Mike Johnson Menang Kerja Paling Teruk Di Washington: Speaker Dewan Yang Pecah

House Elects Mike Johnson Of Louisiana As Speaker

Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftarlah di sini untuk menerima berita seperti ini ke dalam peti surat anda.

Akhirnya, selepas 22 hari dan empat calon, Ahli Parlimen Republikan pada hari Rabu akhirnya memilih Mike Johnson untuk menggantikan dibuang Speaker Kevin McCarthy. Akhirnya akan menjadi perkataan paling penting dalam ayat sebelumnya. Mike Johnson, seorang tokoh yang kurang dikenali dalam GOP dan pilihan kejutan, mungkin paling sedikit.

Pertengkaran dalaman parti yang memalukan yang menjangkau selama tiga minggu dan melemahkan Kongres semakin merbahaya dengan setiap hari yang berlalu kerana tarikh akhir pembiayaan kerajaan bergegas lebih dekat, perang antara kerajaan Israel dan Hamas meletus di Timur Tengah, dan pertahanan Ukraine terhadap Rusia menjadi lebih meragukan.

Pengangkatan Johnson, seorang peguam dari Louisiana yang tiba di Washington pada bulan yang sama Donald Trump dilantik, datang begitu tiba-tiba dan nampaknya dari mana-mana sahaja sehingga isteri Johnson tidak dapat sampai ke Capitol tepat pada masa untuk melihat suaminya dinaikkan pangkat ke tempat kedua dari segi kuasa perlembagaan di belakang Naib Presiden.

“Dia tidak dapat mendapatkan penerbangan tepat pada masa. Ini berlaku agak tiba-tiba,” kata Johnson dalam ucapan pertamanya sebagai wajah baru Ahli Parlimen Republikan, kumpulan yang terpecah menjadi pelbagai agenda, ideologi dan personaliti yang mungkin terbukti tidak dapat diperintah dalam masa singkat.

Dengan margin tidak lebih daripada lima undi, Johnson memulakan usaha untuk memerintah dengan salah satu majoriti terkecil untuk Speaker baru dalam satu abad. Bahkan rakan sejawatnya dalam Republikan telah meragui kebolehannya kekal dalam peranan itu. Ahli Parlimen berpengalaman keempat dari Shreveport, La., memberitahu rakan sejawatnya bahawa beliau akan menjalankan dewan itu dengan tidak benar-benar mengurusnya sendiri. Beliau berjanji struktur kuasa yang teragih dan menyatakan bahawa ahli parlimen itu sendiri akan mempunyai autonomi setinggi yang mereka percayai mereka perlukan. Walau bagaimanapun, beliau tidak mempunyai rancangan untuk mengubah peraturan yang membolehkan pemecatan McCarthy oleh hanya sekumpulan kecil pengacau, meninggalkan Johnson dalam kedudukan yang sama berisiko dan terserah kepada nafsu yang sama tidak teratur.

Untuk mendengar ucapan Johnson pada hari Rabu, ia menggoda untuk berfikir bahawa Republikan telah memilih tokoh tengah jalan yang boleh menyatukan jurang dalam parti itu sendiri dan bahkan rakan sejawat Republikan. “Saya benar-benar berharap bekerjasama dengan anda bagi pihak rakyat Amerika. Saya tahu kita melihat perkara dari sudut pandangan yang sangat berbeza,” kata Johnson, menyampaikan ucapannya kepada kedua-dua dewan barunya dan khususnya kepada Pemimpin Demokrat Hakeem Jeffries. “Tetapi saya tahu di dalam hati anda mencintai dan mengambil berat tentang negara ini dan mahu berbuat yang terbaik. Jadi kita akan mencari dasar bersama.”

Tetapi juga menjadi jelas bahawa optimisme Johnson hanya sepadan dengan rekodnya yang sangat kanan. “Saya tidak percaya tiada kebetulan dalam perkara seperti ini. Saya percaya Alkitab – Kitab Suci sangat jelas bahawa Allah adalah yang menaikkan mereka yang berkuasa. Dia menaikkan setiap anda. Semua kita,” kata Johnson kepada Dewan. “Dan saya percaya bahawa Allah telah menetapkan dan membenarkan kita dibawa ke sini untuk masa yang tepat dalam masa ini.”

Pandangan kanan Johnson akan mendapat perhatian banyak dalam hari-hari akan datang tetapi beliau bukan outlier ekstrem di kalangan rakan sejawatnya dalam Dewan Republikan. Sebenarnya, beliau menjadi naib pengerusi persidangan dan sebelum ini berkhidmat sebagai pengerusi Kumpulan Kajian Republikan, kilang idea konservatif di dalam Dewan. Rakan sekerja menggambarkan beliau sebagai mesra, bahkan kepada lawan politik.

Tetapi adalah tidak dapat dipertikaikan bahawa Johnson adalah rasa Republikan yang berbeza daripada pendahulunya. Walaupun McCarthy terlibat dalam beberapa penafian pilihan raya selepas kemenangan Joe Biden pada 2020 Johnson adalah antara terbesar—jika tidak paling keras—pendokong Trump. Johnson mengedarkan kertas amicus di Dewan, mengumpul lebih daripada 100 tandatangan semasa kempen yang dijumpai menakut-nakutkan oleh sesetengah orang, dan pada 6 Januari 2021, beliau memimpin usaha untuk mengekalkan Trump berkuasa.

Diminta tentang penafian pilihan raya beliau pada Selasa, Johnson tidak menjawab. Rakan sekerjanya memberitahu wartawan itu untuk “diam” dan mengejeknya.

Di sekeliling Capitol, kakitangan Demokrat dengan cepat menetapkan tema mereka bahawa Johnson hanyalah versi yang lebih halus daripada Jim Jordan, salah satu calon yang cuba menggantikan McCarthy tetapi dianggap terlalu ekstrem atau kasar untuk diterima oleh cukup Republikan. Demokrat dengan cepat menunjukkan penentangan Johnson terhadap hak abortus, hak LGBTQ, bahkan pembiayaan untuk veteran dan warga Ukraine. Tetapi untuk sekarang, Johnson bekerja dengan profil negara yang paling tipis, memberinya sedikit jenama kosong dengan orang awam Amerika. Paling tidak untuk sekarang, beliau bukan Nancy Pelosi atau Newt Gingrich, jenis Speaker yang ahli parti lawan boleh sebut dan yakin bahawa bunyi duit deringan akan mengikuti.

Johnson memberitahu rakan sekerjanya bahawa urusan pertama Dewan akan menjadi langkah untuk menyokong Israel dalam perangnya menentang Hamas, menetapkan dewan untuk melakukan kerjanya untuk kali pertama dalam tiga minggu penuh. Tetapi itu hanyalah salah satu perkara mendesak yang dihadapi Speaker baru ini yang datang ke pejabat dengan salah satu resume politik terendah dalam dekad dan dengan pengalaman terendah dalam 140 tahun. Rumah Putih dan Pemimpin Minoriti Senat Mitch McConnell sama-sama mendesak Kongres untuk menggabungkan pembiayaan untuk Israel dengan wang untuk Ukraine. Kerajaan juga dijadualkan berakhir wang pada pertengahan November dan Johnson telah memberitahu rakan sekerjanya untuk mengharapkan resolusi perbelanjaan sementara lagi,