Menteri ekonomi Cuba disingkirkan berikutan kelewatan kenaikan harga bahan api dan pengangkutan

(SeaPRwire) –   Presiden Kuba Miguel Díaz-Canel telah mengeluarkan menteri ekonomi negara itu pada hari Jumaat, menurut media negara, berikutan kelewatan dalam langkah-langkah yang diumumkan baru-baru ini untuk meningkatkan harga bahan api dan pengangkutan.

Majlis Negara Kuba, yang berada di bawah kepimpinan presiden, melantik presiden Bank Pusat Joaquín Alonso Vázquez untuk menggantikan Alejandro Gil, menteri ekonomi keluaran.

Langkah itu datang beberapa hari selepas kerajaan menangguhkan kenaikan harga petrol yang dirancang untuk 1 Februari, dengan alasan serangan siber dari luar negara telah menghalang pelaksanaannya.

Kerajaan Kuba berkata pada akhir tahun lepas bahawa ia akan perlu meningkatkan harga untuk bahan api dan elektrik, atau mengurangkan rasional untuk bekalan asas.

Ketika itu, Díaz-Canel berkata langkah-langkah sukar diperlukan untuk masa sukar. Menteri ekonomi ketika itu, Gil, berkata ekonomi Cuba telah mengecut antara 1% dan 2% pada 2023, manakala inflasi adalah kira-kira 30%.

Kerajaan berkata ia perlu menaikkan harga bahan api atau sebaliknya ia akan terpaksa mengurangkan jumlah makanan dan keperluan asas yang terkandung dalam buku rasional kerajaan.

Krisis ekonomi sudah begitu teruk sehingga ratusan ribu orang telah meninggalkan negara itu dalam usaha untuk mencapai Amerika Syarikat.

Díaz-Canel juga mengeluarkan Menteri Sains, Teknologi dan Alam Sekitar Elba Rosa Perez selepas lebih satu dasawarsa di jawatan itu. Beliau akan digantikan oleh Eduardo Martinez, ahli perundangan dan presiden syarikat farmaseutikal Kuba, BioCubaFarma.

Media negara juga melaporkan bahawa Kementerian Industri Makanan kini akan diketuai oleh ahli perundangan Alberto Lopez, gabenor wilayah Villa Clara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.