Mike Pompeo, bekas pegawai tentera memberi penilaian berhati-hati terhadap serangan udara AS ke atas wakil Iran

(SeaPRwire) –   Serangan udara AS di Suriah dan Iraq hanya akan berjaya jika mereka dapat meyakinkan Iran untuk berhenti mendorong kumpulan-kumpulan proksinya untuk menyerang peribadi dan kemudahan Amerika “di mana-mana di dunia,” menurut bekas pegawai.

“Satu-satunya ukuran keberkesanan mereka adalah sama ada mereka dapat menghalang agresi Iran selanjutnya,” Mike Pompeo, setiausaha negara semasa pentadbiran Trump, memberitahu Digital.

“Bukan sahaja agresi di Jordan atau Iraq, tetapi serangan Iran terhadap kepentingan AS di mana-mana di dunia, sokongan untuk Hamas dan Hezbollah terhadap sekutu kami Israel dan serangan Iran terhadap kapal tentera dan komersial di Laut Merah turut dimasukkan,” jelasnya.

Dia menekankan beliau tidak pasti kesannya kerana beliau tidak mengetahui sasaran tepat yang dipukul oleh AS.

“Untuk mencapai ini, selepas tindak balas yang tertangguh, akan mengambil tahap ketegasan dan kesediaan untuk mengenakan kos sebenar ke atas Iran yang belum dilihat sehingga kini,” tambahnya. “Kegagalan ini telah menyebabkan eskalasi yang tidak akan berhenti sehingga pentadbiran Biden – bersama rakan sekutu kami – memulihkan penahanan.”

Dua pegawai pertahanan AS mengesahkan kepada ketua koresponden keselamatan kebangsaan Digital bahawa AS memulakan serangan terhadap sasaran yang berkaitan dengan Pasukan Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC) dan kumpulan militia bersekutu di Suriah dan Iraq.

Serangan bermula pada kira-kira 4 petang waktu EST Jumaat, menyerang 85 sasaran di enam lokasi, termasuk ibu pejabat pemerintah dan kawalan, kemudahan penyimpanan senjata, bunker bawah tanah dan sasaran yang lebih diperkukuhkan daripada masa lalu.

Presiden Biden memberi kuasa serangan itu sebagai tindak balas kematian tiga anggota perkhidmatan AS Ahad semasa serangan di Jordan yang juga mencederakan 40 anggota perkhidmatan lain. Kumpulan Iraq Kata’ib Hezbollah bertekanan daripada kerajaan Iraq dan penyokong kumpulan itu di Iran.

Setiausaha Pertahanan AS Jeneral Austin mengesahkan serangan itu satu jam selepas pelaksanaannya, dengan secara khusus menamakan IRGC dan menekankan bahawa pentadbiran Biden “tidak mencari konflik di Timur Tengah atau mana-mana tempat lain,” tetapi pentadbiran itu “tidak akan bertoleransi terhadap serangan terhadap angkatan AS.”

“Kami akan mengambil semua tindakan yang perlu untuk mempertahankan Amerika Syarikat, angkatan kami dan kepentingan kami,” janji Austin.

Bekas pegawai tentera memberikan reaksi berhati-hati terhadap berita AS melaksanakan serangan yang lama ditunggu-tunggu, dengan sekurang-kurangnya bekas laksamana madya mencadangkan kelewatan membolehkan kumpulan proksi memindahkan anggota mereka daripada sasaran berpotensi.

“Ini adalah serangan yang terlalu lama ditangguhkan,” bekas Laksamana Madya Mark Montgomery, felo kanan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi, memberitahu Digital.

“Saya sangka kelewatan masa akan bermakna kebanyakan orang akan telah mengemas barang-barang mereka dan kembali ke Iran,” cadang Montgomery. “Jumlah anggota proksi juga mungkin rendah. Ini adalah pakej sasaran yang baik untuk hari pertama. Saya berharap ini adalah sebahagian daripada kempen berterusan selama beberapa minggu.

“Ia juga baik untuk melihat pesawat pengebom jarak jauh digunakan kerana mereka boleh menggunakan pilihan ordnans yang lebih kos efektif,” tambahnya, mengatakan serangan itu hanya dapat “memulihkan penahanan jika mereka berterusan dan berkesinambungan.”

Bekas Panglima CENTCOM Jeneral Joseph Votel semasa muncul dalam “Your World with Neil Cavuto” memanggil serangan meluas “tidak mengejutkan” dan mendakwa mengejar “puluh-puluh” sasaran secara serentak adalah “sepenuhnya dalam keupayaan kami.”

“Serangan di Syria menunjukkan kepada saya bahawa kami sedang berusaha untuk menyerang, tentu sahaja kumpulan militia yang beroperasi dari kawasan itu yang mungkin bertanggungjawab atas ini, selain itu, mungkin, beberapa penasihat dan pemimpin Iran dan kemudahan yang menyokong itu,” jelas Votel.

“Jadi, saya fikir kita akan perlu… menunggu sedikit,” beliau teruskan. “Kita perlu bersabar untuk melihat apa rancangan itu ketika bergerak dalam beberapa jam dan hari akan datang.

“Tentu sahaja, mereka mengakui mereka telah melintasi garis merah di sini dengan kematian tentera kita, jadi tentu sahaja telah berlaku tindak balas di atas tanah oleh militan,” tambah Votel.

Beliau menyatakan masih tidak jelas jika bangunan yang dipukul mempunyai nilai yang cukup berbanding menyerang pemimpin dan “orang lain yang sebenarnya bertanggungjawab membuat keputusan” untuk serangan ini.

“Tahap pertama mungkin menyerang kumpulan militan, dan tahap seterusnya mungkin menyerang mereka yang membolehkan kumpulan militan itu,” cadang Votel.

Jennifer Griffin dan penyelidik Digital Brie Stimson dan Sarah Rumpf-Witten menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.