Model yang Harus Diikuti Kevin McCarthy Setelah Pertempuran Penutupan—Tetapi Mungkin Tidak Akan

House Minority Leader Kevin McCarthy

Pemimpin Majoriti Dewan Rakyat Kevin McCarthy akhirnya menyerah kepada yang jelas pada hari Sabtu dan membenarkan dewan beliau untuk mengundi rang undang-undang perbelanjaan berhenti-celah yang tidak termasuk pemotongan perbelanjaan atau perubahan dasar – apa yang dikenali sebagai resolusi berterusan bersih dalam istilah bukit Capitol – untuk mengekalkan kerajaan terbuka. Berbuat demikian boleh menyebabkan McCarthy kehilangan jawatannya sebagai speaker, kerana pemberontak sayap kanan telah menghabiskan berminggu-minggu mengancam bahawa meluluskan rang undang-undang sedemikian dengan undi Demokrat boleh mendorong mereka untuk menawarkan mosi untuk menyingkirkan McCarthy dari jawatan itu.

Situasi ini menggariskan kedua-dua kesukaran tugas McCarthy dengan kaukus yang berpecah belah dan majoriti nipis, tetapi juga bagaimana memerintah secara bipartisan dianggap setara dengan pengkhianatan. Ini telah meninggalkan Kongres di ambang lumpuh total.

Tetapi ia tidak selalu begini. Sebenarnya, hiper partisanship yang mencengkam politik Amerika hari ini adalah perkembangan yang agak baru.

Ironinya, tahun 1960-an – salah satu dekad paling berpecah belah dan bergolak abad lalu – adalah zaman keemasan kompromi di Kongres.

Sepanjang dekad itu, dua pemimpin Senat yang luar biasa – Pemimpin Majoriti Mike Mansfield (D-Mont.) dan Pemimpin Minoriti Everett Dirksen (R-Ill.) – menyempurnakan seni tadbir urus bipartisan dan meluluskan beberapa perundangan paling penting dalam sejarah Amerika. Kedua-dua lelaki didorong oleh komitmen mendalam terhadap kesopanan, pengawalan diri, kejujuran, dan menghormati institusi yang mereka pimpin bersama – komitmen yang dapat banyak memperbaiki cabang perundangan kita yang rosak hari ini. Satu contoh kerja mereka menawarkan ilustrasi tentang bagaimana Kongres sepatutnya berfungsi – satu yang malangnya mendedahkan betapa rosaknya cabang perundangan itu hari ini.

Dirksen, seorang pelakon berpotensi dan bekas ahli kongres, yang menjadi salah seorang pengucap agung dan pembuat perjanjian perundangan Senat, menyertai dewan pada tahun 1950, sementara Mansfield, seorang profesor sejarah kolej yang kering dan bekas penambang tembaga, berpindah dari Dewan ke Senat pada tahun 1952. Menjelang 1961 rakan-rakan mereka telah mengetuk kedua-dua lelaki itu untuk memimpin kaukus Senat masing-masing.

President Kennedy Greeting Everett Dirksen

Kedua-duanya pastinya ahli parti dengan sifat dasar Dirksen yang pada dasarnya konservatif mencegahnya daripada menyokong banyak agenda perundangan domestik Presiden John F. Kennedy. Namun, setiap orang juga memandang tadbir urus – dan kompromi serta perdamaian yang kerap diperlukan – sebagai tanggungjawab kepimpinan. Kerendahan hati dan keadilan Mansfield digabungkan dengan bujukan dan perjanjian Dirksen kerap membolehkan para pemimpin mengatasi unsur ideologi terkuat parti masing-masing, menyebabkan Mansfield kemudian merenung bahawa “anda mendapat rakan seperti Dirksen dan membentuk hubungan impian sekali dalam satu abad.”

Pada tahun 1963, mereka berhadapan dengan cabaran perundangan yang besar. Senat sangat terbahagi tentang cadangan perjanjian larangan ujian nuklear Kennedy dengan Soviet Union. Kebanyakan senator Republikan menentang mencapai sebarang akomodasi dengan Soviet dan banyak senator Demokrat berpengaruh, termasuk Pengerusi Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata yang berpengaruh Richard Russell dari Georgia, bersetuju.

Apabila, selepas berbulan-bulan rundingan, Kennedy membentangkan perjanjian itu kepada Senat, ia jauh daripada pasti ia akan terselamat, terutama kerana pengesahan memerlukan sokongan dua pertiga. Untungnya bagi Kennedy, Dirksen dan Mansfield seolah-olah memeluk nasihat bijak bekas Setiausaha Negara Dean Acheson. “Soalan utama bukanlah sama ada Kongres harus lebih kuat daripada Presiden, atau sebaliknya,” kata Acheson, tetapi bagaimana kedua-duanya dapat diperkuat untuk melakukan “kerja mendesak,” kedua-dua secara berasingan dan bersama-sama.

