Michael Gambon, Dikenali Kerana Melakonkan Watak Dumbledore dalam Filem-filem Harry Potter, Meninggal Dunia pada Usia 82 Tahun

The London Evening Standard Theatre Awards - Red Carpet Arrivals

Pelakon veteran Michael Gambon, yang dikenali ramai menerusi wataknya sebagai pengetua Hogwarts Albus Dumbledore dalam enam daripada lapan filem “Harry Potter”, meninggal dunia, kata jurucakapnya Khamis. Beliau berusia 82 tahun.

Kenyataan oleh keluarganya, dikeluarkan oleh jurucakap awamnya, menyatakan beliau meninggal dunia berikutan “serangan radang paru-paru.”

“Kami sedih untuk mengumumkan kehilangan Sir Michael Gambon. Suami dan bapa tersayang, Michael meninggal dunia dengan aman di hospital dengan isterinya Anne dan anaknya Fergus di sisinya,” kata keluarganya.

Tidak kira watak apa yang dimainkannya dalam kerjaya melebihi lima dekad, Gambon sentiasa dikenali menerusi nada suara dalam dan serak khasnya. Beliau dipilih sebagai Dumbledore yang disayangi ramai selepas kematian pendahulunya, Richard Harris, pada 2002.

Pernah mengakui tidak membaca mana-mana buku jualan terlaris J. K. Rowling, beliau berhujah bahawa adalah lebih selamat untuk mengikuti skrip dan tidak terlalu dipengaruhi oleh buku-buku itu. Itu tidak menghalangnya daripada menjiwai semangat Profesor Dumbledore, ahli sihir berkuasa yang berjuang menentang kejahatan untuk melindungi pelajarnya.

Walaupun peranan Potter meningkatkan profil antarabangsa Gambon dan memperkenalkannya kepada generasi peminat baharu, beliau sudah lama diiktiraf sebagai salah seorang pelakon terkemuka Britain. Kerjanya merangkumi TV, teater dan radio, dan beliau membintangi puluhan filem daripada “Gosford Park” hingga “The King’s Speech” dan filem animasi keluarga “Paddington.”

Gambon dikurniakan gelaran kesateriaan atas jasa kepada drama pada 1998.

Dilahirkan di Ireland pada 19 Oktober 1940, Gambon dibesarkan di London dan pada asalnya dilatih sebagai jurutera, mengikuti jejak ayahnya. Beliau membuat debut teater dalam produksi “Othello” di Dublin.

Pada 1963 beliau mendapat peluang besar pertamanya dengan watak kecil dalam “Hamlet,” produksi pembukaan Syarikat Teater Kebangsaan, di bawah arahan legenda Laurence Olivier.

Gambon tidak lama kemudian menjadi pelakon pentas tersohor dan menerima pujian kritis atas peranan utamanya dalam “Life of Galileo” arahan John Dexter. Beliau kerap dicalonkan untuk anugerah dan memenangi anugerah Laurence Olivier sebanyak 3 kali dan Anugerah Bulatan Kritik Teater sebanyak dua kali.

Pelakon serba boleh, Gambon juga penerima empat anugerah British Academy of Film and Television Arts yang diperebut-perebutkan untuk kerja televisyennya.

Beliau menjadi nama keluarga di Britain selepas watak utama dalam siri BBC 1986 “The Singing Detective,” ditulis oleh Dennis Potter dan dianggap klasik drama televisyen British. Gambon memenangi BAFTA pelakon terbaik untuk peranan itu.

Gambon serba boleh sebagai pelakon tetapi pernah memberitahu BBC tentang keutamaannya memainkan “watak jahat.” Beliau memainkan gangster Eddie Temple dalam thriller jenayah British “Layer Cake” — ulasan filem oleh New York Times merujuk Gambon sebagai “sentiasa cemerlang” — dan bos jenayah Setan dalam “The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover” karya Peter Greenaway.

Beliau juga mempunyai watak sebagai Raja George V dalam filem drama 2010 “The King’s Speech.” Pada 2015 beliau kembali ke karya-karya J.K. Rowling, memegang watak utama dalam adaptasi TV bukunya “The Casual Vacancy.”

Gambon bersara daripada pentas pada 2015 selepas bergelut untuk mengingati dialog di hadapan penonton disebabkan usianya yang semakin meningkat. Pernah memberitahu Majalah Mingguan Sunday Times: “Adalah menyedihkan untuk mengakuinya, tetapi saya tidak boleh melakukannya. Ia mematahkan hati saya.”

Pelakon itu sentiasa melindungi kehidupan peribadinya. Beliau berkahwin dengan Anne Miller dan mereka mempunyai seorang anak lelaki, Fergus. Kemudian beliau mempunyai dua orang anak lelaki dengan pereka set Philippa Hart.