Mengapa Serangan Trump terhadap Yahudi Liberal Mungkin Menyakitinya

Former U.S. President Donald Trump

Selama lapan tahun, kita telah menjadi tidak peka terhadap perkara yang mengejutkan – dan sering kali menyinggung atau berprasangka – yang dikatakan oleh Donald Trump. Ia telah menjadi ciri biasa politik kita, dan walaupun ia membakar kemarahan sementara, ia dengan cepat memudar ke latar belakang, dengan kesan jangka panjang yang sedikit terhadap sikap orang Amerika tentang Trump.

Namun, apabila datang kepada mesej Rosh Hashanah-nya, yang pada hari perayaan Yahudi baru menyerang “orang Yahudi liberal yang mengundi untuk memusnahkan Amerika & Israel,” sejarah mencadangkan mungkin ada kuasa kekal dan impak politik yang lebih besar.

Sebenarnya, pada tahun 1990, satu episod yang sama telah menelan kos seorang lagi ahli perniagaan Parti Republikan yang kaya raya kebebasan apabila dia menyerang kesetiaan seorang Yahudi Amerika liberal. Episod itu mendedahkan bahaya politik mempersoalkan kepatuhan orang terhadap kepercayaan agama mereka.

Pada tahun 1990, Senator Rudy Boschwitz (R-Minn.) yang menjawat dua penggal, sangat disukai untuk memenangi pemilihan semula. Boschwitz adalah pengasas Plywood Minnesota dan terkenal secara tempatan kerana kemeja flanel dan gerai susunya di Minnesota State Fair. Pemimpin utama Parti Demokratik-Petani Buruh (DFL, nama rasmi Parti Demokratik Minnesota) seperti bekas naib presiden Walter Mondale enggan bertanding menentangnya. Oleh itu, tanggungjawab itu jatuh kepada profesor Kolej Carleton Paul Wellstone, seorang pengorganis akar umbi yang berpengalaman tetapi orang baru dalam politik kecuali untuk pertandingan impulsif untuk Juruaudit Negeri pada tahun 1982. Pada peringkat awal kempen Wellstone kelihatan sedikit lebih daripada sekadar halangan kelajuan untuk Boschwitz yang mempunyai hubungan politik dan disukai.

Namun, selepas memenangi pencalonan DFL yang dipertandingkan, Wellstone mengamalkan apa yang menjadi tandatangannya dalam politik: sebuah bas sekolah hijau yang dinaikinya di seluruh negeri untuk membina usaha akar umbi yang sebenar. Walaupun kerap rosak, bas itu membantu Wellstone membina imej “orang biasa” yang diperkuat oleh iklan aneh aneh. Dalam “Paul Bergerak Pantas,” Wellstone mengakui “tidak seperti lawan saya, saya tidak mempunyai AS$6 juta, jadi saya akan terpaksa bercakap dengan pantas,” dan kemudian kelihatan berlari dari satu adegan ke adegan yang lain, menyenaraikan pendiriannya tentang dasar pada kelajuan pecut.

Paul Wellstone (L) and Rudy Boschwitz debate

Menjelang pertengahan Oktober, strategi ini telah membolehkan Wellstone mengatasi pengenalan nama yang rendah dan memotong defisit 15 mata kepada separuh. Boschwitz berasa tertekan.

Apabila hari pengundian semakin hampir, Ahli Republikan itu meningkatkan serangannya, mengambil halaman daripada buku mainan serangan dan pembakaran habis yang telah terbukti begitu berjaya bagi George H.W. Bush dan pengurus kempennya Lee Atwater semasa kempen presiden 1988. Wellstone adalah seorang “liberal cukai dan belanja”. Lebih teruk lagi, dia adalah “palsu kecil yang mempromosikan diri”. Serangan Boschwitz mendakwa penantangnya “mengalu-alukan” sokongan geng Minneapolis seperti Vice Lords, mengedarkan bahan kempen bagi pihak DFL.

Serbuan ini mengambil korban, dan penantang progresif itu tergelincir dalam tinjauan pendapat, walaupun tanpa perlumbaan pernah berasa di luar jangkauan.

Kemudian, pada hari Sabtu sebelum Hari Pengundian, pasukan Boschwitz melakukan kesilapan kritikal. Mereka mengedarkan surat kepada “Kawan-kawan dalam Komuniti Yahudi Minnesota” yang ditulis oleh penyokong Boschwitz Ruth dan Allen Aaron dari Minnetonka dan dihantar atas kertas bertulis “Orang untuk Boschwitz” termasuk simbol senyuman khasnya. Surat itu kedengaran seperti salah satu iklan serangan yang keras oleh senator itu: Wellstone telah berkahwin dengan seorang wanita Kristian. Dia membesarkan anak-anaknya di luar iman Yahudi. Dia menyokong Jesse Jackson, yang telah menerima pemimpin Pertubuhan Pembebasan Palestin Yasser Arafat dan pemimpin Nation of Islam Louis Farrakhan. “Wellstone tidak mempunyai hubungan dengan Komuniti Yahudi atau kehidupan berjemaah kami,” tulis mereka. Boschwitz, seorang Yahudi sendiri, adalah “Rabi Senat”.

