Menteri Pertahanan Austin melawat Ukraine sebagai Pentagon mendesak Kongres meluluskan bantuan tambahan untuk melawan Rusia

(SeaPRwire) –   Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin pada hari Isnin, apabila beliau akan bertemu dengan pegawai Ukraine untuk menyampaikan mesej solidariti dengan rakyat Ukraine dan bahawa Amerika Syarikat berdiri teguh di belakang negara Eropah Timur dalam perangnya dengan Rusia.

Selepas perjalanan keretapi selama 11 jam dari Poland ke Ukraine, Austin keluar ke platform, di mana beliau bersalaman dengan Duta Besar Amerika Syarikat ke Ukraine Bridget Brink. Duta Pertahanan Amerika Syarikat Brig. Jen. Kipling Kahler juga hadir untuk menyambutnya.

“Saya baru sahaja tiba di Kyiv untuk bertemu dengan pemimpin Ukraine,” Austin menulis di laman sosial X. “Saya di sini hari ini untuk menyampaikan mesej penting – Amerika Syarikat akan terus berdiri bersama Ukraine dalam perjuangan mereka untuk kebebasan terhadap kedua-dua sekarang dan masa hadapan.”

Lawatan itu adalah lawatan kedua Setiausaha Austin ke Ukraine sejak Rusia menyerang pada Februari 2022. Lawatan terakhirnya adalah pada April 2022.

Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat mengeluarkan kenyataan mengesahkan Austin akan bertemu dengan pemimpin Ukraine untuk memperkukuh hubungan strategik antara Amerika Syarikat dan Ukraine, termasuk memastikan pasukan bersenjata Ukraine mempunyai keupayaan medan perang yang diperlukan untuk musim sejuk dan mempertahankan negara mereka terhadap ancaman Rusia masa hadapan.

Ia menambah, “Lebih awal minggu ini, Setiausaha Austin juga akan menjadi tuan rumah pertemuan ke-17 Kumpulan Hubungan Pertahanan Ukraine secara maya dari Pentagon, meneruskan kerja koordinasi dan sokongan antarabangsa yang penting untuk Ukraine dengan lebih kurang 50 negara dijangka menyertai.”

Ketua Pemerintah Eropah/Panglima Tertinggi Bersekutu NATO, Jeneral Amerika Syarikat Christopher Cavoli juga turut serta dalam lawatan ini.

Lawatan Austin ke Ukraine datang ketika Pentagon terus mendesak Kongres – Dewan Perwakilan yang diketuai Parti Republikan dan – untuk meluluskan pembiayaan tambahan untuk menyokong usaha tentera Ukraine.

“Saya gembira dengan kelulusan resolusi berterusan lagi yang telah menangguhkan ancaman kegagalan pembiayaan,” kata Austin pada hari Jumaat, 17 Nov. “Penguatkuasaannya akan memastikan askar kami yang berani dan tenaga kerja awam yang berdedikasi akan dibayar sehingga cuti perayaan. Namun saya terus mendesak Kongres untuk meluluskan peruntukan tahunan penuh, yang kekal menjadi perkara terbaik yang boleh dilakukan Kongres untuk pertahanan negara. Seperti yang selalu kami jelaskan, operasi di bawah resolusi berterusan sementara menghalang orang dan program Jabatan, dan menggugat kedua-dua keselamatan negara kita dan daya saing.”

Beliau menambah, “Saya juga mendesak Kongres untuk mengambil tindakan dan meluluskan pembiayaan tambahan untuk memperkukuh keselamatan negara secepat mungkin. Permohonan tambahan kami secara langsung menyokong sekutu dan rakan kongsi kami, termasuk Israel dan Ukraine, ketika tempoh penting dan membuat pelaburan penting dalam asas industri pertahanan di seluruh negara. Pelaburan ini bermakna kemakmuran yang lebih besar di rumah dan keselamatan yang lebih besar di luar negara.”

“Saya terus bersedia bekerjasama dengan Kongres untuk mengekalkan Amerika Syarikat selamat dan kukuh.”

Setakat ini, Ukraine telah menerima lebih $44 bilion daripada Amerika Syarikat dan lebih $35 bilion daripada sekutu lain dalam senjata, daripada jutaan butiran peluru kepada sistem pertahanan udara maju, kereta kebal tempur Eropah dan Amerika Syarikat maju dan janji untuk pesawat pejuang F-16.

Walau bagaimanapun, Ukraine masih memerlukan lebih lagi.

