Menteri Pertahanan Jerman mengatakan negara itu belum siap mempertahankan diri terhadap ancaman Rusia

(SeaPRwire) –   Boris Pistorius memperingatkan bahawa negara itu tidak bersedia untuk mempertahankan dirinya daripada masalah keselamatan yang akan dihadapi Eropah pada masa depan.

Boris Pistorius, yang kerap memanggil Jerman untuk menjadi “siap perang” sejak mengambil alih tahun lepas, mempersoalkan kesiapsiagaan negara itu.

“Adakah kita benar-benar bersedia untuk mempertahankan negara ini dalam kecemasan? Dan siapa ‘kita’ ini? Perbincangan ini perlu diadakan,” kata Pistorius kepada askar di akademi tentera di Hamburg, menurut The Guardian, dengan mengutip .

Pistorius menambah bahawa keamanan dan kebebasan yang telah dinikmati “tidak lagi suatu kepastian yang tidak dapat dipertikaikan.”

Beliau mendakwa bahawa Jerman sedang “lebih kuat dan secara aktif dicabar berbanding sebelumnya sebagai peserta aktif dalam keselamatan dan dasar”.

Komentar menteri pertahanan itu datang ketika dokumen rahsia Jerman baru-baru ini mendedahkan bahawa Rusia mungkin akan meluaskan peperangan di Ukraine dengan menyerang negara sekutu NATO tahun depan.

Akhbar Jerman BILD menerbitkan dokumen sulit yang merangkumi bagaimana Jerman merancang untuk bersedia terhadap serangan oleh Rusia .

Laman web itu menyandarkan dakwaannya kepada maklumat yang diperoleh daripada Kementerian Pertahanan Jerman dan menyatakan angkatan tentera di Eropah sedang bersedia untuk serangan ke atas Eropah Timur, yang mungkin termasuk serangan siber.

‘ Greg Wehner menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.