Mengapa Trump Bercakap Tentang Kenderaan Elektrik

Former President Donald Trump Speaks In Clinton, Michigan

Donald Trump mahu meletakkan perubahan iklim secara tegas di pusat utama Parti Republikan – hanya bukan dengan cara yang mungkin diingini oleh mereka yang prihatin tentang perubahan iklim. Ketika lawan-lawannya dalam pemilihan utama GOP berdebat di California pada hari Rabu, Trump menganjurkan program balasan dengan cara perhimpunan untuk pekerja alat ganti kereta bukan kesatuan di Michigan. Di tengah-tengah kebiasaan kehebohannya, dia mendarat salah satu kritikan kegemarannya yang baru terhadap Presiden Biden: kritikan tajam terhadap dorongan kenderaan elektrik Biden.

“Anda akan kehilangan cara hidup yang indah,” kata Trump kepada orang ramai yang riuh rendah. “Bagi pekerja kereta, peralihan paksa Biden adalah peralihan ke neraka.”

Sejak hari-hari awal Pentadbiran Biden, saya telah menulis tentang bagaimana perubahan iklim akan menjadi sebahagian daripada lanskap politik dengan cara yang mengejutkan, dan mungkin tiada contoh yang lebih baik daripada Trump menentang EV.

Ini adalah petunjuk penting tentang bagaimana dasar iklim mungkin dimainkan dalam kempen. Ramai pemerhati melihat tinjauan untuk menilai sejauh mana pengundi peduli tentang perubahan iklim, dan memutuskan orang Amerika tidak begitu peduli, walaupun di tengah-tengah cuaca melampau yang memecahkan rekod. Namun, jika beberapa bulan kebelakangan ini adalah petunjuk, dasar iklim akan menjadi tumpuan ketika Biden cuba membuktikan bahawa agendanya yang ekonomik menyampaikan pekerjaan hijau dan Trump menolaknya.

Versi cerita ini juga muncul dalam surat berita Climate is Everything. Untuk mendaftar, klik di sini.

Pada teras kebencian Trump terhadap dorongan EV Biden adalah hujah bahawa teknologi itu memudaratkan pekerja Amerika. Tidak akan menjadi kejutan kepada sesiapa yang memperhatikan bahawa ucapan Trump dipenuhi dengan kepalsuan dan separuh kebenaran. Dia mendakwa bahawa jika AS mengejar EV industri kereta Amerika akan ditutup dalam beberapa tahun kerana pekerjaan berpindah ke China. Pada hakikatnya, kebanyakan penganalisis berpendapat membina EV di AS akan membantu negara ini bersaing dengan lebih baik dengan China. Dan dia mengulangi pelbagai mata bicara mengecam EV sebagai kereta yang buruk. Memang benar bahawa pengecasan menimbulkan cabaran di beberapa tempat, tetapi tinjauan mendapati tahap kepuasan pengguna yang tinggi dengan kereta-kereta itu.

Mungkin lebih menarik untuk mempertimbangkan unsur hujah Trump yang mempunyai sebutir kebenaran: kerepotan peralihan ke kenderaan elektrik untuk buruh. Malah, Republikan yang mengambil bahagian dalam perdebatan pemilihan utama rasmi juga mengambil kira titik itu. Secara ringkas, membuat kenderaan elektrik memerlukan kurang tenaga kerja daripada membuat setara bahan bakarnya, dan oleh itu masuk akal bahawa dalam jangka panjang industri kereta akan mengambil kurang pekerja. Selain itu, pekerja yang diambil oleh industri memerlukan set kemahiran yang berbeza. Tidak syak lagi, Biden telah mempercepatkan peralihan ke kenderaan elektrik dengan insentif cukai dan sokongan industri lain.

Tetapi menyalahkan Biden atas cabaran yang dihadapi buruh melepasi pandangan keseluruhan kerana pohon. Pasaran kereta global semakin condong ke arah kenderaan elektrik, sehingga dasar Biden sebenarnya hanya membantu AS mengejar ketinggalan. Dan, walaupun syarikat berminat mengambil manfaat daripada kredit cukai, mereka memulakan pelaburan kenderaan elektrik bernilai berbilion dolar ketika Trump masih berada di pejabat. Selain itu, Biden telah berusaha meminimumkan geseran dengan program untuk melatih pekerja untuk peralihan dan memastikan upah yang lebih tinggi. Masih perlu dilihat sejauh mana pentadbiran Biden akan dapat melaksanakan program peralihan ini dengan baik, tetapi mereka menandakan bahawa Biden cuba bergelut dengan realiti pasaran yang berubah dan bukannya bercakap seperti Trump.

Semua ini membawa kepada dinamik politik yang rumit. Dasar Biden bertujuan untuk membantu AS menyesuaikan diri dengan ekonomi global yang berubah dan menangani perubahan iklim pada masa yang sama, tetapi usahanya akan mengambil masa untuk terbentang. Sementara itu, mudah bagi seorang ahli politik populis dan reaksioner untuk menunjuk kepada agenda Biden sebagai penyebab masalah kompleks tanpa akibat politik.

Keseluruhan perkara ini agak mengingatkanku sedikit tentang tuntutan Trump yang sama mustahil semasa kempen 2016 bahawa dia akan menyelamatkan industri arang batu dan pekerjaannya. Dia mengadakan perhimpunan di negara arang batu dengan mengetengahkan tuntutan itu dan menonjolkannya dalam acara kempen. Walaupun begitu, penggajian dalam industri itu rata semasa kepresidenannya dan loji kuasa arang batu di AS terus ditutup. Namun, dia masih menikmati sokongan dari kawasan-kawasan pengundi itu.

Pengundi di banyak komuniti pembuatan kereta tidak buta terhadap dinamik politik yang berlaku. Ketika saya melakukan perjalanan ke hab kereta pada 2021, saya mendapati kebimbangan meluas di kalangan pekerja dan penolakan mata bicara politik. “Apabila mereka berkata ia mewujudkan semua pekerjaan baru ini, itu bohong. Maksud saya, anda hanya mengalihkan pekerjaan dari sini ke sana,” kata Dave Green, seorang pekerja pemasangan GM yang sebelum ini memimpin cawangan Kesatuan Pekerja Kereta di Lembah Mahoning, kepada saya. “Saya agak lebih berharap dengan Joe Biden dan Demokrat di pejabat, tetapi pada masa yang sama, sesuatu perlu diberi.”

Pentadbiran Biden pasti menyedari cabaran itu. Sejak mula lagi, Biden telah membingkai agenda iklimnya tentang pekerjaan. Sekarang, dia hanya perlu meyakinkan orang ramai Amerika.