Menteri Orang Asli Brazil tentang Hak Tanah, Kecemasan Iklim dan Pemberdayaan Wanita

Pada beberapa minggu kebelakangan ini Sônia Guajajara telah menjalani jadual yang padat. Apabila menteri orang asli pertama Brazil bertemu dengan TIME pada bulan September, beliau berucap dalam satu panel di kelab ahli persendirian terkenal London iaitu Annabel’s bersama aktivis Txai Suruí, selepas baru sahaja berada di New York untuk Minggu Iklim. Panel Orang Asli Voices ini dikendalikan oleh Yayasan Keluarga Peduli, salah sebuah penyokong utama usaha penghijauan semula di Brazil.

Guajajara, 49 tahun, kelihatan segar semula selepas kemenangan terbesar untuk hak asasi orang asli sejak pelantikannya pada Januari oleh Presiden Brazil Luiz Inácio Lula da Silva. Pada bulan September, sembilan daripada 11 hakim mahkamah agung Brazil mengundi untuk menghalang usaha meletakkan batasan masa terhadap tuntutan orang asli terhadap tanah leluhur.

“Marco temporal” (penanda masa) adalah konsep yang disokong oleh industri pertanian yang memerlukan kumpulan untuk membuktikan mereka menduduki tanah sehingga 5 Oktober 1988 untuk menuntut hak sah terhadapnya.

Berucap di hadapan hadirin, Guajajara menggambarkan keputusan penting itu sebagai kemenangan besar. “Mahkamah Agung Brazil memutuskan menentang tesis batasan masa ini. Tesis yang sangat menakutkan bagi kami,” kata Guajajara. “Ia merupakan usaha untuk menghalang penetapan tanah orang asli di Brazil,” tambahnya, merujuk kepada proses di mana sempadan perlindungan dilukis di hutan hujan untuk mencegah pembalakan haram.

Beberapa hari selepas acara di London, Senat Brazil meluluskan rang undang-undang itu juga, dan pada 20 Oktober Presiden menggunakan hak veto terhadap aspek-aspek utama rang undang-undang itu.

“Presiden Lula sangat menyokong hak asasi orang asli,” kata Guajajara. “Kini, bukannya kembali ke belakang kami boleh maju ke hadapan.”

Ia berbeza jauh dengan laluan Brazil di bawah pentadbiran sebelumnya. Dalam tempoh lapan bulan pelantikannya yang bersejarah, Guajajara berkata, kementeriannya berjaya menandatangani dan menetapkan lebih banyak tanah berbanding lapan tahun terakhir, yang merangkumi bekas presiden kanan Jair Bolsonaro selama empat tahun. Guajajara juga menegaskan bahawa menangani penternakan lembu haram dan perlombongan emas harus menjadi sebahagian daripada kecemasan iklim. “Tidak cukup hanya melindungi, kita perlu memulihkan hutan dengan segala yang telah kita ambil daripadanya,” katanya kepada hadirin. Ini termasuk perlindungan bagi puak Yanomami yang menghadapi krisis kemanusiaan dan kesihatan yang meninggalkan ramai, termasuk golongan muda, rentan kepada penyakit. Kawasan rizab puak penduduk Yanomami – terletak di antara Brazil dan Venezuela – telah lama menjadi sasaran perlombong emas haram, yang menyebabkan kadar malaria yang meningkat pesat. Ia juga meninggalkan budaya dan cara hidup puak itu terdedah kepada risiko.

Kerjaya Guajajara ditakrifkan oleh beberapa kejayaan pertama yang luar biasa. Dilahirkan kepada ibu bapa buta huruf di tanah Araribóia di Amazon, di negeri Brazil timur laut Maranhão, Guajajara meninggalkan bandar untuk belajar dan memperoleh ijazah dalam kesusasteraan dan kejururawatan. Sejak itu, beliau menjadi simbol perlawanan terhadap penindasan orang asli, dan pada tahun 2018, beliau menjadi wanita orang asli pertama di Brazil untuk muncul dalam tiket presiden.

Guajajara berbual dengan TIME melalui penterjemah tentang kemajuan kementerian baru setakat ini, dan apakah keutamaannya memandang ke hadapan.

Temu bual ini telah disunting ringkas dan disunting untuk kefahaman.

Anda telah dilantik sebagai menteri orang asli pertama Brazil pada awal tahun ini. Apakah makna penting pelantikan ini bagi anda dan apakah keutamaan anda dalam peranan ini?

Menjadi menteri merupakan peluang besar bagi orang asli untuk benar-benar menyertai perdebatan politik tetapi juga ia juga merupakan jendela untuk membuka diri terhadap perubahan pendapat prakonsepsi, dengan prejudis, dan dapat membantu. Dari segi keutamaan, pertama sekali untuk menjamin wilayah orang asli. Melindungi wilayah serta alam sekitar, dan memastikan keselamatan bagi orang asli di dalam wilayah serta mengurus amalan yang sudah ada.

Apakah maknanya bagi masyarakat orang asli melihat peningkatan perwakilan di peringkat politik?

Hari ini kami mempunyai maksima perwakilan yang mungkin diharapkan dalam badan kuasa. Dan saya benar-benar rasa pengiktirafan ini yang orang cakap dan percaya. Jadi ini mencipta harapan yang baik dalam pelaksanaan semua hak.

Adakah ia perjuangan bagi anda dan tokoh orang asli lain untuk diambil serius dalam sfera politik? Adakah halangan sebegini masih wujud?

Jenis halangan ini kepada penyertaan orang asli sentiasa wujud secara sejarah dan kami bekerja untuk menghapuskannya dan meningkatkan penyertaan di ruang yang berbeza. Tetapi ia tidak bermakna ia mudah, masih banyak rintangan dan kekurangan pemahaman, terutamanya oleh pembuat keputusan. Proses penyertaan ini merupakan perjuangan, masih banyak rintangan. Ramai yang tidak memahami pentingnya orang asli sebagai alternatif sebagai penyelesaian kepada krisis iklim. Walaupun kami mempunyai kementerian di Brazil, bukan semua negara mempunyainya. Kami cuba bekerja ke arah itu juga – mempunyai peranan di bahagian dunia lain – supaya kami benar-benar dapat menekankan pentingnya orang asli dan wilayah sebagai penyelesaian kepada krisis iklim.

Bolehkah anda beritahu saya mengenai kecemasan kesihatan awam yang menimpa puak Yanomami?

Puak Yanomami berada dalam keadaan kritikal dari segi krisis kesihatan mereka, bukan sahaja kerana kekurangan sokongan, tetapi juga disebabkan serangan oleh perlombong haram, pencari emas. Ini telah menyebabkan kerosakan teruk kepada air di wilayah kerana kini ia tercemar dengan raksa.

Kami mempunyai sistem kesihatan awam khusus untuk orang asli, tetapi tidak mencukupi dana untuk memastikan penjagaan kesihatan bagi mereka. Jadi sering kali orang asli perlu ke bandar untuk mendapatkan rawatan kesihatan, dan kemudian tidak dapat kembali. Jadi kami bekerja untuk memperbaiki.