Mengapa Seorang Sarjana Agama Memberi Tumpuan Kepada Ketuanan Putih Amerika

Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, buletin politik TIME. Daftar di sini untuk mendapatkan cerita seperti ini dihantar ke peti masuk anda.

Robert P. Jones mungkin merupakan dalang antara disiplin paling ramai di Amerika, selesa dengan jadual pivot berdasarkan data dan tinjauan pendapat awam serta teologi dan sejarah.

Pengerusi pengasas Public Religion Research Institute mempunyai ijazah teologi dari Southwestern Baptist Theological Seminary dan ijazah kedoktoran dalam bidang agama dari Emory. Tetapi lebih penting daripada itu, beliau mempunyai keupayaan yang tidak berbelah bagi untuk memegang cermin kepada iman Kristian sendiri untuk mengesan bigotri terbenam dan menyiasat akarnya di tempat-tempat yang tidak disangka-sangka.

Buku barunya The Hidden Roots of White Supremacy and the Shared Path to a Sacred American Future, keluar minggu ini dan dipetik di sini. Di dalamnya, cerita kembar tentang penyaliban di Minnesota dan rusuhan perkauman di Oklahoma bergabung untuk membina di atas asas yang diletakkan di negeri asalnya Mississippi, di mana Hernando De Soto menggunakan Doktrin Penemuan berasaskan Kristian pada abad ke-16 untuk membenarkan pengembangan kolonialisme Barat. Dalam banyak hal, sisa-sisa nasionalisme Kristian kulit putih dalam politik semasa kita boleh menemui kisah asalnya dalam titah Paus Alexander VI pada tahun 1493 memberkati penjajahan Christopher Columbus.

“Itulah yang menerangkan jenis rasa untuk mengharamkan buku untuk menghapuskan sejarah,” kata Jones. “Ini bukan langkah orang yang yakin. Ini adalah langkah oleh orang yang putus asa, takut yang melihat tulisan di dinding.”

Di bawah ini adalah versi diedit dan diringkaskan perbualan kami minggu lalu.

Bagaimana anda akan menggambarkan keadaan supremasi kulit putih di Amerika sekarang?

Kita sedang melalui peringkat di mana ia berkitar. Apa yang biasanya berlaku adalah bahawa kita melihat peningkatan ekspresi awam supremasi kulit putih berikutan tindakan kemajuan dengan kesaksamaan kaum. Kita melihatnya selepas Perang Saudara, semasa usaha Rekonstruksi dan akibatnya dan pembongkaran berikutnya. Kita melihatnya pada tahun 1920-an apabila anda mempunyai orang Afrika-Amerika yang pulang setelah berkhidmat dalam perang. Mereka pulang dan menuntut hak sama rata selepas mengambil risiko nyawa dan anggota badan bagi pihak negara dalam Perang Dunia I. Anda melihatnya selepas Gerakan Hak Sivil. Kita melihatnya lagi selepas pilihan raya Presiden Afrika-Amerika pertama dan selepas gerakan Black Lives Matter dalam setengah dozen tahun kebelakangan ini. Kita berada di fasa tindak balas awam yang lain tentang kebangkitan semula supremasi kulit putih. Pergerakan reaksioner adalah beberapa kemajuan menuju kesaksamaan kaum.

Nampaknya perarakan ke hadapan kurang jelas.

Dalam 55 tahun saya hidup, ungkapan anti-Semitisme dan supremasi kulit putih dalam awam yang telah kita lihat sepadan dengan cara negara ini berubah. Tuntutan orang kulit putih Amerika terhadap negara ini bukan sahaja tuntutan perkauman. Ia telah menjadi tuntutan etno-agama ke atas negara ini. Mereka melihat negara ini sebagai tanah dijanjikan untuk orang Kristian kulit putih, dan ia sentiasa menjadi campuran tuntutan etno-agama ini. Dan itu secara demografi berada di bawah ancaman. Semasa penggal Presiden Afrika-Amerika pertama kita, ia berpindah daripada menjadi negara majoriti Kristian kulit putih kepada satu yang tidak lagi majoriti Kristian kulit putih. Pada tahun 2008, 54% negara itu adalah kulit putih dan Kristian. Hari ini, angka itu 42%.

Buku terakhir anda, White Too Long pada tahun 2020, menggariskan realiti itu. Secara khusus, ia mengkuantifikasi ketakutan ini, dengan terus terang, lelaki Kristian kulit putih.

Generasi sebelumnya boleh memberi lip service kepada demokrasi, kesaksamaan, pluralisme, mengetahui bahawa mereka mempunyai kuasa demografi yang mencukupi untuk masih berada di puncak piramid. Itu tidak lagi benar. Seluruh desakan ini terhadap menghapuskan sejarah dan ketidakjujuran semata-mata tentang masa lalu dikunci dengan keperluan untuk penafian ini.

