Menteri Luar Negeri Austria menyeru supaya berhenti seketika dalam pertarungan Timur Tengah untuk bulan suci Muslim Ramadan

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Austria pada hari Khamis mendesak agar berlakunya jeda dalam pertikaian Timur Tengah untuk bulan suci umat Islam Ramadan pada bulan Mac.

Austria telah menyaksikan cukup kemusnahan dan kekejaman, kata Menteri Luar Negeri Austria Alexander Schallenberg selepas bertemu dengan rakannya dari Lubnan di Beirut.

Schallenberg berkata beliau datang ke Lubnan selepas melawat Israel, Jordan dan bandar Ramallah di Tebing Barat yang diduduki Israel.

Pada waktu malam, serangan udara Israel ke atas kampung-kampung Lubnan di sempadan selatan telah membunuh dua orang dan mencederakan 14 orang lagi di kampung Kafra, lapor Agensi Berita Negara. Mereka yang terbunuh dikenal pasti sebagai warga awam tua Hussein Hamdan dan isterinya Manar Abbadi, yang mana stesen TV tempatan Al-Jadeed berkata telah kembali ke rumah beberapa jam sebelum serangan selepas mereka dipindahkan selama berbulan-bulan. Tiada sebab diberikan untuk kembali mereka ke rumah di tengah-tengah keganasan.

Sementara itu, serangan drone Israel mengenai trak berhampiran bandar Barat Syria Qusair berhampiran sempadan Lubnan pada hari Khamis, membunuh ahli Hezbollah, menurut Pemerhati Syria untuk Hak Asasi Manusia yang berpangkalan di United Kingdom, sebuah pengawas peperangan pembangkang, dan seorang pegawai Hezbollah. Pegawai Hezbollah berbual atas syarat tanpa nama selaras dengan peraturan.

Sejak permulaan peperangan Israel-Hamas pada 7 Oktober, selepas militan Palestin menyerbu bahagian selatan Israel, membunuh 1,200 orang dan menawan 250 orang sebagai tebusan, Hezbollah memulakan serangan terhadap pos-pos Israel, menarik tindak balas dari Israel dalam pertukaran harian. Lebih daripada 210 pejuang Hezbollah dan hampir 40 orang awam telah terbunuh sejak itu di sebelah Lubnan.

Di Israel, sembilan askar dan sembilan orang awam telah terbunuh dalam serangan Hezbollah sejak 7 Oktober.

Pegawai Eropah dan Amerika telah cuba melegakan ketegangan dalam lawatan ke Beirut, untuk mengelakkan perang penuh skala antara Israel dan Hezbollah, yang mana telah berkata ia tidak akan membincangkan sebarang perjanjian sebelum peperangan di Gaza berakhir.

“Semua pihak diminta untuk tidak memperkasakan dan ia selalu memerlukan dua belah pihak,” kata Schallenberg.

Pertukaran Hezbollah-Israel kebanyakannya tertumpu kepada laluan sepanjang sempadan, tetapi pada Isnin, Tentera Udara Israel menyerang kawasan berhampiran bandar timur laut Baalbek selepas pejuang Hezbollah menembak jatuh drone Israel terbang di Lubnan. Israel juga disalahkan untuk serangan di Beirut pada Januari yang membunuh ketua Hamas Saleh Arouri.

“Rantau ini telah menyaksikan cukup kemusnahan, cukup kekejaman dan kita patut cuba menyelesaikan masalah dan bukannya mencipta masalah lanjut,” kata Schallenberg.

Beliau juga mengkritik pemberontak Houthi Yemen yang telah menyerang kapal-kapal di Laut Merah, dengan berkata: “Mereka fikir mereka boleh bermain api tanpa terbakar.”

Menteri Luar Negeri Lubnan Abdallah Bouhabib memanggil untuk persetujuan berhubung laluan sempadan Israel-Lubnan yang dipertikaikan, serupa dengan persetujuan yang dicapai melalui United Kingdom pada 2022 mengenai sempadan maritim dipertikaikan antara dua negara. Beliau berkata masalah boleh diselesaikan apabila Israel menarik diri dari kawasan dipertikaikan, termasuk Ladang Chebaa, yang mana Israel merampas dari Syria pada 1967.

“Israel akan mengembalikan kepada kami semua tanah Lubnan dan kemudian masalah Hezbollah dan Israel akan sekurang-kurangnya sebahagiannya diselesaikan,” kata Bouhabib.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.