Menteri Austria mahu ketatkan undang-undang pengintipan berikutan kebimbangan aktiviti perisikan asing

(SeaPRwire) –   mengatakan pada hari Khamis bahawa beliau merancang untuk mengukuhkan peraturan negara mengenai pengintipan, yang kini secara jelas dilarang jika diarahkan terhadap Austria itu sendiri tetapi bukan jika ia menargetkan negara-negara lain atau pertubuhan-pertubuhan antarabangsa.

Menteri Keadilan Alma Zadic mendorong untuk mengukuhkan undang-undang Austria datang sebagai penangkapan bekas pegawai perisikan Austria atas dakwaan mengintip memberi tumpuan kepada aktiviti pengintipan di negara itu.

Austria adalah ahli Kesatuan Eropah yang mempunyai dasar neutraliti tentera. Ibukotanya, Vienna, menjadi tuan rumah beberapa agensi PBB dan pertubuhan antarabangsa lain seperti Pertubuhan untuk Keselamatan dan Kerjasama di Eropah dan Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Minyak, atau OPEC.

Kod jenayah Austria kini menyatakan bahawa sesiapa yang “menubuhkan atau mengendalikan perkhidmatan perisikan rahsia untuk merugikan Republik Austria atau menyokong perkhidmatan perisikan sedemikian dengan apa jua cara” menghadapi hukuman penjara antara enam bulan dan lima tahun. Ia juga melarang menubuhkan, mengendalikan atau menyokong “perkhidmatan perisikan tentera” untuk “kuasa asing atau badan supra- atau antarabangsa,” yang boleh membawa hukuman penjara sehingga dua tahun.

Zadic berkata dalam kenyataan kepada Agensi Berita Austria bahawa negara itu lama dituduh sebagai “pulau yang diberkati” bagi perkhidmatan perisikan dari seluruh dunia dan meratapi bahawa “kelemahan dalam undang-undang sehingga kini telah membenarkan perkhidmatan perisikan asing mengintip dengan kekebalan di Austria.”

“Kami mahu memperluaskan perenggan pengintipan supaya, pada masa hadapan, pihak berkuasa undang-undang kami juga boleh bertindak terhadap pengintip asing apabila mereka tidak menargetkan Austria itu sendiri, tetapi pertubuhan antarabangsa berpusat di sini seperti atau negara-negara bersekutu,” katanya.

Zadic ialah ahli parti junior dalam gabungan pemerintah Canselor Karl Nehammer, Hijau. Menteri Dalam Negeri Gerhard Karner, ahli Parti Rakyat Austria Nehammer, berkata beliau melihat keperluan untuk hukuman lebih berat untuk pengintipan – tetapi juga memperbaharui panggilan untuk pihak berkuasa dibenarkan mengintip panggilan melalui perkhidmatan pesanan, sesuatu yang Hijau telah menolak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.