Walaupun Dirksen memberi amaran bahawa “setiap perkataan dan setiap baris dan setiap fasa perjanjian mesti diperiksa dengan teliti untuk kesan semasa dan masa depannya,” itu jauh daripada pengisytiharan perang. Ini sangat penting, kerana seperti yang diakui Mansfield secara terbuka kepada umum dan secara peribadi kepada Kennedy dan Dirksen, undi Republikan akan menentukan nasib perjanjian itu. Pemimpin majoriti berharap bahawa “Senator Dirksen dan saya akan bekerja bahu membahu dalam hal ini apabila keping jatuh.”

Jauh daripada menyerang parti pembangkang, Mansfield menyatakan bahawa beliau mempunyai “keyakinan penuh” dalam keadilan mereka. Dia mempercayai bahawa Republikan akan mengenepikan politik dan memberi tumpuan kepada “apa yang akan menjadi baik untuk negara mereka.” Pernyataan itu adalah ciri Mansfield yang klasik, memainkan partisan dan menganggap niat baik parti lain, terutamanya Dirksen. Sikap ini membantu menimbulkan kepercayaan dan membina hubungan kerja yang tahan lama.

Apabila perdebatan bermula, Dirksen berkata dia mengesan “corak ketakutan” tentang implikasi perjanjian itu ketika dia bercakap dengan rakan-rakan Republikannya. Dia mencadangkan kepada Mansfield bahawa mereka “sepatutnya menaiki kuda kami dan pergi ke Rumah Putih” untuk mencadangkan kepada presiden agar dia berusaha memahami dan menangani ketakutan ini.

Kennedy pada mulanya enggan bersetuju dengan lawatan itu, tidak mahu meningkatkan kedudukan Dirksen, memandangkan penentangannya terhadap agenda domestik presiden. Tetapi Mansfield, yang sentiasa memberi tumpuan kepada apa yang diperlukan untuk menang di Senat, mendesak Rumah Putih, dan mesyuarat itu dijadualkan pada hari yang sama perdebatan lantai Senat bermula.

“Sekarang ini agak lancang sedikit dari pihak saya,” Dirksen memberi amaran Kennedy ketika dia mula membaca dengan lantang draf surat yang dia harapkan presiden akan bersetuju untuk menghantar kepada Senat. Surat cadangan itu menawarkan “jaminan mutlak dan tidak bersyarat” bahawa Amerika Syarikat akan meneruskan ujian bawah tanah nuklear, mengekalkan sikap bersedia untuk meneruskan ujian atmosfera, meningkatkan keupayaan pengesanan untuk memastikan Rusia tidak menipu, dan mengekalkan keupayaan pembangunan senjata yang kukuh. Dia melihat janji-janji sedemikian sebagai kunci untuk mendapatkan undi dari belah pihaknya.

Kennedy dengan segera bersetuju untuk menghantar surat itu, dan ketiga-tiga lelaki menghabiskan baki mesyuarat hampir satu jam itu merangka di mana undi berdiri dengan senator kedua-dua parti. Selepas mesyuarat itu, Dirksen dengan serta-merta mengumumkan dia akan menyokong perjanjian itu dan menentang usaha untuk meminda atau melampirkan syarat.

Surat yang dihasilkan oleh Dirksen dan dihantar oleh presiden memberi pemimpin minoriti hujah penting untuk digunakan bagi memenangi hati rakan Republikan yang lain. Dia terbukti mampu mendapatkan sokongan daripada 25 daripada mereka, mewakili keratan rentas ideologi GOP, termasuk konservatif tengah barat dan liberal timur laut. Semua Demokrat menyokong rang undang-undang itu kecuali beberapa konservatif selatan dan Senator Frank Lausche yang sukar ditebak dari Ohio.

Apabila pengundian akhir 80-19 diumumkan, Mansfield berdiri, memandang pemimpin Republik, dan berkata, “Saya memberi penghormatan kepada seorang rakyat Amerika yang hebat.”

Kennedy menganggap perjanjian itu pencapaian dasar luar negara agung presidensinya, hanya dimungkinkan kerana seorang pemimpin Republikan mengenepikan pertimbangan partisan dan membantu mengumpul undi.

Pengesahan Perjanjian Larangan Ujian hanyalah satu contoh perkongsian perundangan yang sangat berhasil yang membantu meluluskan, antara lain undang-undang penting, Akta Hak Sivil 1964 dan Akta Hak Mengundi 1965. Kuncinya ialah majoriti Demokrat mendengar nasihat dan permintaan Dirksen, dan berusaha membawanya ke dalam kumpulan itu. Yang penting, pemimpin minoriti tidak melihat perundangan sebagai peluang untuk mendapat mata politik. Dia sama sekali tidak berminat untuk “memiliki lib,” untuk menggunakan bahasa masa kini. Sebaliknya, dalam banyak isu – walaupun yang memberikan kemenangan politik untuk Kennedy atau penggantinya Lyndon B. Johnson – Dirksen boleh meletakkan kepentingan negara di atas kelebihan partisan.

Mendedahkan