Mesir mengukuhkan sempadannya dengan Gaza kerana Israel terus menyerang

(SeaPRwire) –   Mesir telah menghantar kira-kira 40 buah kereta kebal dan kenderaan perisai berperisai ke timur laut Sinai dalam tempoh dua minggu yang lalu sebagai sebahagian daripada siri langkah untuk memperkukuhkan keselamatan di sempadannya dengan Gaza, kata dua sumber keselamatan Mesir.

Penempatan itu berlaku sebelum pengembangan operasi tentera Israel di sekitar bandar selatan Gaza Rafah, di mana kebanyakan penduduknya telah mencari keselamatan, menimbulkan ketegangan bahawa orang Palestin mungkin dipaksa secara beramai-ramai keluar dari enklaf itu.

Pesawat pejuang Israel menyerang Rafah, yang bersempadan dengan sempadan itu, pada Jumaat dan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu memerintahkan tentera untuk menyediakan evakuasi orang yang dipindahkan.

Sejak perang antara Israel dan Hamas meletus pada 7 Oktober, Mesir membina tembok sempadan konkrit yang mencapai 6.6 ela ke dalam tanah dan dipasang dengan dawai berduri. Ia juga telah membina berm dan meningkatkan pengawasan di pos sempadan, kata sumber keselamatan itu.

Bulan lepas Perkhidmatan Maklumat Negara Mesir terperinci beberapa langkah yang telah diambil di sempadannya sebagai tindak balas kepada cadangan Israel bahawa Hamas telah memperoleh senjata yang diseludup dari Mesir. Tiga baris halangan membuat sebarang penyeludupan darat atau bawah tanah mustahil, katanya.

Imej yang dikongsi dengan Reuters oleh Yayasan Hak Asasi Manusia Sinai, kumpulan bebas, kelihatan menunjukkan pemasangan tembok pada Disember, dengan beberapa berm berjalan di belakangnya.

Gambar kemudian, yang kumpulan itu kata diambil awal Februari, kelihatan menunjukkan tiga lapisan menegak berlapis dawai berduri sedang dipasang di atas tembok. Reuters tidak dapat mengesahkan imej secara bebas.

Imej satelit Januari dan Disember juga menunjukkan beberapa pembinaan baru sepanjang 13 km (8 batu) sempadan berhampiran Rafah dan penambahan tembok ke tepi laut di hujung utaranya.

Pihak berkuasa Mesir dan Israel tidak menanggapi permintaan untuk komen.

Langkah-langkah baru itu datang selepas pengembangan keselamatan di utara Sinai ketika tentera Mesir mengkonsolidasikan cengkamannya terhadap pemberontakan Islamis yang meningkat sepuluh tahun lalu.

Jauh sebelum perang Gaza semasa meletus, Mesir mengatakan ia telah memusnahkan terowong melalui mana penyeludupan ke Gaza pernah berkembang maju, dan telah membersihkan zon penampan berhampiran sempadan.

Berhampiran Persimpangan Rafah dengan Gaza, sisa-sisa rumah yang diruntuhkan boleh dilihat bersama-sama dengan batu konkrit bermil-mil yang telah dibina selari dengan laut dan berhampiran jalan berhampiran sempadan.

Mesir dan Israel telah berdamai selama lebih empat dekad dan dalam tahun-tahun kebelakangan ini telah meluaskan hubungan melalui eksport gas asli Israel dan koordinasi keselamatan di sekitar sempadan bersama dan Jalur Gaza.

Kedua-dua negara telah mengekalkan sekatan terhadap Gaza, menghadkan pergerakan orang dan barang merentasi sempadannya, selepas Hamas mengambil alih kawalan di sana pada tahun 2007.

Tetapi hubungan itu telah mengalami tekanan kerana operasi tentera semasa Israel di Gaza, dilancarkan sebagai balasan serangan pada 7 Oktober oleh Hamas terhadap Israel.

Mesir berulang kali meningkatkan kebimbangan bahawa operasi Israel boleh mengusir orang Gaza yang putus asa ke Sinai, sambil menggerutu tentang dakwaan dari Israel bahawa ia akan mengambil alih kawalan semula laluan sempadan Gaza-Mesir untuk memastikan pengukuhan semula Palestin.

Pada Januari, Mesir mengumumkan dua operasi untuk menangani penyeludupan dadah di timur laut Sinai dalam usaha nyata untuk menunjukkan kawalannya terhadap kawasan itu.

Seorang pegawai Israel memberitahu Reuters bahawa penyusunan semula keselamatan di sempadan, di mana beliau mengatakan terdapat beberapa terowong kecil yang tinggal, adalah dibincangkan secara berkala oleh kedua-dua negara.

Israel akan cuba mengatur pergerakan orang Palestin yang dipindahkan ke utara di dalam Gaza menjelang sebarang operasi tentera di sana, kata pegawai itu.

Sumber keselamatan Mesir telah memainkan kebimbangan sebarang perbincangan dan mengatakan mereka memberi keutamaan kepada usaha untuk mencapai penyelesaian.

Perkhidmatan Maklumat Negara Mesir menuduh dakwaan penyeludupan sebagai “kebohongan” yang bertujuan untuk memberi liputan kepada objektif Israel untuk menduduki zon penampan sempadan, dikenali sebagai Koridor Philadelphi.

Mesir juga menyalahkan Israel kerana menghadkan penghantaran bantuan ke Gaza, di mana risiko kelaparan sedang meningkat dan pekerja bantuan telah memberi amaran tentang penyakit menular.

Israel telah menafikan menahan atau menolak bekalan kemanusiaan.

Mesir telah merangka bantahan terhadap pengusiran orang Palestin dari Gaza sebagai sebahagian daripada penolakan Arab yang lebih luas terhadap apa yang orang Palestin rindui sebagai “Nakba”, atau “malapetaka”, apabila kira-kira 700,000 orang melarikan diri atau dipaksa dari rumah mereka dalam perang mengelilingi penubuhan Israel pada tahun 1948.

Diplomat dan ahli analisis mengatakan Mesir juga bimbang dengan penyusupan oleh Hamas dan menjadi tuan rumah kepada populasi pelarian yang besar. Pada Oktober, Presiden Abdel Fattah al-Sisi memberi amaran bahawa pengusiran boleh mengubah Sinai menjadi pangkalan serangan terhadap Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.