Moments Terbesar Dari Debat Republikan Kedua

Gabenor Florida Ron DeSantis; Vivek Ramaswamy; Bekas Duta Besar PBB Nikki Haley; Bekas Naib Presiden Mike Pence; Bekas Gabenor New Jersey Chris Christie; Gabenor North Dakota Doug Burgum; Senator Tim Scott

Pada hari Rabu, tujuh Republikan yang layak untuk debat pilihan raya kedua muncul di pentas di Perpustakaan Reagan di Simi Valley, California, di mana mereka membincangkan bekas Presiden Donald Trump—yang sekali lagi melangkau debat—mogok Pekerja Auto Serikat, sempadan, pendidikan, dan isu-isu penting lain.

Trump masih mendominasi undian, kerap mendapat lebih daripada 50% undian Republikan. Sejak debat pilihan raya GOP pertama pada Ogos, tiada saingan beliau yang semakin hampir untuk menggantikan beliau. Bakinya medan telah diatur semula, dengan Gabenor Florida Ron DeSantis, lama dilihat sebagai saingan terbesar Trump, jatuh di belakang bekas Gabenor South Carolina Nikki Haley dalam beberapa kaji selidik.

Ini adalah beberapa sorotan debat presiden Republikan kedua dalam kempen 2024.

Mogok Pekerja Auto Serikat

Debat dibuka dengan soalan mengenai pekerja pemogokan auto dan sama ada mereka harus dipecat kerana menyebabkan gangguan di beberapa kilang dan pusat pengedaran.

Usahawan Vivek Ramaswamy berkata beliau tidak banyak bersabar dengan pemimpin kesatuan tetapi simpati dengan pekerja, mendesak mereka untuk berpiket di hadapan Rumah Putih untuk membantah dasar ekonomi Presiden Joe Biden. “Saya faham bahawa kesusahan bukan pilihan,” kata Ramaswamy, merujuk kepada kesusahan ekonomi ibu bapanya semasa beliau membesar. “Tetapi mangsa adalah pilihan dan kita memilih untuk menjadi jaya di Amerika Syarikat.”

Bekas Naib Presiden Mike Pence menyahut, mendakwa bahawa “Bidenomics telah gagal” dan dasar ekonomi Presiden itu “baik untuk Beijing dan buruk untuk Detroit.” “Joe Biden tidak layak berada di barisan piket, dia layak berada di barisan pengangguran,” kata Pence.

Gabenor North Dakota Doug Burgum mengemudi perbualan ke hal ehwal luar negara, fokus kempen beliau, dan menyalahkan Biden kerana memberi subsidi kenderaan elektrik dengan bateri yang bersumber dari China.

Haley menjawab soalan mengenai pekerja pemogok dengan mempromosikan rancangan ekonominya “untuk mendapatkan lebih banyak wang tunai ke poket pekerja,” rancangan yang merangkumi menghapuskan cukai gas dan diesel dan menjadikan cukai perniagaan kecil kekal.

Donald Trump

Memandangkan calon Republikan lain terus gagal membuat kesan dalam sokongan Trump di kalangan pengundi pilihan raya, mereka mengkritik bekas Presiden kerana melangkau debat dan menambah hutang negara.

“Donald Trump, dia bersembunyi di sebalik tembok kelab golfnya dan tidak akan muncul di sini untuk menjawab soalan seperti kita semua ada di sini untuk menjawab soalan,” kata Bekas Gabenor New Jersey Chris Christie, mendapat tepukan. “Dia meletakkan $7 trilion pada hutang. Dia sepatutnya berada di bilik ini untuk menjawab soalan itu untuk orang yang anda bincangkan yang menderita.”

DeSantis menggemakan serangan Christie ke atas Trump dan mendakwa perbelanjaannya menetapkan pentas untuk inflasi: “Donald Trump hilang dalam tindakan,” katanya. “Dia sepatutnya berada di atas pentas malam ini.”

