Mexico Hadapi Kekurangan Fentanyl Medis yang Mengerikan Meskipun Menjadi Produsen Ilegal Teratas di Dunia

(SeaPRwire) –   Satu laporan yang dikeluarkan oleh kerajaan Mexico Jumaat menyatakan negara itu menghadapi kekurangan fentanil perubatan yang teruk, walaupun mereka mengeluarkan tan metrik opioid haram.

Paradoks itu dilaporkan dalam kajian oleh Suruhanjaya Kebangsaan Mexico untuk Kesihatan Mental dan Ketagihan. Kajian itu tidak memberi sebab kekurangan opioid sintetik itu, yang diperlukan untuk anestesia di hospital, tetapi mendakwa ia merupakan masalah serantau.

Suruhanjaya itu menyatakan fentanil perlu diimport, dan importnya jatuh lebih 50% antara 2022 dan 2023.

Walaubagaimanapun, kartel Mexico kelihatan tidak menghadapi masalah mengimport tan metrik bahan perintis dan membuat fentanil haram mereka sendiri, yang mereka seludup ke Amerika Syarikat. Laporan itu menyatakan rampasan Mexico daripada fentanil haram meningkat 1.24 tan pada 2020 ke 1.85 tan pada 2023.

Sebahagian daripada itu kini mengalir semula merentasi sempadan, dengan peningkatan ketagihan fentanil haram dilaporkan di beberapa kawasan sempadan Mexico — masalah yang Mexico paradoks mendedahkan kepada Amerika Syarikat.

“Walaupun had kebolesediaan farmaseutikal fentanil di negara kita, penggunaan berlebihan opiat dalam dekad kebelakangan ini di Amerika Syarikat telah memberi kesan penting kepada penggunaan dan bekalan di Mexico,” kata laporan itu.

Laporan itu menyatakan permintaan rawatan ketagihan meningkat daripada 72 kes pada 2020, ke 430 kes pada 2023. Itu kedengaran seperti bilangan kecil berbanding anggaran kematian berlebihan tahunan 70,000 di Amerika Syarikat berkaitan opioid sintetik.

Tetapi sebenarnya, kerajaan Mexico tidak banyak menawarkan rawatan ketagihan, jadi angka itu mungkin tidak mencerminkan skop sebenar masalah itu.

Kekurangan ubat anestesia perubatan telah menyebabkan beberapa masalah di Mexico.

Masalah tempatan dengan kebolesediaan morfin dan fentanil telah membawa pakar anestesi mendapatkan bekalan sendiri, membawa vial di sekeliling dengan mereka, dan memberi beberapa dos daripada vial tunggal untuk mengawal bekalan mereka.

Pada 2022, anestetik yang tercemar oleh amalan itu menyebabkan wabak meningitis di negeri utara Durango yang membunuh lebih tiga puluh orang, kebanyakannya wanita hamil yang diberi epidural. Beberapa warga Amerika meninggal dunia kerana wabak serupa selepas menjalani pembedahan di klinik di bandar sempadan Mexico Matamoros pada 2023.

Tindak balas pentadbiran Mexico kepada dua masalah itu — tidak cukup fentanil perubatan yang sah, dan terlalu banyak barang haram — adalah bertentangan.

Pada 2023, López Obrador secara ringkas mencadangkan melarang fentanil walaupun untuk kegunaan perubatan, tetapi tidak menyebut idea itu baru-baru ini selepas ia mendapat gelombang kritikan daripada doktor.

Sementara itu, presiden itu dengan tegas menafikan kartel Mexico menghasilkan dadah itu, walaupun bukti yang mengatasi bahawa mereka mengimport bahan perintis dari Asia dan menjalankan proses kimia untuk membuat fentanil. López Obrador mendakwa mereka hanya memampatkan dadah itu ke dalam bentuk pil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.