Mexico menuntut jawapan di tengah banjir senjata tentera daripada Amerika Syarikat ke geng dadah

(SeaPRwire) –   Kerajaan Mexico telah menuntut penyiasatan “mendesak” bagaimana senjata tentera AS telah berakhir di tangan kartel.

“Senjata seperti ini membawa bahaya yang sangat besar apabila mereka berada di tangan penjenayah,” Kristina Mastropasqua, jurucakap untuk Pejabat ATF Amerika Syarikat (ATF), memberitahu Digital. “Bahaya tidak sahaja kepada orang awam, tetapi juga kepada anggota polis di kedua-dua belah sempadan juga.”

“Operasi Selatan” adalah inisiatif operasi utama ATF untuk mengganggu pengedaran senjata dari Amerika Syarikat ke Mexico,” jelas Mastropasqua. “Operasi Selatan memberi tumpuan kepada empat negeri di sempadan barat daya, kerana kebanyakan senjata api yang ditrafik ke Mexico berasal dari sana, tetapi ia tidak terhad kepada hanya negeri-negeri itu sahaja.”

“Trafik senjata merentasi sempadan adalah tersebar, tidak hanya berlaku di sempadan, dan tidak selalu termasuk berpuluh-puluh senjata api yang diangkut secara haram sekali; sering hanya beberapa sahaja yang ditrafik, dan mereka berasal dari negeri jauh dari sempadan barat daya,” tambahnya.

Suara Amerika melaporkan pada Jun bahawa pengedaran senjata AS ke Mexico boleh mencecah setengah juta setahun, tetapi jumlah sebenar masih tidak pasti.

Isu ini telah menyusahkan AS selama bertahun-tahun. Presiden Obama pada 2012 melancarkan Operasi Fast and Furious, yang memberi tumpuan kepada menangani aktiviti kartel, termasuk dan terutamanya menumpu kepada penyeludupan senjata, tetapi isu ini tidak mengalami penurunan yang signifikan, menurut pegawai Mexico.

“Jabatan Pertahanan (Mexico) telah memberi amaran kepada Amerika Syarikat mengenai senjata yang memasuki Mexico yang hanya boleh digunakan oleh Tentera Darat AS,” kata Menteri Luar Negeri Alicia Bárcena.

Tentera darat Mexico menyatakan ia telah merampas 221 mesingan automatik penuh, 56 pelancar grenad dan 12 pelancar roket dari kartel sejak akhir 2018.

Pada Isnin, Salazar memberitahu wartawan bahawa “70% senjata yang menyebabkan keganasan di sini di Mexico berasal dari Amerika Syarikat.” Beliau menekankan bahawa mengurangkan aliran senjata dari AS ke Mexico kekal menjadi keutamaan Presiden Biden, lapor AFP.

“Kami akan menyiasat, kami berkomitmen untuk bekerja sama dengan Sedena (Kementerian Pertahanan Mexico) untuk melihat apa yang berlaku,” kata Salazar.

Laporan Reuters pada Disember 2023 menggelintik satu contoh kilang senjata AS di Wisconsin yang pada 2018 didakwa mula membekalkan senjata berkaliber tinggi, termasuk senapang peninjau, kepada kartel.

Laporan itu mendakwa kartel mengeksploitasi “peraturan kawalan senjata persekutuan dan negeri yang longgar untuk membeli beberapa senjata paling kuat yang boleh didapati oleh awam Amerika,” dengan merujuk kepada bekas ejen ATF AS.

Ahli-ahli keluarga tempatan di Racine, Wisconsin, dengan kaitan kepada sepupu di Mexico, akan membeli senjata dan menghantarnya ke California, di mana mereka boleh kemudiannya menghantar senjata merentasi sempadan, mengikut dakwaan daripada Mahkamah Daerah Timur Wisconsin.

Petugas Mexico mendapati kartel yang sama mempunyai lima pelancar roket semasa musim panas 2023, dengan empat pelancar roket lagi dirampas daripada kartel Sinaloa yang saingan dan tiga lagi dirampas daripada kartel-kartel lain.

“Di Mexico, terlalu sering, apabila senjata dipalingkan kepada pasaran haram, mereka akan menggunakan kartel bahaya,” kata Mastropasqua. “Mereka akan berada di tangan organisasi sangat ganas yang cuba menggunakan senjata untuk menambah aktiviti jenayah dan haram yang lain.”

“Sering kali kartel ini tidak mencari senjapa apa sahaja untuk menggalakkan perniagaan jenayah mereka,” beliau terus. “Mereka mencari tahap senjata yang mengatasi pihak berkuasa undang-undang Mexico, termasuk senjata yang digunakan oleh tentera Amerika.”

“Pejabat Negara ATF di Mexico bekerja rapat dengan pihak berkuasa Mexico untuk meningkatkan isi kandungan dan ketepatan pengesanan senjata melalui sistem eTrace ATF: Iaitu, mengesan senjata jenayah kembali ke pembelian runcit pertama,” tambah Mastropasqua.

Seorang hakim persekutuan AS pada 2022 menolak saman Mexico terhadap beberapa syarikat pengeluar dan pengedar, di mana pegawai mendakwa syarikat-syarikat itu mengetahui senjata yang dibuat akan berakhir dijual kepada penyeludup dan memutuskan untuk memperoleh keuntungan.

Walau bagaimanapun, pada Isnin, mahkamah rayuan di Boston menghidupkan semula saman itu, dengan menyatakan Akta Perlindungan Perdagangan Sah yang Sah, yang melindungi pengeluar senjata daripada ganti rugi “yang timbul daripada penyalahgunaan jenayah atau haram” senjata api, tidak terpakai kepada kes-kes sedemikian yang berlaku di Mexico.

Pentagon merujuk Digital kepada kerajaan Mexico atau Kementerian Luar Negeri AS apabila ditanya untuk ulasan. Kementerian Luar Negeri tidak memberi maklumbalas menjelang masa penerbitan.

Agensi Berita Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.