Pence tidak menyerang Trump secara langsung, tetapi menarik kontras antara dirinya dan lelaki yang pernah berkongsi tiket dengannya. “Bekas rakan sejawatan saya, Donald Trump, sebenarnya mempunyai rancangan untuk mula mengkonsolidasikan lebih banyak kuasa di DC, mengkonsolidasikan lebih banyak kuasa dalam cabang eksekutif,” kata Pence apabila ditanya sama ada Obamacare sudah kekal. “Apabila saya menjadi Presiden Amerika Syarikat, niat saya adalah untuk mengecilkan kerajaan persekutuan dengan mengembalikan kepada negeri-negeri sumber dan program yang memang hak mereka di bawah Pindaan Kesepuluh Perlembagaan.”

Tetapi mengekalkan mesej utama kempen beliau, Christie adalah pengkritik Trump yang paling lantang. “Donald, saya tahu anda menonton, anda tidak boleh menahan diri, saya tahu anda menonton,” kata Christie. “Anda tidak ada di sini malam ini, bukan kerana undian, dan bukan kerana dakwaan anda. Anda tidak ada di sini malam ini kerana anda takut berada di atas pentas dan mempertahankan rekod anda. Anda mengelak perkara ini. … Tiada seorang pun di sini akan memanggil anda Donald Trump lagi, kami akan memanggil anda Donald Duck.”

Sempadan Selatan

Di tengah-tengah peningkatan penyeberangan sempadan tanpa izin, Haley mencadangkan menamatkan pembiayaan bandar suaka, menambah 25,000 agen peronda sempadan dan ICE, dan melaksanakan dasar tangkap dan deportasi bukannya dasar tangkap dan lepaskan. Dia mencadangkan tiada wang harus digunakan untuk menangani punca-punca migrasi sehingga sempadan selamat.

Christie mencadangkan lonjakan migran di seberang sempadan selatan diperlakukan sebagai isu penguatkuasaan undang-undang, berikrar untuk menandatangani perintah eksekutif untuk menghantar Pengawal Kebangsaan untuk bekerjasama dengan Kastam dan Perlindungan Sempadan untuk menghentikan aliran fentanil dan menuduh Trump gagal menyiapkan tembok sempadan yang digembar-gemburkannya dalam kempen 2016.

Ramaswamy berkata beliau bersetuju dengan rakan Republikannya, tetapi pergi lebih jauh dengan menyokong penamatan kewarganegaraan kelahiran untuk anak-anak imigran tanpa izin. Beliau juga menyokong pemilitaran sempadan Selatan, sementara DeSantis menyokong penggunaan tentera untuk menentang kartel dadah Mexico. “Kartel dadah Mexico itu akan diperlakukan seperti organisasi pengganas asing yang mereka adalah,” kata DeSantis.

Pendidikan

Ditanya mengenai kurikulum sejarah baru Florida, yang dikritik kerana memasukkan baris tentang hamba yang membangunkan kemahiran yang boleh mereka gunakan untuk manfaat mereka, DeSantis berkata bingkai itu adalah “tipu helah yang dilakukan oleh Kamala Harris” dan menggambarkan sistem pendidikan negerinya sebagai templat untuk negara untuk menghapuskan teori ras kritikal dan melaksanakan pilihan sekolah sejagat. “Sistem pendidikan negara kita merosot kerana ia memberi tumpuan kepada doktrin,” kata DeSantis.

Sebagai respons, Senator South Carolina Tim Scott berkata bahawa tidak ada kualiti penebusan dalam perhambaan dan bahawa baris kontroversi itu sepatutnya dipotong daripada kurikulum. Dia menambah bahawa Amerika “bukan negara rasis, tidak pernah, bukan siapa kita.”

Para calon juga ditanya mengenai hak ibu bapa untuk golongan transgender. “Ibu bapa mempunyai hak untuk tahu,” kata Ramaswamy, mendakwa bahawa “transgenderisme” adalah “gangguan kesihatan mental.” Pence pergi selangkah lebih jauh, mendakwa bahawa beliau akan meluluskan larangan persekutuan pembedahan atau pembedahan kimia transgender. “Kita perlu melindungi anak-anak kita daripada agenda ideologi gender radikal ini,” katanya.