Mengapa Trend TikTok Tentang ‘Pesto Beli’ Sedang Membuat Orang Menceritakan Kisah Teraneh Mereka

Trend terkini di TikTok bermula dengan video seorang wanita tentang tidak menyukai pesto jenama.

Pada September, Susi Vidal, seorang pengaruh masakan rumah dengan 3.5 juta pengikut TikTok dan lebih 1.4 juta pengikut Instagram, berkongsi resipi mudah buatan pesto.

“Panggil aku gila jika anda mahu, tetapi saya tidak pernah suka pesto jenama,” kata Vidal dalam video itu.

Video itu mendapat lebih 10 juta tontonan apabila orang ramai memulakan benang video itu dengan cara ringan untuk mengejek cara Vidal bercerita dengan balasan sarkastik. Salah satu benang viral awal datang dari @payjthegemini, yang bercanda, “Oh tuhan, anda benar-benar gila gadis!”

@payjthegemini

#stitch with @Susi so freaking crazy dude!!!! #fyp #viral Just jokes ??????

♬ original sound – K Payj Burns ?

Trend memulakan prompt selalu popular di media sosial—di Twitter contohnya, pengguna sering meminta pendapat pengikut mereka tentang sebarang topik, kadang-kadang menyebabkan beribu-ribu orang memberikan jawapan dan memulakan trend. Konsep ini berkembang di TikTok, di mana orang boleh menjawab kandungan satu sama lain dengan memulakan video mereka sendiri.

Video pesto jenama telah mewujudkan trend prompt kekacauan indah, apabila orang mula memulakannya untuk berkongsi kisah paling liar, dari ringan hingga tidak senonoh. Tiada topik yang tidak boleh dibincangkan. Seorang wanita berkongsi kisah tentang bau aneh di apartmennya yang ternyata mayat jiran yang busuk. Orang lain bercerita tentang ketika menjadi intern di rancangan Stephen Colbert dan menyumbat tandas di parti syarikat tetapi tidak mempunyai penyumbat, jadi dia terpaksa mencari cara untuk menyumbatnya semula. Benang pesto Vidal biasanya mendapat ratusan ribu, jika tidak berjuta-juta tontonan.

@collectivelykg

#stitch with @Susi no store bou pesto, that’s crazy ? #storytime #susipesto #fyp #lifeontiktok #tiktokpartner #nanoinfluencer #changingmylife

♬ original sound – Karmell G | Lifestyle Creator

Sesetengah selebriti turut sertai trend ini, termasuk Josh Peck dan John Green—yang mempunyai kisah tentang pasukan bola sepak “arahan keempat”.

@literallyjohngreen

#stitch with @Susi there wasnt even any scores. And the worst part is i had an amazing day and regret nothing.

♬ original sound – John Green

@hankgreen1

#stitch with @Susi

♬ original sound – Hank Green

@joshpeck

#stitch with @Susi

♬ original sound – Josh Peck

Vidal turut sertai lelucon itu. Selepas pengguna meninggalkan komen di video seperti “Susi, saya telah mendengar banyak cerita menarik kerana anda” dan “Saya telah melihat begitu banyak benang diabolikal sehingga saya terpaksa melihat resipi anda,” dia menjawab dengan rasa terima kasih. Dia bahkan terlibat dalam trendnya sendiri (benar-benar memberi ouroboros) dan menceritakan pengikutnya tentang kali pertama dia mabuk.