Mogok Pekerja Auto Akan Mengancam Perikatan Hijau Biden

Ahli kesatuan Pekerja Auto Bersatu berkumpul untuk perhimpunan selepas berarak dalam Perarakan Hari Buruh Detroit pada 4 Sept, 2023 di Detroit, Michigan.

Kekuatan politik yang paling penting dalam meluluskan Akta Pengurangan Inflasi musim panas lalu adalah besar hijau Presiden Joe Biden, gabungan kesatuan, perniagaan, dan alam sekitar yang berjaya disatukannya dengan janji jelas dan mudah mengenai pekerjaan baik dalam ekonomi bebas karbon yang baru. Sekarang, di ambang apa yang mungkin menjadi mogok kereta terbesar dalam beberapa tahun, troika hijau itu mengancam untuk berpecah, membahayakan masa depan agenda iklim Presiden, dan peluang pengekalan jawatannya.

Buruh AS telah keluar secara besar-besaran dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini, dan kesatuan Pekerja Auto Bersatu (UAW) tidak terkecuali. Jika perjanjian tidak tercapai menjelang malam Khamis pekerja mungkin mula mogok di beberapa kilang. Sebahagian daripada tuntutan mereka termasuk kenaikan gaji besar, tetapi mereka juga mahu perlindungan daripada apa yang mereka lihat sebagai ancaman yang menanti: bahawa peralihan hijau akan digunakan sebagai alasan untuk merampas hak-hak yang diperoleh dengan susah payah.

Mereka ada titiknya. Gaji telah menurun selama bertahun-tahun, dan ia merosot teruk selepas dua tahun inflasi yang amat kejam. Perlumbaan untuk peralihan ke EV mungkin memburukkan lagi keadaan mereka. Tiga Besar pembuat kereta – Ford, GM, dan Stellantis (dahulu Chrysler) – membina banyak kilang EV baru mereka di negeri selatan yang telah meluluskan undang-undang yang memusuhi buruh terorganisir untuk menjimatkan kos gaji. Mereka juga melabur dalam kilang bateri AS yang dikendalikan sebagai usaha sama dengan pengeluar sel Korea Selatan, kebanyakannya tidak disatukan. Sebelum satu kemudahan yang dikendalikan GM di Warren, Ohio, mengundi untuk menyatukan pada Disember, gaji hanya sekitar $16 sejam. Selepas berbulan-bulan rundingan, pekerja di kilang itu kini akan mendapat sekitar $20/jam.

EV juga secara umumnya lebih mudah untuk dihasilkan berbanding kereta bertenaga bahan bakar, dan beberapa pekerjaan pekerja mungkin dihapuskan sama sekali. Itu mungkin sebabnya, antara perkara lain, UAW meminta minggu kerja 4 hari – untuk membantu mengekalkan lebih banyak pekerjaan apabila ada kurang kerja untuk dilakukan.

Dan kemudian terdapat fakta berbilion dolar yang orang awam telah menyumbang kepada syarikat-syarikat ini untuk membantu mendorong mereka untuk menghasilkan EV secara besar-besaran. Seperti yang secara berkesan dibantah oleh pemimpin kesatuan, dengan mengambil wang itu, pembuat kereta secara tersirat bersetuju bahawa peralihan EV akan memberi manfaat kepada semua masyarakat, termasuk pekerja, dan bukannya hanya eksekutif dan pemegang saham.

Versi cerita ini juga muncul dalam surat berita Climate is Everything. Untuk mendaftar, klik di sini.

Semua itu bagus dan cantik, kata pembuat kereta, tetapi mereka masih perlu menjual kereta ini. Untuk terus wujud sebagai perniagaan, Tiga Besar perlu bersaing dengan buruh asing yang murah dan persaingan yang semakin meningkat di pasaran global dari China, yang bermakna mereka perlu mengekalkan kos buruh mereka rendah. Hujah itu akan sedikit lebih kukuh jika para eksekutif auto tidak mengambil begitu banyak untuk diri mereka sendiri daripada tabung syarikat (misalnya, CEO GM Mary Barra, membuat kira-kira $29 juta tahun lalu, bersamaan dengan gaji tahunan gabungan kira-kira 450 pekerja barisan).

