Mengapa Syarikat Mengandakan Usaha dalam Alam Semula Jadi

The Flow Country’s peatland, in Forsinard, Scotland, the largest continuous blanket bog in Europe which stores 400 million metric tons, seen here on Aug. 16, 2023.

“Walaupun kita beralih kepada 100% tenaga bersih, suhu akan terus meningkat melainkan kita juga menangani hubungan kita yang tidak mampan dengan alam semula jadi,” tulis ahli sains iklim Johan Rockstrom baru-baru ini, menggemakan seruan yang bergema di Minggu Iklim New York tahun ini.

Walaupun tindakan iklim sering digambarkan sebagai pengorbanan sekurang-kurangnya $2 trilion setahun (terutamanya untuk tenaga bersih), kos ketidakaktifan dalam melindungi dan memulihkan alam semulajadi adalah jauh lebih tinggi. Perunding PwC menganggarkan bahawa lebih separuh (55%) keluaran dalam negara kasar (KDNK) dunia—bersamaan dengan anggaran $58 trilion—terdedah kepada risiko alam semula jadi material kerana pergantungan sederhana atau tinggi terhadap alam semula jadi. Walaupun sektor seperti pertanian, perhutanan, dan perikanan paling terdedah, PwC mendapati setiap sektor ekonomi mempunyai risiko berkaitan alam semula jadi. Penjagaan alam semula jadi sangat penting untuk hasil perniagaan, untuk segala-galanya daripada penemuan dadah hingga menumbuhkan bahan untuk makanan, gentian, dan bahan api—dan setiap sektor juga berdiri untuk mendapat manfaat daripada melabur dalam melindungi dan mengurus dengan lebih baik air, tanah, udara, dan hidupan liar, secara kolektif dikenali sebagai penyelesaian iklim berasaskan alam semula jadi.

Pakar iklim teratas dunia di IPCC bersetuju bahawa kita memerlukan pelaburan tambahan segera untuk mengurangkan dan menyingkirkan pelepasan gas rumah hijau, dengan melindungi stok karbon sedia ada (seperti dalam hutan, padang rumput, bakau, dan tanah gambut), mengurangkan pelepasan nitrous oksida dan metana dari pertanian, dan dengan cepat dan murah menyingkirkan karbon dioksida dari atmosfera melalui pemulihan ekosistem.

Untuk memenuhi matlamat iklim kita dan mengurangkan risiko alam semula jadi, Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNEP) menganggarkan bahawa kita perlu memobilisasikan sekurang-kurangnya $230 bilion dana tambahan setiap tahun untuk perlindungan alam semula jadi dan pemulihan—dan kebanyakannya akan perlu datang dari sektor swasta. Pada masa ini, hanya 17% daripada $154 bilion dana sedia ada untuk alam semula jadi datang dari modal swasta; bakinya datang daripada kerajaan.

Walaupun terdapat bukti saintifik mengenai peranan penting yang dimainkan alam semula jadi sebagai sebahagian daripada penyelesaian iklim, inisiatif iklim berasaskan alam semula jadi kehilangan sokongan korporat yang besar sepanjang tahun lalu. Jenama berprofil tinggi seperti Delta dan Apple telah menjadi subjek penelitian media dan malah tuntutan mahkamah berkaitan pelaburan dan tuntutan alam semula jadi mereka. Penyokong vokal tindakan iklim terbelah dalam pendapat mereka mengenai kepentingan penyelesaian berasaskan alam semula jadi. Sesetengah percaya bahawa teknologi baru sahaja—seperti penangkapan karbon, nuklear modular, dan fusi—memegang kunci masa depan. Kumpulan ini melihat alam semula jadi sebagai penyelesaian iklim yang lemah, menilai pelaburan alam semula jadi semata-mata berdasarkan impak pengurangan gas rumah hijau mereka.

