahan yang menyatakan agensi-agensi negeri tidak melakukan cukup untuk melindungi 16 penggugat muda daripada kemudaratan yang disebabkan oleh pemanasan global.

Negeri itu mengemukakan notis pada hari Jumaat bahawa ia akan merayu keputusan Ogos oleh Hakim Mahkamah Daerah Kathy Seeley, yang mendapati Akta Dasar Alam Sekitar Montana melanggar hak perlembagaan negeri para penggugat untuk persekitaran yang bersih dan sihat. Undang-undang 1971 itu memerlukan agensi-agensi negeri mempertimbangkan potensi kesan alam sekitar cadangan projek dan mendapatkan input awam sebelum mengeluarkan permit.

Di bawah perubahan kepada MEPA yang diluluskan oleh Badan Perundangan 2023, jabatan Alam Sekitar Negeri tidak perlu mempertimbangkan kesan gas rumah hijau apabila mengeluarkan permit untuk projek bahan api fosil kecuali kerajaan persekutuan mengisytiharkan karbon dioksida sebagai bahan pencemar yang dikawal.

Para penggugat berhujah mereka sudah merasai akibat perubahan iklim, dengan asap dari kebakaran liar yang semakin teruk menyekat udara yang mereka bernafas dan kemarau mengeringkan sungai yang mengekalkan pertanian, ikan, hidupan liar dan rekreasi. Negeri itu berhujah bahawa jumlah pelepasan gas rumah hijau dari projek bahan api fosil Montana tidak signifikan berbanding dengan pelepasan dunia.

Keputusan Seeley, yang diikuti perbicaraan jenis pertama di AS pada bulan Jun, menambah bilangan keputusan undang-undang kecil di seluruh dunia yang menetapkan kewajipan kerajaan untuk melindungi warganya daripada perubahan iklim. Minggu lalu di Perancis, Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah mendengar hujah dari enam orang Portugal muda dan peguam mereka yang mengatakan 32 kerajaan Eropah melanggar hak asasi manusia mereka dengan gagal menangani perubahan iklim.

Mungkin beberapa bulan sebelum negeri Montana mengemukakan ringkasannya yang meletakkan rayuannya terhadap keputusan Seeley, kata Bowen Greenwood, kerani Mahkamah Agung Montana, pada hari Isnin.

Sementara itu, jabatan Alam Sekitar Negeri meminta penduduk Montana memberi pendapat tentang kemungkinan kemas kini berpotensi kepada Akta Dasar Alam Sekitar Montana. Peraturan pentadbiran untuk melaksanakan MEPA diluluskan pada tahun 1980-an.

“Peraturan ini menunjukkan usia mereka dan sudah tiba masanya untuk mendengar pendapat orang Montana tentang apa yang perlu MEPA lihat pada hari ini dan pada masa depan,” kata pengarah DEQ, Chris Dorrington, dalam satu kenyataan.

Orang Montana diminta apa perubahan, jika ada, yang diperlukan untuk memodenkan MEPA dan bagaimana pelepasan gas rumah hijau dan perubahan iklim perlu dianalisis. Sekurang-kurangnya tiga pendengaran awam dijadualkan bulan ini, termasuk satu di Billings pada malam Isnin. DEQ juga menerima komen awam dalam talian sehingga akhir tahun.

Isu ini sedang dipertimbangkan sekarang, kata Dorrington, sebahagiannya kerana cabaran undang-undang yang berjaya oleh belia Montana.

“Kami mahu memulakan dialog pemikiran tentang pelepasan gas rumah hijau dan topik lain, dan kami mencari input yang seimbang dan didorong oleh sains yang kukuh,” katanya.