Menteri Pertama Ireland Utara Baru Kata Hamas Akan Dianggap Sebagai ‘Rakan Bagi Keamanan Masa Depan’: laporan

(SeaPRwire) –   Michelle O’Neill, First Minister yang baru-baru ini dipilih, berkata pada Khamis bahawa pertubuhan pengganas, Hamas, akan akhirnya dianggap sebagai “rakan masa depan untuk keamanan” di Timur Tengah.

Dalam temu bual dengan Andrew Marr di Tonight with Andrew Marr di penyiar British, LBC, O’Neill menekankan kepentingan perbualan, membandingkan peperangan Israel-Hamas yang sedang berlangsung dengan rundingan keamanan yang sedang berlangsung di Ireland Utara.

Dalam temu bual itu, Marr bertanya kepadanya jika Hamas akan “akhirnya” dianggap sebagai “rakan untuk keamanan.”

“Pada suatu masa dahulu IRA dianggap sebagai pertubuhan pengganas. Kerajaan British dan semua orang lagi tidak boleh bercakap dengan mereka,” kata Marr. “Adakah anda fikir Hamas, walaupun dianggap sebagai pertubuhan pengganas oleh banyak orang di seluruh dunia, akan akhirnya perlu menjadi rakan untuk keamanan?”

“Ya,” kata O’Neill, “Saya hanya perlu melihat contoh kita sendiri untuk mengetahui betapa pentingnya perbualan dan itulah satu-satunya cara untuk mengakhiri konflik.”

“Jika orang-orang republikan tidak bercakap dengan IRA atau kerajaan British tidak bercakap dengan orang-orang republikan, dalam masa lalu di Ireland kita tidak akan berada dalam keadaan kita berada hari ini, menikmati masyarakat yang lebih aman dan jauh lebih adil hari ini,” Menteri Pertama nasionalis pertama Ireland Utara itu teruskan.

Beliau juga menyeru gencatan senjata segera dan penggunaan undang-undang antarabangsa di Gaza.

“Dan saya hanya berharap sebenarnya dalam hari-hari dan minggu-minggu akan datang bahawa kita boleh sampai ke tahap di mana kita melihat gencatan senjata dalam perkara pertama, bahawa kita mempunyai perbualan, dan bahawa kita sampai ke kedudukan muktamad mempunyai negara Palestin diiktiraf dan penyelesaian dua negara yang disokong oleh komuniti antarabangsa,” kata O’Neill.

O’Neill mendakwa bahawa Israel mengebomkan rakyat Palestin dan bukan mempertahankan diri terhadap pengganas Hamas.

“Sebarang orang boleh memanjangkan kedudukan Israel sebagai pertahanan kerana ini adalah pengeboman, hari demi hari, pembunuhan rakyat Palestin,” O’Neill teruskan.

“Ini perlu berhenti, dan kita perlu komuniti antarabangsa berdiri teguh dan kekal kuat dalam undang-undang antarabangsa. Itulah di mana semua orang mesti berada,” katanya.

“Dan saya hanya berharap sebenarnya dalam hari-hari dan minggu-minggu akan datang bahawa kita boleh sampai ke tahap di mana kita melihat gencatan senjata dalam perkara pertama, bahawa kita mempunyai perbualan, dan bahawa kita sampai ke kedudukan muktamad mempunyai negara Palestin diiktiraf dan penyelesaian dua negara yang disokong oleh komuniti antarabangsa.’

O’Neill juga mengutuk tindakan tanpa preseden terhadap Israel, dengan mengatakan bahawa mereka telah melanggar undang-undang antarabangsa dengan mengambil tebusan.

“Dari hari pertama, kami telah mengatakan bahawa apa yang berlaku pada 7 Oktober adalah salah, dan itu tidak terpakai dalam undang-undang antarabangsa dalam apa jua bentuk atau cara, tebusan yang diambil adalah salah,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.