Sebaliknya, ramai yang lain melihat penyelesaian berasaskan alam semula jadi sebagai komponen penting tindakan iklim. Dan lebih penting lagi, mereka melihat banyak sebab untuk melabur dalam alam semula jadi di luar karbon: peningkatan kepelbagaian biologi, termasuk akses air yang lebih baik, hasil tanaman yang lebih tinggi daripada kesuburan tanah yang lebih baik dan kelangsungan hidup pendebunga, akses kepada bahan mentah yang belum ditemui untuk memperbaiki kesihatan dan merawat penyakit, suhu yang lebih rendah, dan ketahanan yang lebih besar terhadap cuaca melampau. Dalam semangat ini, banyak syarikat meneruskan pelaburan dalam penyelesaian berasaskan alam semula jadi, tetapi baru-baru ini sering dalam diam. Trend ini telah disebut sebagai “greenhushing,” di mana syarikat sengaja memilih untuk melaporkan kurang atau menyembunyikan kerja kelestarian mereka untuk mengelakkan penelitian awam, semakin biasa, dan menyukarkan untuk mengetahui skala sebenar pelaburan korporat yang masuk ke dalam alam semula jadi.

Minggu lepas di Climate Week NYC, diadakan pada bulan September sejajar dengan Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, bahagian tindakan iklim TIME, TIME CO2, mengumpulkan meja bulat untuk memahami apa yang memotivasikan syarikat untuk terus melabur dalam penyelesaian berasaskan alam semula jadi, dan apa halangan yang menghalang mereka daripada meningkatkan pelaburan mereka. Meja bulat itu termasuk eksekutif kelestarian kanan dari syarikat seperti Amazon, Amex, Airbnb, GSK, HP, Ingka Group (IKEA), L’Oreal, Mastercard, Rabobank, Salesforce, Unilever, dan VMware, dan NGO termasuk Conservation International dan The Nature Conservancy. Ia disokong oleh American Forest Foundation, Climate Impact Partners, Pachama, Space Intelligence, dan Sylvera.

Di meja bulat itu, kami belajar bahawa syarikat mendapati pelaburan mereka dalam pemuliharaan ekosistem dan pemulihan di kawasan operasi bukan sahaja mengurangkan emisi rantaian bekalan tetapi juga menjana nilai perniagaan yang nyata. Meningkatkan sekuriti air, potensi pulangan kewangan, dan ketahanan perniagaan secara keseluruhan dinyatakan sebagai alasan yang sangat penting untuk pelaburan alam semula jadi. Pelaburan ini sering tambahan kepada inisiatif korporat lain yang memberi tumpuan kepada pengurangan emisi, seperti penetapan harga karbon, keperluan emisi pembekal, perolehan tenaga boleh diperbaharui, dan pemilihan armada logistik elektrik. Tanpa peraturan iklim sejagat, tindakan sukarela ini adalah perlu.

Tanpa keraguan, eksekutif perniagaan ini menunjuk kepada hakikat bahawa pelaburan korporat dalam penyelesaian berasaskan alam semula jadi menghadapi liputan media yang sangat kritikal dan berterusan, memberi tumpuan kepada apa yang tidak berfungsi, sering menolak atau gagal meliputi manfaatnya. Mereka membincangkan minat mereka untuk meningkatkan ketelusan sekitar pelaburan korporat dalam penyelesaian berasaskan alam semula jadi, berkongsi apa yang berfungsi dan tidak berfungsi untuk meningkatkan pembelajaran daripada kegagalan, serta meningkatkan pelaburan dalam bidang yang layak mendapat lebih tumpuan.

Tema berulang ialah bahawa jangkaan kesempurnaan adalah musuh kemajuan sebenar, dan jika kita mahu menggalakkan lebih banyak perniagaan untuk bertindak terhadap iklim, kita perlu menuntut mereka mempunyai matlamat yang jelas, rancangan untuk mencapainya, dan komunikasi yang jelas dan berkala membuktikan kemajuan. Untuk menuntut kesempurnaan adalah untuk menakutkan ramai daripada mengambil langkah pertama mereka dalam perjalanan iklim mereka.

Adalah jelas bahawa perniagaan terkemuka tidak berundur daripada melabur dalam alam semula jadi. Malah, mereka menggandakan usaha. Syarikat perlu bersuara—dan digalakkan untuk berbuat demikian—jika kita mahu melihat amalan ini menjadi arus perdana dan berskala. Bukan kerana tekanan daripada komuniti iklim dan pemuliharaan, tetapi kerana ia adalah perniagaan yang baik.