Menghuraikan Akhiran Kejam The Fall of the House of Usher

Amaran: Pos ini mengandungi maklumat mengenai akhir cerita The Fall of the House of Usher.

Daripada permulaan episod pertama The Fall of the House of Usher, kita tahu bahawa semua anak Roderick Usher telah mati. Ia adalah bagaimana dan mengapa kematian mereka yang dimainkan sepanjang siri antologi seram Mike Flanagan baru ini, kini disiarkan di Netflix.

Terinspirasi daripada karya Edgar Allan Poe, House of Usher menjejak kejatuhan keluarga kaya Usher dan syarikat dadah mereka yang korup, Fortunato Pharmaceuticals. Kisah ini tertumpu kepada bapa keluarga Usher dan CEO Fortunato, Roderick (Bruce Greenwood), yang pada permulaannya, memanggil rakan sekerjanya yang lama, pengacara Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat C. Auguste Dupin (Carl Lumbly), untuk mendengar pengakuan beliau berikutan kematian kesemua enam anak dewasanya (daripada lima ibu yang berbeza)—Frederick (Henry Thomas), Tamerlane (Samantha Sloyan), Victorine (T’Nia Miller), Napoleon (Rahul Kohli), Camille (Kate Siegel), dan Prospero (Sauriyan Sapkota)—dalam tempoh seminggu.

Cerita utama The Fall of the House of Usher secara longgarnya mengikuti cerpen Poe tahun 1839 dengan nama yang sama, dengan Roderick menceritakan kisahnya selama berdekad-dekad kepada Auggie di dalam rumah kecilnya yang lapuk. Sepanjang malam itu, Roderick diganggu oleh penglihatan anak-anaknya yang mati—yang muncul kepadanya ketika beliau menceritakan cara kejam bagaimana setiap anaknya menemui ajal mereka—sementara bunyi dentuman yang dikatakannya berasal daripada adik kembarnya, Ketua Pegawai Eksekutif Fortunato Madeline Usher (Mary McDonnell), boleh didengari berasal dari bawah tanah rumah.

Carl Lumbly sebagai C. Auguste Dupin dan Bruce Greenwood sebagai Roderick Usher dalam 'The Fall of the House of Usher'

Apabila Roderick hampir menamatkan kisahnya, yang melompat kembali dan ke depan antara tahun-tahun awalnya bekerja di Fortunato dan peristiwa yang membawa kepada kematian setiap anaknya, akhirnya tiba pada malam nasib yang mengubah segalanya, Malam Tahun Baru 1979. Rodrick mendedahkan bahawa selepas merancang untuk mengkhianati Auggie (Malcolm Goodwin) muda, ketika itu penyiasat penipuan Medicare, dengan berbohong tentang amalan tidak sah Fortunato, Roderick (Zach Gilford) dan Madeline (Willa Fitzgerald) muda melaksanakan fasa terakhir rancangan mereka untuk mengambil alih empayar dadah berbilion dolar Fortunato dengan menyembunyikan dan kemudian menanam CEO Fortunato ketika itu, Rufus Griswold (Michael Trucco) hidup-hidup di dalam dinding bawah tanah ibu pejabat Fortunato—merujuk kepada cerpen Poe 1846 “The Cask of Amontillado”.

Adik-beradik itu kemudian pergi ke sebuah bar untuk menetapkan alibi. Di situ mereka bertemu dengan seorang bartender bernama Verna (Carla Gugino), entiti supernatural yang bertanggungjawab membunuh seluruh keluarga Usher, dan membuat perjanjian yang mengubah haluan hidup mereka selamanya.

Perjanjian apa yang dibuat Ushers dengan Verna?

Sebaik sahaja Roderick dan Madeline tinggal seorang diri di bar selepas malam minum yang panjang, Verna mendedahkan kepada beradik kembar itu bahawa dia tahu apa yang telah mereka lakukan. Tetapi, jika mereka bersetuju dengan syaratnya, dia boleh menjamin bahawa mereka tidak hanya akan terlepas daripada pembunuhan Rufus tetapi juga akan menguasai empayar ubat penawar kesakitan Fortunato berbilion dolar dan tidak pernah disabitkan dengan sebarang kesalahan.

Carla Gugino sebagai Verna dalam episod 5 The Fall of the House of Usher. Cr. Eike Schroter/Netflix © 2023

Sebagai balasan untuk perlindungan ini, kedua-dua Roderick dan Madeline perlu bersetuju dengan perjanjian bahawa pada akhir hayat Roderick, hanya sebelum dia ditakdirkan untuk mati juga, seluruh keturunannya akan mati bersamanya. Roderick dan Madeline juga perlu mati pada masa yang sama, meninggalkan dunia ini dengan cara yang sama mereka datang ke dunia. Adik-beradik itu bersetuju dengan perjanjian itu, meninggalkan bar itu, dan kemudian yakin bahawa keseluruhan perkara itu hanyalah halusinasi bersama.

“Pada awal hayatnya, [Roderick] pernah bercakap dengan seseorang yang menjanjikan kehidupan yang mudah tanpa usaha balas untuk sesuatu yang dia tidak begitu percayai boleh berlaku,” Greenwood berkata kepada Netflix mengenai plot karakter Roderick. “Dan kini semua itu datang untuk menghampirinya.”

Bagaimana The Fall of the House of Usher berakhir?

Berdekad-dekad kemudian, sebaik sahaja menjadi jelas bahawa Verna adalah orang yang membunuh anak-anak Usher, Madeline cuba mengelakkan perjanjian itu dengan meyakinkan Roderick untuk membunuh diri. Tetapi Verna tidak bersedia membenarkannya lepas begitu sahaja dan membawanya kembali untuk menghadapi keseluruhan balasan, kematian cucunya Lenore (Kyliegh Curran), satu-satunya Usher yang bermoral baik.

Roderick kemudian menjemput Madeline ke rumah kecil mereka, di mana dia meracun minuman adiknya dan memulakan usaha mengawetkannya. Hanya selepas itu Auggie tiba di rumah itu untuk mendengar pengakuan Roderick. Hanya, seperti yang dibuktikan oleh bunyi-bunyian datang dari bawah tanah, Madeline belum benar-benar mati.

Apabila Roderick menamatkan kisahnya, Madeline buta dan berdarah tiba-tiba meletup keluar dari bawah tanah dan menyerang Roderick semasa rumah itu runtuh di sekeliling mereka. Dalam letupan kuasa terakhir, Madeline mencekik Roderick sampai mati sementara Auggie melarikan diri daripada rumah runtuh—satu urutan yang meniru akhir cerita Poe “House of Usher”.

Dalam minit-minit terakhir episod itu, ia terungkap bahawa isteri kedua Roderick, Juno (Ruth Codd), mewarisi Fortunato dan kemudian menyusun semula syarikat itu menjadi Yayasan Phoenix untuk membiayai program pemulihan, manakala pengurus kes Usher, peguam Arthur Pym (Mark Hamill), menjadi satu-satunya orang yang menghadapi sabitan daripada kes Fortunato—telah menafikan tawaran Verna untuk kekebalan dengan pertukaran aset berharga—dan akan menghabiskan baki hidupnya di penjara.

Apabila siri itu berakhir, Verna—nama yang merupakan anagram burung judul puisi klasik Poe 1845 “The Raven”—ditunjukkan meletakkan satu item di atas kuburan setiap Usher yang mewakili kejatuhan masing-masing, menutup lingkaran pembalasan karma-nya.