Menutup Jurang Digital

Perbincangan TIME100 baru mengumpulkan pemimpin dari setiap bidang untuk menyoroti kepentingan memajukan ekuiti digital

Awal tahun ini, saya menghabiskan waktu dengan pengerusi dan ketua pegawai eksekutif Verizon Hans Vestberg, yang berhujah bahawa inklusi digital adalah nilai penting untuk kehidupan moden. Mempunyai akses ke alat dalam talian untuk pembelajaran, pendidikan, penjagaan kesihatan, perkhidmatan kewangan dan banyak lagi adalah apa yang membolehkan orang sepenuhnya menyertai masyarakat, tidak kira di mana di dunia orang dilahirkan atau tinggal. Ini adalah salah satu sebab TIME memutuskan untuk menghapuskan paywall di Time.com, yang membolehkan kami membawa akses percuma kepada jurnalisme tepercaya kami kepada pembaca di seluruh dunia – termasuk audiens kami sekarang sebanyak 120 juta, yang terbesar dalam sejarah kami

Minggu lepas, ketika Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bersidang, saya duduk semula dengan Vestberg dalam acara khas TIME100 Talks, yang dibentangkan dengan kerjasama Verizon, untuk membincangkan menutup jurang digital, kepentingan menggalakkan inklusi digital, dan penyelesaian konkrit untuk menangani isu global ini. Matlamat ini hanya boleh dicapai jika orang dari semua lapisan masyarakat bekerja sama, dan konektiviti dapat menjadikan hal itu terjadi. Saya membincangkan isu-isu ini dengan Vestberg dan Pengasas Rakan Kongsi Integrum Holdings dan Pengerusi Teneo Holdings Ursula Burns di hadapan audiens pemimpin dinamik, termasuk Presiden MSNBC Rashida Jones, Pengarah Eksekutif dan CEO Perkongsian Rumah Putih untuk Amerika Tengah Jonathan Fantini-Porter, Pengasas Yayasan Tony Elumelu dan Pengerusi United Bank for Africa Tony Elumelu, dan banyak lagi untuk memberi tumpuan kepada kepentingan kritikal ekuiti digital dan akhirnya menyorot beberapa penyelesaian yang boleh kita laksanakan untuk menutup jurang digital.

“Idea ekuiti itu penting kerana jika anda tidak mempunyai akses kepada maklumat, anda tidak dapat membuat keputusan yang dimaklumkan,” kata Vestberg semasa perbualan kami. “Jika anda tidak mempunyai akses kepada maklumat, anda tidak dapat membantu membentuk masa depan dunia yang kita hidupi. Dan jadi ini amat penting bagi kami.”

“Orang perlu akses yang mampu milik dan agak lengkap dengan serta-merta, dan itulah ini,” kata Burns. “Kami perlu membina infrastruktur, tetapi syarikat swasta untuk keuntungan sahaja tidak akan dapat menanggung beban ini sendirian, anda memerlukan kerajaan untuk membantu.”

Audiens kami ditinggalkan dengan refleksi langkah-langkah yang boleh dilakukan untuk menutup jurang digital, termasuk membina gabungan, meningkatkan literasi digital, dan bekerja untuk lebih memahami cabaran konektiviti unik yang wujud di seluruh dunia.

“Kita rakyat perlu lebih terlibat daripada sebelumnya dalam topik ini,” kata Burns. “Kita tidak boleh membiarkan ini pergi.”

Bagi pihak TIME, kami berterima kasih atas kerjasama Verizon dan kepada Vestberg dan Burns, bersama semua tetamu acara kami, kerana memimpin perbualan penting ini – satu yang akan kami terus fokuskan dalam liputan dan perniagaan kami di TIME.

Ketahui lebih lanjut tentang perbualan saya dengan Vestberg di sini.