Pada hari Khamis, Timbalan Jurucakap Pentadbiran Pertahanan Sabrina Singh mengadakan sidang akhbar di mana beliau menyatakan bahawa Pentagon telah melancarkan pakej senjata lebih kecil untuk Ukraine kerana ketidakpastian di Capitol Hill.

“Dalam hal pakej bantuan, anda telah melihat kami melancarkannya dengan konsisten, pakej bantuan untuk Ukraine. Kami terpaksa mengurangkan sokongan dan bantuan keselamatan kami untuk Ukraine kerana kami tidak mempunyai pembiayaan tambahan, kerana tambahan belum diluluskan. Jadi kami baru sahaja melancarkan kuasa pengeluaran presiden terakhir kami, dan saya percaya itu minggu lepas,” sambung Timbalan Jurucakap itu.

Singh menambah, “Lihat apa yang kami siapkan apabila kami bersedia untuk melancarkan yang seterusnya. Kami tentu akan. Kami tahu Ukraine terus menghadapi dan berusaha dalam serangan balas, dan mereka memerlukan sokongan berterusan secara kerap. Jadi kami tahu kami perlu melakukan itu. Kami tahu kami perlu terus memenuhi keperluan mereka. Dan itu sesuatu yang tentu akan dibincangkan dalam Mesyuarat Kumpulan Hubungan Pertahanan Ukraine seterusnya. Tetapi dalam hal pratonton pakej, saya hanya tidak mempunyai lebih untuk anda umumkan hari ini.”

Seorang wartawan dalam sidang akhbar itu juga meminta bagaimana lama Pentagon boleh menyokong Ukraine sehingga Kongres perlu memperuntukkan pembiayaan baru.

“Anda telah melihat pakej lebih kecil, kerana kami perlu membahagikan ini,” kata Singh pada hari Khamis. “Kerana kami tidak tahu bila Kongres akan meluluskan pakej tambahan kami. Saya bermaksud, sebenarnya, itulah sebabnya kami meminta pakej tambahan kecemasan untuk menyediakan pembiayaan untuk bantuan keselamatan kami kepada Ukraine dan juga untuk menggantikan stok kami sendiri.”

Pentagon boleh menghantar kira-kira $5 bilion senjata dan peralatan lagi daripada stok sendiri; Walau bagaimanapun, ia hanya mempunyai kira-kira $1 bilion pembiayaan untuk menggantikan stok tersebut.

“Tambahan, sekali lagi, berada di Kongres. Kami terus mendesak Kongres untuk meluluskan pakej tambahan bersama-sama kerana ia merupakan permintaan kecemasan. Ia bukan sebahagian daripada proses bajet. Dan jadi kami mempunyai jumlah besar yang kami mahu Kongres untuk memberi kuasa untuk dan untuk pelaburan kami di Indo-Pasifik dan, tentu saja, untuk pelaburan kami sendiri dalam asas industri pertahanan. Jadi itu sesuatu yang tentu akan terus kami desak Kongres untuk meluluskan. Tetapi anda betul-betul benar. Anda telah melihat pakej lebih kecil kerana kami perlu mengedarkan ini kerana kami tidak tahu bila Kongres akan meluluskan pakej tambahan kami. Dan jadi kami terus berbual dengan sekutu dan rakan kongsi. Kami bukan satu-satunya negara yang menyumbang kepada keperluan medan tempur penting Ukraine. Seperti yang anda tahu, Kumpulan Hubungan Pertahanan Ukraine melibatkan lebih 50 negara. Jadi ia bukan hanya Amerika Syarikat menyokong Ukraine, tetapi presiden telah menjadi sangat jelas bahawa kami akan berdiri bersama Ukraine selama yang diperlukan.”

Singh juga diminta untuk memberikan jangka masa berapa lama pembayar cukai Amerika boleh mengharapkan untuk terus menyumbang wang kepada perang Ukraine-Rusia, tetapi beliau tidak dapat berbuat demikian.

“Saya tidak akan meramalkan berapa lama ia akan berlangsung. Tentu saha tidak akan memberi manfaat kepada Ukraine. Ia sebenarnya akan memberi manfaat kepada Rusia. Jadi saya hanya tidak akan dapat memberikan anda jangka masa berapa lama kita akan dapat teruskan pakej ini.”

Isnin, 20 Nov, akan menjadi hari ke-635 sejak Rusia menyerang Ukraine pada Februari 2022.

’ Liz Friden, Jessica Sonkin dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )