Menteri luar Iran tuduh AS beri ‘lampu hijau’ kepada Israel untuk menyerang konsulat di Syria

(SeaPRwire) –   MENTERI Luar Negeri Iran menuduh Amerika Syarikat memberi “lampu hijau” kepada Israel untuk menyerang konsulatnya di Syria yang menyebabkan tujuh pegawai tentera Iran termasuk dua jeneral terbunuh.

mengulangi janji Tehran bahawa ia akan membalas serangan, yang secara meluas disalahkan ke atas Israel, yang kelihatan menandakan peningkatan sasaran Israel terhadap pegawai tentera dari Iran, yang menyokong kumpulan militan berperang dengan Israel di Gaza, dan sepanjang sempadannya dengan Lubnan.

Pemimpin Hezbollah Hassan Nasrallah dalam ucapan Isnin mengulangi sokongan kumpulan bersekutu Iran itu terhadap tindak balas tentera Tehran ke atas serangan yang membunuh Jeneral Mohammad Reza Zahedi, pegawai tentera kanan dalam Pasukan Quds Tentera Penguasa Iran, dan memperburuk ketakutan peperangan merebak ke bahagian lain Timur Tengah.

Sejak perang di Gaza bermula enam bulan lalu, pertembungan antara Israel dan Lubnan meningkat. Hamas, yang memerintah Gaza dan menyerang Israel pada 7 Oktober, juga disokong oleh Iran, serta kumpulan payung militia Iraq menyerang pangkalan tentera dan kedudukan Amerika Syarikat di Syria dan Iraq.

Walaupun Israel secara kerap melancarkan serangan menyasar pegawai tentera Iran dan sekutunya, kematian Zahedi merupakan pukulan paling ketara bagi Tehran sejak drone Amerika Syarikat menyasar dan membunuh Ketua Pasukan Quds Jeneral Qassim Soleimani pada 2020 di Baghdad.

“Saya ingin berkata dengan suara yang sangat kuat dari sini di Damascus bahawa Amerika Syarikat bertanggungjawab atas apa yang berlaku dan mesti dipertanggungjawabkan,” kata Amirabdollahian kepada wartawan di Damascus semasa lawatan di mana beliau bertemu dengan lawan bicaranya Syria, Faisal Mekdad, yang mengutuk serangan itu dan serangan Israel di Gaza. Amirabdollahian juga bertemu Presiden Bashar Assad, yang mana beliau membincangkan Gaza dan situasi lebih luas di rantau itu, kenyataan dari pejabat Assad berkata.

Menteri Luar Negeri Iran itu, yang lebih awal pada hari itu merasmikan pembukaan bahagian konsular baru di bangunan berhampiran, membenarkan dakwaannya dengan mengatakan bahawa Washington dan “dua negara Eropah” tidak mengutuk serangan terhadap bangunan diplomatik.

Beliau berkata kegagalan mengutuk serangan “menunjukkan bahawa Washington telah memberi lampu hijau kepada Israel untuk melakukan jenayah ini.”

Pentadbiran Biden bersikeras bahawa ia tidak mempunyai pengetahuan terlebih awal mengenai serangan udara itu. Washington adalah sekutu tentera yang penting bagi Israel.

Israel, yang jarang mengakui serangan terhadap sasaran Iran, berkata ia tidak mempunyai komen mengenai serangan di ibu negara Syria. Walau bagaimanapun, jurucakap Pentagon Sabrina Singh mengatakan minggu lalu bahawa Amerika Syarikat telah menilai Israel bertanggungjawab.

Pada mulanya selepas serangan, media negara Iran mengatakan Zahedi memimpin Pasukan Quds di Lubnan dan Syria sehingga 2016.

Kemudian, dalam ucapan awam Isnin, pemimpin Hezbollah Hassan Nasrallah berkata Zahedi merupakan tokoh penting bagi kumpulan Lubnan itu, dan mempunyai tiga tempoh empat tahun di negara kecil Mediterranean itu.

Nasrallah, seperti Syria, dan sekutu utama Tehran yang lain, telah mengatakan mereka kekal komited untuk menyokong Iran.

