Menjelaskan Penamat A Haunting in Venice—Dan Bagaimana Ia Mengadaptasi Novel Menyeramkan Agatha Christie

A HAUNTING IN VENICE

Amaran: Post ini mengandungi spoiler untuk A Haunting in Venice.

Kenneth Branagh kembali sebagai detektif terkenal Hercule Poirot untuk sekali lagi menyelesaikan jenayah yang kelihatan mustahil. Tetapi kali ini, dia terlebih dahulu perlu mengetahui sama ada kuasa ghaib campur tangan dalam siasatan.

Sebagai sekuel kepada Death on the Nile 2022, A Haunting in Venice mengikuti Poirot apabila dia dilarikan keluar dari pembuangan diri di Itali selepas Perang Dunia II untuk menghadiri panggilan roh Halloween bersama kawan lamanya dan penulis misteri terkenal Ariadne Oliver (Tina Fey).

Filem ini, kini ditayangkan di pawagam, berdasarkan novel Agatha Christie 1969 Hallowe’en Party, salah satu karya penulis yang kurang dikenali, dan merupakan adaptasi Christie ketiga arahan Branagh. Berikutan keluaran filem Poirot pertamanya, Murder on the Orient Express 2017, Branagh memberitahu Associated Press bahawa dia melihat potensi untuk sejenis alam semesta sinematik Christie.

“Saya fikir ada kemungkinan, bukan? Dengan 66 buku dan cerita pendek dan lakonan, dia – dan dia kerap menyatukan orang dalam buku-bukunya sebenarnya, jadi secara semula jadi – dia menikmatinya,” katanya. “Anda berasa seolah-olah ada dunia – sama seperti Dickens, ada dunia lengkap yang diciptanya – jenis watak tertentu yang hidup di dunianya – yang saya rasa benar-benar berpotensi.”

Seperti banyak kisah Christie, A Haunting in Venice adalah misteri bilik tertutup dengan banyak belitan dan putaran. Tetapi pada akhirnya, seperti biasa, Poirot berjaya meletakkan semua kepingan teka-teki pada tempatnya.

Bagaimana A Haunting in Venice berakhir?

A HAUNTING IN VENICE

Ditaja oleh penyanyi opera terkenal Rowena Drake (Kelly Reilly) di rumahnya yang kononnya berhantu, panggilan roh yang dihadiri Poirot ditawarkan oleh Ariadne sebagai percubaan Rowena untuk menghubungi anak perempuannya yang meninggal Alicia (Rowan Robinson), yang meninggal dalam keadaan misteri.

Rowena telah mengupah medium terkenal Joyce Reynolds (Michelle Yeoh) untuk menjalankan upacara tersebut, dan Ariadne, yang tiga buku terakhirnya gagal, mahu tempat duduk barisan hadapan untuk aksi itu untuk mendapatkan bahan baru untuk penulisannya. Seorang skeptik sejati, Poirot tidak percaya pada medium tetapi bersetuju untuk turut serta untuk membuktikan Puan Reynolds adalah penipu.

Poirot tidak membuang masa untuk mencari bagaimana Puan Reynolds menggunakan dua pembantu, adik-beradik Desdemona dan Nicholas (Emma Laird dan Ali Khan), untuk memalsukan hubungan dengan orang mati. Tetapi selepas dikatakan peramal psikik itu dilemparkan dari balkoni dan ditikam oleh patung, siasatan sebenar bermula. Ketika ribut melanda di luar, Poirot mengunci semua orang yang hadir – Ariadne, Rowena, bekas tunang Alicia yang terasing Maxime (Kyle Allen), pengurus rumah Olga (Camille Cottin), doktor keluarga Drake Leslie Ferrier (Jamie Dornan), anak Dr Ferrier Leopold (Jude Hill), Desdemona dan Nicholas, dan pengawal peribadi Poirot (Riccardo Scamarcio) – di dalam harta sebagai dia pergi penuh mod detektif.

Berikutan percubaan ke atas nyawa Poirot, beberapa penampakan hantu, dan kematian Dr Ferrier, Poirot akhirnya berjaya meletakkan semua kepingan teka-teki pada tempatnya.

Pertama, selepas menyedari bahawa pengawal badannya tidak membenarkan sesiapa pun mengganggu kedamaian beliau dalam beberapa bulan sebelum kedatangan Ariadne awal hari itu, dia membuat kesimpulan bahawa Ariadne membayar pengawal itu untuk menarik Poirot keluar dari persaraan. Ariadne mengaku ingin mendasarkan buku seterusnya pada kes yang dia fikir akan mengelirukannya dan menjemput Maxine ke panggilan roh untuk menimbulkan drama, tetapi menafikan terlibat dalam mana-mana pembunuhan.