Biden, dengan gabungan hijau yang genting, berdiri di tengah-tengah semua ini: dalam membina ke arah pilihan raya penggal kedua, hasil perjuangan kuasa industri kereta boleh menentukan peluang pengekalan jawatannya, sama ada membolehkannya mengukuhkan keuntungan iklimnya, atau memberi peluang kepada lawan konservatif untuk merobohkannya. Pembuat kereta, dan kelas pelabur yang sebahagiannya mereka wakili, mempunyai kuasa politik, terutama apabila mereka mempertimbangkan berapa banyak yang mereka sanggup sumbang kepada kempen Demokrat pusingan ini. Jika Biden menggunakan kuasa jawatannya untuk memaksa tangan mereka terlalu keras dalam memberi konsesi kepada pekerja, mereka mungkin memutuskan mereka lebih baik berurusan dengan konservatif.

Tetapi para pekerja juga berkuasa, baik dalam keupayaan mereka untuk membantu mengeluarkan undi untuk Biden di negeri swing yang penting, dan dalam fakta bahawa mogok yang lama dan kemelesetan ekonomi serantau yang mungkin berlaku boleh memadamkan sebarang harapan Demokrat untuk membawa negeri penting. Presiden UAW Shawn Fain sangat sedar akan kuasanya dalam hal ini – setakat ini, kesatuan berpengaruh itu telah menahan diri daripada menyokong Biden untuk penggal kedua. Mereka mahu melihat sejauh mana Presiden itu akan pergi untuk membantu mereka dahulu. “Saya rasa mogok kami boleh menegaskan kepadanya di mana orang kelas pekerja di negara ini berdiri,” kata Fain di CNBC minggu lepas. “Sudah tiba masanya ahli politik di negara ini memilih pihak.”

Orang Biden terlibat dalam bilik belakang, dan mereka berkata mogok dapat dielakkan. Di khalayak ramai, Presiden itu telah mengeluarkan nota memihak pekerja. “UAW telah membantu mewujudkan kelas menengah Amerika,” katanya dalam kenyataan Ogos. “Dan apabila kita bergerak ke hadapan dalam peralihan ke teknologi baru, UAW layak mendapat kontrak yang mengekalkan kelas menengah.”

Namun, itu tidak menghalang penentang daripada cuba menyedut sokongan kesatuan Presiden jika perjanjian itu gagal memenuhi harapan pekerja. “Mandat Kenderaan Elektrik Joe Biden akan membunuh industri auto AS dan membunuh beribu-ribu pekerjaan buruh auto kesatuan selamanya, terutamanya di Michigan dan Midwest,” tulis barisan hadapan GOP bekas Presiden Donald Trump dalam kenyataan minggu lepas. “Tidak ada yang namanya ‘peralihan adil’ kepada kemusnahan mata pencarian pekerja ini dan pemusnahan industri Amerika yang disayangi ini.”

Ia bukan kenyataan yang adil sepenuhnya – dalam dunia yang menjalani peralihan besar dan sangat diperlukan kepada tenaga bersih, memberi pembuat kereta lonjakan dalam peralihan ke EV mungkin perkara terbaik yang boleh dilakukan kerajaan untuk mengekalkan industri kereta Amerika pada masa depan. Berkenaan titik tentang kerugian pekerjaan kesatuan dan gaji yang adil yang akan datang, hasil rundingan semasa akan banyak menentukan fakta itu. Biden sentiasa mempunyai hubungan baik dengan orang biru kelas pekerja, dan sokongan itu adalah salah satu faktor paling penting dalam melancarkannya ke jawatan presiden. Sekarang, apabila pengundi dan penyelaras yang sama cuba mengekstrak keuntungan daripada dasar-dasarnya yang mereka rasa berhak, dia akan berbuat baik dengan memastikan bahawa mereka tidak tersalah letakkan kepercayaan mereka.