Mengenai Keamanan Timur Tengah Memerlukan Mematikan Minyak Iran dan Meningkatkan Minyak Saudi

27th International Oil, Gas, Refinery and Petrochemical Exhibition in Iran

Di tengah ketakutan yang meningkat terhadap konflik yang lebih luas di Timur Tengah, fokus kita harus mengalihkan dan menghukum pelaku keganasan di kawasan ini, dipimpin oleh Iran, bukan cuba meredakan keganasan dengan membuat pengorbanan yang membahayakan. Minyak mewakili daya tindakan terbaik terhadap Iran, walaupun ia telah diabaikan oleh pengulas media, dan menguatkan sanksi terhadap minyak Iran boleh membantu mengekalkan keamanan.

Iran sedang memajukan Timur Tengah ke arah perang yang lebih besar, mencetuskan siri serangan yang semakin meningkat daripada ejen-ejennya di seluruh kawasan. Hezbollah yang disokong Iran sedang menembak peluru berpandu anti-kereta kebal dan drone ke Israel sambil mengancam untuk menyerang Israel dari Lubnan di utara; kapal perang Amerika Syarikat menghalang peluru berpandu yang dilancarkan daripada Houthis yang disokong Iran di Yemen; roket Katyusha dan drone menyerang pangkalan udara AS di Iraq; dan Jihad Islam terus melancarkan peluru berpandu dan roket ke Israel dari Gaza bersama-sama dengan Hamas, di antara provokasi lain.

Apa yang dimiliki oleh semua kumpulan pengganas ini adalah bahawa mereka dibiayai dan disokong oleh pemberi sumbangan utama yang sama—Iran. Beberapa pakar tentera mengatakan bahawa Iran mungkin menyelaraskan serangan-serangan ini.

Kami mempunyai lebih banyak daya tindakan terhadap Iran daripada yang kami fikir untuk menghentikan agresif ini. Penjualan minyak adalah titik penyekatan penting bagi Iran, dengan eksport minyak mewakili sehingga 70% pendapatan kerajaan Iran mengikut anggaran. Iran kini menikmati kenaikan kerana Iran dijangka akan mencapai pengeluaran minyak hampir rekod tahun ini, dengan pengeluaran berlipat ganda daripada kurang daripada 2 juta barrel sehari pada 2019 kepada 3.5 juta barrel sehari sekarang. Ini mewakili peningkatan lebih daripada $40 bilion dalam pendapatan, tujuh kali lebih banyak daripada $6 bilion dalam wang tebusan beku yang telah menerima begitu banyak perhatian.

Iran telah mampu mengeksport jumlah minyak hampir rekod walaupun secara teknikal masih di bawah sanksi ekonomi berterusan AS, pengenaan yang asalnya membawa eksport minyak Iran hampir sifar pada 2019. Pendekatan kerajaan AS yang longgar terhadap pelaksanaan beberapa tahun kebelakangan ini sebahagiannya bertanggungjawab untuk pemulihan dalam pengeluaran minyak Iran. Selain itu, orang Iran telah mencari jalan keluar sanksi, membina “armada bayang” kapal tangki yang dilindungi oleh pembeli China yang melanggar sanksi.

Untungnya, seperti yang telah kami pelajari dari membantu berunding Kementerian Perbendaharaan AS secara berterusan selama dua tahun kebelakangan ini tentang penubuhan dan penguatan sanksi terhadap minyak Rusia, ada cara untuk menguatkan sanksi terhadap minyak Iran untuk membuatnya berfungsi semula.

Kami akan menganjurkan mengejar taktik berikut:

  • Bertindak lebih tegas terhadap pelanggaran yang berleluasa dan hukuman awam yang lebih berat terhadap pembeli China yang melanggar sanksi.
  • Terlibat secara diplomatik dengan China untuk memperingatkan pembeli minyak Iran terbesar di China.
  • Cipta harga siling untuk minyak Iran. Profesor MIT dan bekas Setiausaha Bantuan Perbendaharaan Amerika Syarikat Catherine Wolfram telah mencadangkan untuk meletakkan harga siling pada minyak Iran, serupa dengan harga siling pada minyak Rusia. Kami akan mencadangkan harga siling yang lebih rendah daripada yang dicadangkan $60 memandangkan kos pengeluaran purata minyak Iran dua kali lebih rendah daripada minyak Rusia, memberi Iran margin keuntungan 75% pada harga semasa.
  • Manfaatkan titik penyekatan geografi; terutamanya Selat Hormuz di mana 90 peratus eksport minyak Iran melaluinya.
  • Laksanakan sanksi terhadap penjual kapal Eropah yang menyumbang kepada armada bayang Iran
  • Cipta sanksi tambahan terhadap syarikat perkhidmatan medan minyak Iran, seperti yang dicadangkan oleh pakar tenaga Craig Kennedy.

Langkah-langkah diperketat ini akan menyekat pengeluaran minyak Iran dan mengurangkan dana yang ada pada Iran untuk membiayai ejen-ejennya.

Walau bagaimanapun, salah satu halangan utama sanksi yang lebih kuat terhadap minyak Iran selama ini ialah kebimbangan Presiden Biden yang boleh difahami bahawa memperketat sanksi terhadap minyak Iran akan menghantar harga minyak global melonjak. Kebimbangan ini tidak beralasan dan mudah dielakkan. Minyak Iran hanyalah sebahagian kecil daripada pengeluaran minyak Timur Tengah—hanya kira-kira 12.5%, empat kali lebih kecil daripada pengeluar terbesar, Arab Saudi. Selain itu, terdapat rekod “kapasiti lebihan” yang duduk di tepi, dan bukan sahaja dari Amerika Syarikat.. Khususnya, Arab Saudi mempunyai peluang untuk secara bermakna mengimbangi timbangan jika ia benar-benar komited untuk menstabilkan pasaran minyak dunia.