Menteri Luar Negeri Ukraine Tuduh Sekutu Tidak Memberikan Pertahanan Udara yang Cukup Untuk Melawan Serangan Rudal Rusia

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Ukraine menuduh sekutu tidak memberikan pertahanan udara yang cukup untuk memerangi serangan rudal Rusia walaupun mereka memiliki lebih dari 100 sistem Patriot dalam arsenal mereka sendiri, kata Menteri Luar Negeri Ukraine Dmytro Kuleba pada Rabu.

Dalam wawancara dengan Reuters, Kuleba berkata dia akan mengangkat isu sistem pertahanan rudal Patriot dalam setiap satu daripada siri pertemuan dengan rakan sejawat NATO selama dua hari di Brussels.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, Rusia telah melepaskan serangan artileri yang meningkat terhadap Ukraine dan infrastruktur tenaga, menekankan keperluan segera Ukraine untuk perlindungan.

“Rakan-rakan telah memberikan kami dengan sistem pertahanan udara mereka yang berbeza, kami menghargai itu, tetapi ia hanya sekadar tidak mencukupi, memandangkan skala perang,” kata Kuleba.

Dia berkata rakan-rakan Ukraine mempunyai lebih dari 100 sistem Patriot di bawah kelolaan mereka tetapi sehingga kini tidak bersedia untuk berkongsi lima hingga tujuh lagi – bilangan yang Kyiv katakan adalah minimum yang diperlukan untuk memberikan perlindungan tambahan yang signifikan.

“Adakah ia masalah yang besar? Adakah ia tidak dapat dilaksanakan untuk memberikan Ukraine dengan permintaan minimum?” soal Kuleba.

Rusia telah melancarkan lebih 3,000 bom udara dipandu, 600 drone dan 400 peluru berpandu ke atas Ukraine pada bulan Mac sahaja, kata pada Rabu.

Kuleba berkata serangan Rusia pada bulan Mac melibatkan 94 peluru berpandu balistik, yang jauh lebih pantas berbanding peluru berpandu krus yang lebih biasa digunakan, dan lebih sukar ditembak jatuh.

“Ayolah, guys. Maksud saya … ini berlaku kepada kami setiap hari,” kata Kuleba, meringkaskan mesejnya kepada sekutu Ukraine. “Dan penyelesaiannya ada. Ia hanyalah isu kehendak politik. Jadi seseorang perlu membuat keputusan.”

Kuleba berkata ia tidak jelas kepadanya mengapa sekutu sehingga kini tidak menyediakan Patriots tambahan, terutamanya kerana rakan Ukraine tidak menghadapi ancaman peluru berpandu setiap hari seperti yang dihadapi Ukraine.

Dia menegaskan bahawa sokongan sedemikian akan membantu menewaskan Rusia dan mencegah konflik yang lebih besar.

“Apabila saya berkata bahawa Eropah akan berperang dan peluru berpandu akan jatuh di Brussels dan bandar-bandar Eropah yang lain. Saya tidak melebih-lebihkan. Semua ini akan berlaku jika Ukraine tidak menang dalam perang menentang Rusia,” katanya.

“Jadi cara terbaik untuk menyelamatkan Patriots anda daripada menangkis peluru berpandu (di negara anda) dan askar anda daripada mati ialah menghantar Patriots anda ke Ukraine dan memberikan askar Ukraine segala yang mereka perlukan.”

Presiden Rusia Vladimir Putin telah berkata Moscow tidak berminat menjajah negara Eropah yang lain.

Kuleba bercakap ketika menteri luar negara NATO bertemu untuk membincangkan bagaimana untuk meletakkan sokongan tentera jangka panjang kepada Ukraine.

Bertanya mengenai rancangan ketua NATO Jens Stoltenberg – yang diplomat kata termasuk pelan untuk dana bantuan 100 bilion euro untuk Ukraine selama lima tahun – Kuleba berkata dia menyambut sokongan tetapi ia perlu mewakili dana baru dan bukan menggunakan semula komitmen terdahulu.

Dia berkata NATO telah berjuang untuk menaikkan 500 juta euro untuk Pakej Bantuan Komprehensif untuk mempelbagaikan dan melengkapkan tentera Ukraine, jadi meningkatkan kepada 20 bilion setahun akan menjadi usaha “gargantuan”.

“Jika inisiatif khusus ini menjadi realiti, kita perlu memastikan ini akan menjadi 100 bilion baru.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.