Menurut komen Schumer dan Biden tentang negara Yahudi, penduduk tempatan mempunyai mesej: ‘Jangan campuri politik Israel’

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Senate Majority Leader Chuck Schumer, D-N.Y., tidak seharusnya campur tangan dengan politik dalam negeri Israel dan sedang mengkhianati negara Yahudi itu kerana kepentingan politiknya sendiri menjelang pilihan raya negara Amerika Syarikat pada November. Inilah beberapa pandangan warga Israel di pasar makanan berkembang Machane Yehuda di Jerusalem yang dikemukakan kepada Digital awal minggu ini.

Pembeli menyatakan kekecewaan dengan komen terbaru yang dibuat oleh Schumer mengkritik pengendalian Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu terhadap peperangan di Gaza dan menyarankan sudah tiba masanya bagi orang Israel mengadakan pilihan raya baharu. Berkata-kata di perhimpunan maya senator-senator Republikan pada hari Rabu, Netanyahu membalas Schumer, seorang penyokong seumur hidup terhadap Israel dan pegawai tertinggi Yahudi yang dipilih, dengan menyebut komen beliau “sama sekali tidak wajar dan mengejutkan,” mengikut laporan.

Rakyat Israel yang ditemubual oleh Digital berkongsi perasaan serupa apabila ditanya pendapat mereka tentang seruan Schumer bagi pilihan raya baharu.

“Saya rasa bukan tempat Schumer untuk memberi komen tentang politik di Israel atau memberitahu kami kami perlu mengadakan pilihan raya semula,” kata seorang pembeli kepada Digital.

Seorang lagi berkata Schumer “harus risau tentang pilihan raya semula beliau sendiri dan cuba mengelak campur tangan dalam politik Israel.”

“Kami tahu bagaimana untuk mengendalikan diri kami sendiri,” katanya.

“Kami telah mengadakan pilihan raya,” kata seorang lagi yang ditemubual. “Kami mempunyai kerajaan yang dipilih. Dia memahami demokrasi. Dia tahu Israel adalah satu-satunya demokrasi di Timur Tengah.”

Pembeli juga ditanya jika mereka rasa Biden, yang awal minggu ini dan mendesak beliau menghantar delegasi ke Washington untuk membincangkan strategi Israel dalam peperangan Gaza selama lima bulan, telah berpaling terhadap Israel.

“Dia sedikit berpaling terhadap Israel sebagai strategi kerana dia, Biden, mahu menang pilihan raya Amerika Syarikat seterusnya,” kata seorang warga Israel yang ditemubual oleh Digital.

“Sayangnya, itulah isu utama dengan politik, mereka mempunyai kepentingan sendiri dan bukan untuk kebajikan semua orang.”

Yang lain berkata mereka tidak mempercayai Biden, memanggilnya pembohong dan mencatatkan pemimpin Amerika Syarikat “tidak dalam keadaan fikiran yang paling sihat, jadi apa jua yang dikatakannya hari ini mungkin hilang besok.”

” adalah satu-satunya presiden yang benar-benar memahami perikatan sejati dengan Israel dan melawan dasar luar negara anti-Israel dasar luar negara Amerika,” kata seorang pembeli lagi.

Digital juga bertanya kepada mereka di Jerusalem, bandar yang dikenali dengan pandangan lebih konservatif berbanding bandar terbesar Israel yang kedua, Tel Aviv, jika pilihan raya diadakan di Israel hari ini siapa mereka mungkin akan mengundi.

Seorang lelaki berkata beliau akan mengundi Netanyahu, manakala yang lain meragui, menyatakan walaupun akan sukar untuk mengundi Netanyahu selepas serangan pengganas mengerikan yang dilakukan oleh pada selatan Israel pada 7 Oktober, mereka juga rasa tiada pilihan alternatif yang berdaya saing.

“Ia akan sangat sukar bagi saya untuk mengundi Bibi Netanyahu sekali lagi… selepas apa yang berlaku,” kata seorang lelaki itu, merujuk kepada pemimpin Israel dengan nama samaran beliau. “Saya perlu melihat pilihan alternatif tetapi serupa.”

Seorang lagi menjawab beliau tidak akan mengundi Netanyahu “kerana saya hanya fikir beliau terlalu lama sebagai perdana menteri di Israel, sudah tiba masanya untuk perubahan.”

Netanyahu ialah pemimpin paling lama berkhidmat dalam sejarah Israel. Pertama kali dipilih sebagai perdana menteri pada 1996, Netanyahu membawa negara itu melalui lima pusingan pilihan raya tergempar selepas gagal menjamin majoriti jelas undian yang diperlukan untuk menubuhkan kerajaan. Pada 2022, berikutan pilihan raya kelima, Netanyahu, 74, bergabung tenaga dengan parti-parti kanan jauh dan agama ultra untuk akhirnya membentuk kerajaan. Pada bulan-bulan sebelum serangan pengganas pada 7 Oktober, rakyat Israel mengadakan demonstrasi mingguan besar-besaran menentang rancangan kerajaannya untuk mengubah kehakiman negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.