Menteri Pertahanan Jerman bakal merombak komando ketenteraan untuk meningkatkan keupayaan perang

(SeaPRwire) –   pada hari Khamis mengumumkan satu pelan untuk menyusun semula dan menyusun semula perintah tentera negara sebagai sebahagian daripada usaha untuk membuat tentera bersenjata negara ahli NATO teramai penduduk Eropah “mampu berperang.”

Canselor Olaf Scholz melancarkan peningkatan besar belanjawan tentera tidak lama selepas serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine pada awal 2022, yang dijelaskannya sebagai “titik perubahan.” Menteri Pertahanan Boris Pistorius tahun lalu mengambil alih tugas menyusun semula tentera, Bundeswehr, selepas bertahun-tahun diabaikan dan pada bulan November meminta kajian semula strukturnya.

Pistorius telah menunjuk kepada bahaya serangan Rusia yang mungkin pada masa hadapan ke atas negara NATO dan berkata berulang kali bahawa tentera Jerman mesti menjadi “mampu berperang”, pilihan perkataan yang bagi sesetengah orang di Jerman mendapati ia mengejutkan memandangkan budaya kewaspadaan tentera negara itu selepas Perang Dunia Kedua.

“Saya yakin ia adalah antara beberapa perkataan yang benar-benar menggambarkan keperluan di sini,” katanya kepada wartawan di Berlin. “Saya menghormati fakta bahawa orang lain berjuang dengan perkataan itu, tetapi saya juga menyedari kebanyakan yang berbuat demikian tidak mempunyai masalah dengan hakikat di sebaliknya.”

Pelan penyusunan semula beliau membayangkan satu “perintah tentera operasi tunggal”, yang diharapkan dapat membolehkan keputusan cepat dan menghapuskan penggandaan. Pada masa kini, Bundeswehr mempunyai dua pusat perintah: satu bertanggungjawab untuk perancangan dan pelaksanaan penempatan di luar negara dan yang lain untuk pertahanan Jerman itu sendiri.

Satu jabatan “siber dan maklumat” sedia ada, tanggungjawabnya termasuk menangkis serangan siber, melindungi infrastruktur elektronik dan menganalisis ancaman hibrid seperti penyebaran maklumat palsu, akan diperluaskan dan secara rasmi menjadi cabang keempat tentera bersama-sama tentera darat, tentera udara dan tentera laut.

Berucap pada ulang tahun ke-75 NATO, Pistorius menekankan “cabaran menyesuaikan semula Bundeswehr untuk cabaran baru dan lama – iaitu mempertahankan negara dan pakatan.”

Pada 2022, Scholz berikrar untuk meningkatkan peruntukan pertahanan Jerman kepada sasaran 2% KDNK NATO – tanda yang, bersama-sama beberapa negara lain, telah lama gagal mencapainya – dan menubuhkan dana khas 100 bilion euro untuk memodenkan Bundeswehr.

“Kami mempunyai (perbelanjaan) 2% tahun ini dan kami akan mencapainya pada tahun-tahun akan datang juga, tetapi juga perlu mencapainya supaya kami dapat memenuhi tanggungjawab dan peranan kami di NATO,” kata Pistorius.

Butir-butir bagaimana Jerman akan mencapai tanda 2% sebaik sahaja dana tentera khas habis, kemungkinan besar pada 2027, kekal tidak jelas. Dan walaupun kemajuan dicapai dengan pesanan peralatan baru, pesuruhjaya parlimen untuk tentera berkata bulan lalu bahawa Bundeswehr “masih kurang segala-galanya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.