A HAUNTING IN VENICE

Ternyata, pembunuh di antara mereka sebenarnya Rowena. Walaupun secara meluas dipercayai bahawa Alicia Drake membunuh diri selepas menjadi gila dan terjun dari balkoni bilik tidurnya ke dalam terusan di bawah, terbongkar bahawa, selepas merosakkan hubungan Alicia dengan Maxine, Rowena mula meracun anak perempuannya dengan madu dari bunga beracun yang dia tanam di taman palazzo untuk menyimpan Alicia berdekatan. Salah satu kesan sampingan racun tertentu itu adalah halusinasi, yang juga dialami Poirot selepas meminum teh yang tidak sengaja dimaniskan Ariadne dengan madu beracun.

Pada malam Alicia meninggal, Olga menjaga beliau sementara Rowena tidur. Apabila Alicia terbangun dalam kegilaan, Olga memberinya teh untuk menenangkannya, tidak menyedari ia diracuni, dan secara tidak sengaja memberinya dos maut madu. Apabila Rowena mendapati anak perempuannya mati di katil kemudian malam itu, dia panik dan melemparkan mayatnya dari balkoni supaya tiada siapa yang tahu apa yang telah dilakukannya. Pengawal peribadi Poirot, bekas pegawai polis, yang menarik mayat Alicia dari air, membolehkan dia memberi Ariadne butiran tentang kes itu yang hanya seseorang yang berada di sana yang boleh ketahui. Ariadne, sebaliknya, memberi makan butiran itu kepada Puan Reynolds.

Dr Ferrier, yang keupayaan untuk mengamalkan perubatan sangat berkurangan kerana PTSD dari perang, adalah orang yang memeriksa mayat dan menyimpulkan tiada yang luar biasa. Walau bagaimanapun, selepas membaca nota bapanya, Leopold sedar ada yang tidak kena dan mula memeras wang daripada Rowena kerana bapanya yang sakit mental sebahagian besar tidak dapat bekerja.

Rowena pada mulanya menyangka pemeras itu adalah Puan Reynolds dan memutuskan untuk menjaga beliau dengan menolaknya dari balkoni, tetapi kemudian sedar dia silap. Curiganya kemudian beralih kepada Dr Ferrier, yang dia yakinkan untuk menikam dirinya dengan cara yang kelihatan seperti dia dibunuh dengan mengancam akan membunuh anaknya jika dia tidak melakukan seperti yang diarahkan. Dia melakukan ini sementara Ferrier dikunci di dalam bilik kedap bunyi yang kuncinya hanya ada pada Poirot, merancang untuk memerangkap detektif atas pembunuhan itu.

Selepas jenayahnya terdedah, Rowena cuba melarikan diri dan Poirot mengejarnya ke bilik tidur Alicia di mana dia jatuh dari balkoni ketika kilasan apa yang kelihatan seperti hantu Alicia muncul di belakangnya. Adalah kabur sama ada hantu itu betul atau hanya halusinasi lain yang disebabkan oleh teh beracun.

Bagaimana filem ini berbeza daripada buku?

A HAUNTING IN VENICE

Satu perbezaan antara A Haunting in Venice dan Hallowe’en Party adalah bahawa filem itu berlatar belakangkan Venice, seperti tajuknya, sementara buku itu berlaku di pinggir bandar London Woodleigh Common.

Novel itu juga tidak bergantung pada kemungkinan mana-mana unsur ghaib untuk meningkatkan misteri. Malah, Hallowe’en Party tidak termasuk sebarang panggilan roh.

Dalam buku itu, Poirot dipanggil ke pesta Halloween di sebuah estet Inggeris oleh kawannya Ariadne, tetapi niat penulis adalah tulen. Di pesta itu, seorang gadis berusia 13 tahun bernama Joyce Reynolds ditemui mati dalam balang menyelam epal selepas mendakwa bahawa dia pernah menyaksikan satu pembunuhan di rumah itu – dan tugas Poirot untuk menyelesaikan apa yang berlaku.

Apabila ditanya mengenai perbezaan ketara antara buku dan filem itu, Ketua Pegawai Eksekutif estet Agatha Christie dan penerbit eksekutif James Pritchard memberitahu The Direct bahawa pasukan kreatif di sebalik francais Poirot mahu memberi penonton sesuatu yang baru.

“Kami telah melakukan dua adaptasi yang sangat setia daripada dua buku yang cukup terkenal, cukup besar,” katanya. “[Kami] berasa bahawa kami harus mungkin mengejutkan penonton kami dengan ini dan mencuba sesuatu yang agak berbeza.”