Menteri Luar Negeri Jerman mendesak negara-negara Balkan Barat untuk menyertai Kesatuan Eropah

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Jerman menggesa negara-negara Balkan Barat untuk menyertai Kesatuan Eropah adalah “keperluan geopolitik” yang akan menjadikan Eropah lebih kuat menghadapi agresi penuh skala Rusia terhadap Ukraine.

Enam negara itu – Albania, Bosnia-Herzegovina, Serbia, Kosovo, Montenegro dan North Macedonia – berada pada peringkat yang berbeza dalam proses penyertaan EU, berikutan tempoh perang dan krisis pada tahun 1990-an.

“Saya ingin keenam-enam negara di Balkan Barat dapat menyertai,” kata Annalena Baerbock ketika melawat Sarajevo, ibu negara Bosnia-Herzegovina. “Syarat untuk ini perlu dicipta.” Baerbock melakukan perjalanan ke Montenegro dan Bosnia untuk menyokong integrasi mereka ke dalam blok 27 negara itu.

mempunyai pengaruh di Balkan, terutamanya di kalangan Kristian Ortodoks Serbia. Pemimpin Serb Bosnia, Milorad Dodik, telah secara terbuka pro-Rusia sementara menghadapi sanksi AS dan Britain kerana dasar pemisahnya di Bosnia. Di Serbia, kerajaan populis telah enggan menyertai sanksi Barat terhadap Moscow.

Keanggotaan mereka telah tertangguh selama bertahun-tahun. Tetapi selepas perang Rusia terhadap Ukraine, pegawai EU kini menawarkan pakej 6 bilion euro (kira-kira 6.4 bilion dolar AS) untuk negara-negara Balkan Barat untuk menggalakkan reformasi dan menarik mereka jauh dari pengaruh Rusia.

Untuk calon menyertai EU, mereka perlu melalui proses yang panjang untuk menyelaraskan undang-undang dan piawaian mereka dengan blok itu dan menunjukkan institusi dan ekonomi mereka memenuhi norma demokratik.

“Perang agresif Rusia tidak hanya dilakukan dengan bom, peluru berpandu, drone dan serangan terburuk terhadap penduduk awam di Ukraine, tetapi juga termasuk peperangan hibrid seperti yang saya dengar lagi dan lagi di sini di Balkan Barat,” kata Baerbock.

“Penyertaan adalah keperluan geopolitik,” tambahnya. “Kami yakin bahawa ia akan menjadikan Eropah lebih kuat jika kami membawa keenam-enam negara Balkan Barat ke dalam Kesatuan Eropah pada masa hadapan.”

Bosnia mungkin merupakan salah satu negara Balkan yang paling rapuh. Ketegangan etnik masih wujud di sana, lama selepas berakhirnya perang antara etnik 1992-95 yang mengorbankan lebih 100,000 nyawa dan mengusir jutaan orang.

Walaupun Bosnia diberikan status calon pada 2022 dan Majlis Eropah menyatakan tahun lalu bahawa rundingan penyertaan boleh bermula sebaik sahaja tahap kepatuhan yang diperlukan dicapai. Keputusan mengenai pembukaan rasmi rundingan penyertaan akan dibuat lebih awal bulan ini.

Baerbock mendesak Bosnia untuk terus dengan reformasi sambil menekan EU untuk menyertai.

Menteri Luar Negeri Jerman tiba di Bosnia dari Montenegro, negara ahli NATO di Balkan yang pertama dalam kawasan itu untuk keanggotaan EU. Pada Isnin di Podgorica, ibu negara Montenegro, beliau berkata tiada “zon kelabu” yang akan menguntungkan Rusia harus dibenarkan.

“Pada momen geopolitik ini, kita tidak boleh berhenti dan bersantai, kita perlu terus maju.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.