Reaksi balas adalah cepat dan teruk. Media Minneapolis-St. Paul mengutuk surat itu. Pemimpin komuniti Yahudi mengutuk kata-kata kasar itu, dengan rabi emeritus Bernard Raskas dari Temple of Aaron di St. Paul mencatatkan “rayuannya kepada agama dan rasisme bertentangan dengan konsep demokrasi Amerika.” Ahli DFL luar bandar menceritakan bahawa daerah mereka yang konservatif secara sosial pun riuh rendah dengan ketidaksetujuan. Tinjauan pendapat untuk Minneapolis Star-Tribune menunjukkan Boschwitz tergelincir lima mata pada hujung minggu itu, menjadikan perlumbaan itu hampir sama kuat.

Kekecohan itu memberi peluang kepada Wellstone untuk mengesahkan semula sokongannya kepada penyelesaian dua negara sementara mengutuk “dasar kepalan besi Israel” dalam menindas demonstrasi Palestin di Jalur Gaza dan Tebing Barat. Dia juga mengutuk serangan Boschwitz terhadap imannya dan iman begitu ramai pengundi sebagai “tidak boleh dimaafkan”. Surat itu mencerminkan buruknya “watak” senator itu, dan Wellstone menegaskan bahawa tiada calon yang akan “menulis surat sedemikian tidak layak menjadi senator Amerika Syarikat dari Minnesota”.

Walaupun Ruth Aaron mengutuk Wellstone sebagai “si pengadu kecil”, tiga hari selepas suratnya diedarkan, Wellstone berjaya mencapai kemenangan mengejut dua mata dalam perlumbaan di mana dia tidak pernah memimpin dalam tinjauan pendapat. Serangan Yahudi Boschwitz menjadi bumerang, paku terakhir dalam kempen yang tidak terurus. Satu akhbar Tel Aviv memberi komen dengan sindiran bahawa, “Orang Yahudi Jahat Menewaskan Orang Yahudi Baik – Syukur kepada Tuhan!”

Boschwitz meminta maaf pada hari Jumaat berikutnya, dan senator terpilih Wellstone menerima, memuji “jumlah ketulusan dan keyakinan” dalam kenyataan Boschwitz. Tetapi kerosakan telah berlaku. Surat Aaron memberi alasan kepada pengundi bebas untuk meninggalkan Boschwitz dan peluang kepada Demokrat untuk menyatakan semula objektif kemanusiaan yang lebih luas dalam dasar Israel mereka.

Kenyataan Rosh Hashanah Trump mencetuskan reaksi balas yang kurang segera – mungkin kerana ia bukan jenis serangan yang tidak biasa bagi bekas presiden itu. Ramai pengundi Republikan menghargai retorik provokatif Trump yang kadangkala bersifat perkauman dan kesediaannya untuk mencabar hidung mereka yang mengutuknya. Selain itu, mungkin ada lebih sedikit pengundi yang belum membuat keputusan pada tahun 2023 berbanding tahun 1990.

Namun, ini tidak bermakna mesej Trump tidak akan menjejaskannya. Seperti pada tahun 1990, ia memberi peluang kepada Demokrat untuk mengesahkan semula sokongan mereka terhadap penyelesaian yang berperikemanusiaan untuk konflik Israel-Palestin dan terhadap orang Yahudi Amerika pada masa peningkatan antisemitisme. Ia juga boleh menjadi bumerang dengan orang Amerika yang beragama teguh semua agama, yang merasakan mempersoalkan iman orang sebagai menyinggung perasaan. Pastinya pada tahun 1990, pengundi di Minnesota yang majoriti Kristiannya memberontak apabila iman seseorang dijadikan perkara awam dan dalam beberapa hari sahaja meninggalkan Boschwitz.

Walaupun kita tidak akan melihat kesan yang serta-merta terhadap kedudukan politik Trump, beliau telah mara ke wilayah yang berpotensi memudaratkan, terutama dalam pilihan raya yang sengit.

Cory Haala berkhidmat sebagai profesor sejarah di University of Wisconsin-Stevens Point dan sejarawan politik Midwest dan liberalisme Amerika. Made by History membawa pembaca melampaui tajuk berita dengan artikel yang ditulis dan diedit oleh ahli sejarah profesional.