Menteri Luar Negeri Perancis yang baru melawat Israel, menyeru gencatan senjata dan pembebasan tebusan

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Perancis yang baru pada Isnin menggunakan lawatan sulungnya ke Israel untuk mendesak kerajaan membenarkan “gencatan senjata serta-merta” dan “aliran bantuan kemanusiaan besar-besaran” di Gaza.

Menteri Luar Negeri Stéphane Séjourné, yang menjadi bulan lepas, bertemu dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu di Jerusalem semasa lawatannya.

Berucap kemudian dalam sidang akhbar, Séjourné berkata ia adalah peranan Perancis sebagai “kawan” untuk memberitahu pemimpin Israel beberapa kebenaran mereka “mungkin mengalami kesukaran mendengarnya.”

“Selama empat bulan ini, rakyat Gaza telah hidup di bawah bom dan pengepungan hampir penuh. Mereka telah dipinggirkan daripada bantuan minimum yang diperlukan untuk merawat luka-luka, melindungi daripada wabak dan memberi makan diri,” katanya.

Séjourné menekankan bahawa Perancis “sangat menyokong hak Israel untuk mempertahankan diri” selepas serangan Hamas di selatan Israel yang memicu perang di Gaza. Pada masa yang sama, beliau menyeru kemusnahan dan kematian di wilayah Palestin itu sebagai tragedi.

“Tragedi di Gaza perlu berakhir,” katanya. “Kami menyeru supaya undang-undang kemanusiaan antarabangsa dihormati oleh semua dan gencatan senjata serta-merta dan besar-besaran bantuan kemanusiaan.”

Setiausaha Negara AS Antony Blinken pada Isnin untuk lawatan Timur Tengah yang juga akan membawanya ke Mesir, Qatar, Israel dan Tebing Barat minggu ini. Blinken berharap untuk membuat kemajuan terhadap persetujuan gencatan senjata berpotensi.

Séjourné juga menyeru “pembebasan serta-merta dan tanpa syarat” ke atas semua tebusan Hamas yang tinggal di Gaza. Tiga warganegara Perancis dipercayai antara mereka, katanya.

Pegawai kanan Perancis, berbual mengenai maklumat sensitif dengan syarat tanpa nama, berkata Isnin bahawa Perancis bekerja dengan Qatar dan rakan-rakan serantau yang lain untuk mendapatkan bukti bahawa ubat-ubatan yang dihantar ke Gaza untuk puluhan tebusan telah disampaikan.

Perancis dan Qatar bulan lepas telah mengantara persetujuan pertama antara Israel dan kumpulan militan sejak gencatan senjata mingguan November. Persetujuan itu membenarkan bekalan ubat-ubatan untuk kedua-dua tebusan dan untuk digunakan oleh awam Palestin.

Ketika menyambut menteri luar negeri yang lawat, Netanyahu memuji “sokongan teguh dan konsisten Perancis dari Hari 1” dan mereka merancang untuk membincangkan isu-isu berkaitan Lubnan, di mana kumpulan militan Hezbollah telah melepaskan tembakan ke sasaran di utara Israel semasa peperangan Israel-Hamas.

Lubnan adalah bekas naungan Perancis. Séjourné berkata Perancis komited terhadap pengakhiran permusuhan serantau.

Lawatan menteri pertama ke Timur Tengah sejak pelantikannya bermula dengan perhentian di Mesir pada Sabtu dan Jordan pada Ahad.

Séjourné dijadualkan bertemu kemudian Isnin dengan Presiden Palestin Mahmoud Abbas di bandar Ramallah di Tebing Barat dan akan pergi ke Lubnan pada Selasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.