“Ia merupakan hak asasi Iran. Ia adalah semula jadi bagi Republik Islam untuk melakukan tindak balas ini (ke atas serangan konsulat),” kata Nasrallah.

Nasrallah berkata penglibatan Zahedi yang pertama sehingga 2002, mengawasi penarikan Israel dari selatan Lubnan, dan membantu Hezbollah meningkatkan skala. Tempoh kedua Zahedi meliputi beberapa pertempuran paling sengit dalam pemberontakan Syria yang berubah menjadi perang saudara, di mana Tehran dan Rusia memainkan peranan kunci dalam menyokong Assad menentang pihak pembangkang.

Tempoh akhir Zahedi bermula pada 2020 dan berakhir apabila beliau terbunuh.

Militan Hezbollah dan tentera Israel telah bertembung sepanjang sempadan Lubnan-Israel yang tegang sejak 8 Oktober, hari selepas serangan Hamas terhadap selatan Israel.

Pemimpin Hezbollah berkata bahawa pada saat pertembungan bermula, Zahedi dilaporkan mahu menyertai militan Hezbollah di barisan hadapan tetapi tidak dibenarkan berbuat demikian.

Awal Isnin, serangan udara Israel di selatan Lubnan membunuh Ali Ahmad Hussein, komander elit Pasukan Rahsia Radwan Hezbollah. Hezbollah mengumumkan kematian Hussein, tetapi tidak memberikan apa-apa butiran mengenai keadaan atau peranannya dengan kumpulan itu sejajar dengan cara bagaimana ia membuat kematian ahlinya menjadi umum.

Pembunuhan Hussein, salah seorang militan senior paling tinggi yang terbunuh sehingga kini, berlaku sebelum lawatan menteri luar negeri Iran ke Syria.

Israel menganggap Hezbollah ancaman paling serius segera, menganggarkan ia mempunyai kira-kira 150,000 roket dan peluru berpandu, termasuk peluru berpandu panduan tepat yang boleh mengenai mana-mana bahagian Israel. Kumpulan itu, yang mempunyai beribu-ribu pejuang berpengalaman yang mengambil bahagian dalam konflik Syria selama 12 tahun, juga mempunyai pelbagai jenis drone tentera.

Pada Januari, jet Israel menyerang dan membunuh komander Hezbollah elit lain dari Pasukan Radwan, Wissam al-Tawil, yang berjuang dengan kumpulan itu selama dekad dan mengambil bahagian dalam beberapa pertempuran terbesarnya.

Hezbollah mengatakan ia akan berhenti menembak roket sebaik sahaja gencatan senjata dicapai di Jalur Gaza yang akan mengakhiri peperangan Israel-Hamas. Pegawai Israel telah mendesak agar Pasukan Radwan ditarik keluar dari kawasan sempadan supaya puluhan ribu orang Israel yang dipindahkan boleh kembali ke rumah.

Washington dan Paris telah bergegas untuk mencari penyelesaian diplomasi untuk menghentikan pertempuran sepanjang sempadan Lubnan-Israel, berharap untuk mencegah perang baru penuh saiz antara Hezbollah dan Israel sejak perang sebulan pada musim panas 2006.

Risiko peperangan merebak ke Lubnan telah meningkatkan ketegangan politik sedia ada di dalam negara antara Hezbollah dan pembangkang paling lantang, parti nasionalis Kristian Lubnan Forces.

Perkara menjadi lebih buruk Isnin apabila tentera Lubnan mengumumkan kematian pegawai tempatan Lubnan Forces yang diculik hari sebelumnya di utara Lubnan. Tentera Lubnan berkata mereka menahan tiga orang Syria yang dituduh menculik dan membunuh Pascale Suleiman ketika mereka cuba mencuri keretanya.

Parti Lubnan Forces mempersoalkan penemuan tentera, mengatakan mereka percaya ia merupakan pembunuhan politik.

Nasrallah dalam ucapannya mengutuk ahli parti Kristian dan sekutu yang menuduh Hezbollah terlibat dalam penculikan itu, memanggilnya “tuduhan tanpa asas” dan retorik berbahaya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.