‘Mereka Tidak Ada Kaitan Dengan Perang Ini.’ Berkabung Untuk Adik Selepas Serangan Hamas

Adik Adar Eylon, Shira, hilang selepas festival muzik Nova di selatan Israel diserang oleh militan Hamas pada 7 Oktober. Keluarganya percaya beliau diambil sebagai tebusan. Tetapi pada 11 Oktober, tentera Israel memaklumkan kepada mereka bahawa beliau telah dibunuh. Dalam temubual dengan Mathias Hammer dari TIME, Eylon, 29, menggambarkan kejadian itu:

Shira, adik kecil saya, pergi ke festival muzik Supernova. Pada Sabtu kira-kira jam 7 pagi, dia menghubungi bapa saya memberitahu ada letupan bom; mereka menembakkan roket ke atas kami. Tiga puluh minit selepas dia menghantar teks kepadanya, dia mendengar beberapa das tembakan, dan sejak itu dia tidak menjawab panggilan. Kami terus memanggil dan memanggil sehingga telefonnya tidak aktif.

Saya berjaya mencari beberapa kawan-kawannya untuk memberitahu saya apa yang berlaku. Mereka memberitahu saya mereka cuba memanggil polis, hantar lokasi mereka, tetapi tiada seorang pun datang menyelamatkan mereka kerana pengganas itu mengelilingi keseluruhan kawasan dan menembak kereta. Jadi sesetengah daripada mereka bersembunyi di hutan selama dua hari. Mereka kata ia seperti Holocaust, seperti melarikan diri dari Nazi.

Salah seorang kawan kami bersembunyi di bawah tangki terbiar, yang mempunyai seorang askar di dalamnya yang sudah mati. Kawan lain, sesetengah pengganas menembak kakinya dan mereka fikir dia sudah mati. Dia berpura-pura mati selama lima jam sehingga seseorang datang dan mengangkatnya. Dan kawan lain memberitahu saya bahawa apabila mereka mula menembak, dan semua orang lari, dia nampak adik saya dan kawan karibnya dan di belakang mereka seorang pengganas dengan senapang. Dia lari lebih laju daripada mereka, jadi hilang mereka, tetapi dia boleh dengar mereka berteriak. Tetapi dia tidak boleh memberitahu saya apa yang berlaku.

Kami mengesan telefonnya di Gaza jadi kami anggap beliau mungkin diculik. Kami juga cuba memanggil setiap hari ke hospital dan ke polis. Dia tidak berada di hospital atau dalam senarai orang yang terselamat. Jadi kami agak pasti beliau telah diculik. Ia sangat kacau bilau; negara tidak memberi kami sebarang maklumat. Mereka hanya memberitahu saya, anda boleh pergi mencari beliau di hospital untuk melihat jika anda boleh mengenalpasti seseorang.

Tentera mengetuk pintu rumah kami dua hari lalu, memberitahu kami bahawa mereka menemui mayat Shira. Mereka mengenalpasti beliau melalui ujian DNA. Mayatnya telah berada di hutan selama lima hari. Mereka tidak membawanya ke hospital kerana semua penuh. Mereka letakkan mereka di pusat perlindungan berhampiran majlis, dan mereka kata terlalu banyak mayat jadi mengambil masa hampir seminggu untuk mengenalpasti beliau. Ia mengambil masa satu hari lagi untuk membawanya ke sini supaya kami boleh mengkebumikannya. Jadi beliau mati selama enam hari sebelum kami boleh mengkebumikannya. Walaupun apabila mereka datang memberitahu kami bahawa beliau meninggal dunia, mereka tidak memberitahu kami bagaimana atau bila.

Shira berusia 23 tahun. Dia baru saha kembali dari lawatan di India. Dia belajar yoga di sana. Dan dia sepatutnya memulakan pengajian universiti dua hari lalu. Dia sepatutnya mengambil ijazah psikologi. Dia sangat lemah lembut, aman damai, tidak ganas, sangat berdedikasi. Dia vegan dan suka sukarela di pusat haiwan. Dan dia baru saha memulakan kehidupan, tahu? Dia hanya pergi ke majlis ini untuk merayakan kehidupan. Orang-orang yang ada di situ adalah golongan dewasa muda. Ia agak seperti Woodstock, di mana semua orang tertumpu kepada seni dan aman damai cinta. Mereka tidak ada kena mengena dengan peperangan ini. Dan saya hanya tidak faham jenis monster boleh datang dan menyerang orang awam. Mereka tidak datang menyerang askar, atau pangkalan tentera. Mereka pergi ke majlis.

—Dikisahkan kepada Mathias Hammer