Ia adalah ketidakjujuran bersama tentang masa lalu kita. Dan dua orang diperlukan untuk berkongsi.

Ia adalah persekongkolan apa yang ia. Salah satu petikan dari James Baldwin yang benar-benar kekal denganku adalah apabila dia ditanya tentang persepsi orang Afrika-Amerika terhadap orang Amerika kulit putih tentang kejujuran tentang diri mereka sendiri. Dia meletakkannya begini: dia berkata, kita cenderung melihat orang kulit putih sebagai mangsa yang sedikit gila pencucian otak mereka sendiri.

Untuk terus memegang tanah, kuasa politik, kuasa budaya, adalah perlu bagi orang Kristian kulit putih untuk tidak jujur ​​tentang masa lalu dan bagaimana kita sampai ke tempat ini.

Kita duduk di sini sebagai dua lelaki kulit putih di Amerika pada tahun 2023. Struktur kuasa yang wujud begitu mudah, kan?

Itu sebab lain yang telah, terus menjadi apa yang mendorong penafian sejarah kita sendiri ini. Ia jelas dan agak telus motivasinya kepentingan diri. Kerana jika kita mengajukan soalan-soalan ini, bukan sahaja tentang layanan kita terhadap orang Afrika-Amerika, tetapi layanan kita terhadap penduduk asal tanah ini, orang asli, kita menceritakan kisah yang lebih jujur, ia akan menimbulkan persoalan keadilan di negara ini dan siapa yang mempunyai barang dan siapa yang tidak. Dan anda lihat jurang antara orang Amerika kulit putih dan orang Afrika-Amerika, jurang kekayaan, jurang pendapatan, jangka hayat, dan hasil kesihatan, semuanya sangat jelas. Ia menimbulkan beberapa soalan yang sangat tidak selesa.

Bagaimana anda memberi insentif untuk perbualan yang perlu berlaku? Pada permukaannya, itu bukan perbualan yang berlaku secara semula jadi kerana ia menyakitkan.

Mereka mencabar. Perkara yang menjadi lebih jelas kepada saya adalah bahawa kita orang Kristian kulit putih mempunyai kepentingan besar dalam mendapatkannya dengan betul dan lebih jujur. Jika kita mempunyai sebarang harapan untuk menjalani kehidupan dengan integriti ketika kita melihat cermin dan memikirkan tentang kehidupan kita sendiri, tetapi juga dalam hubungan dengan orang lain. Kita suka memeluk dan bercakap tentang Amerika sebagai demokrasi pluralistik, tetapi jika kita benar-benar akan hidup dalam janji itu, kita akan melakukannya atas dasar kejujuran dan bukan sejarah tersanitasi ketidakbersalahan yang mustahil.

Anda tepat melalui penyelidikan dan sarjana anda bahawa sejarah boleh digunakan sebagai senjata di sini definisi budaya. Apakah tanggungjawab sejarawan untuk ini?

Itu seluruh industri menceritakan sejarah supremasi kulit putih. Kita menghabiskan banyak masa berjuang tentang monumen Konfederat dan menurunkannya. Penanda sejarah granit dan batu ini ada di sini, tetapi apa yang dilupai orang adalah bahawa kumpulan juga mempunyai program buku teks. Mereka bukan sahaja mendirikan monumen batu, tetapi mereka meletakkan perkara yang simpati kepada Konfederasi dalam buku teks sekolah awam.

Jadi ia adalah sebahagian daripada apa yang saya cuba lakukan adalah untuk mencuba menceritakan kisah yang lebih benar tentang bagaimana kita sampai di mana kita berada. Ia bukan sahaja menerangkan sebahagian daripada ketegangan dan ketidakadilan antara orang Amerika kulit putih dan hitam, tetapi juga antara orang Amerika kulit putih dan asli.

Apabila kita banyak bercakap tentang supremasi kulit putih, kita melupakan rasisme asal negara ini. Bagaimana persimpangan rasisme anti-kulit hitam dan anti-Orang Asli Pertama datang untuk bertindih dalam fikiran anda?

Mereka sangat jarang diadakan bersama-sama. Itu salah satu bahagian perjalanan yang saya lalui semasa penyelidikan dan penulisan buku itu adalah untuk menjadi lebih jelas tentang keperluan menghubungkan interaksi orang keturunan Kristian Eropah dengan penduduk asli di sini dan kemudian interaksi mereka dengan orang keturunan Afrika. Saya menulis tentang ini th