Mengapa Republikan Berfikir Mereka Telah Akhirnya Memecahkan Soalan Aborsi

Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftarkan diri di sini untuk menerima cerita seperti ini ke peti surat anda.

Sebaik sahaja Mahkamah Agung membatalkan hak yang dilindungi secara persekutuan untuk mengakses abort pada tahun lalu, ramai strategis terpintar Parti Republikan dengan gelap berkata bahawa rakan seperjuangan mereka telah meninggalkan simbol ikonik mereka untuk makhluk zoo yang lebih sesuai: kurang gajah, lebih burung unta. Di seluruh negara, Parti Republikan berusaha untuk berpura-pura bahawa pihak mereka tidak baru sahaja memenangi kemenangan terbesar dalam generasi untuk salah satu isu tandatangan mereka.

Beberapa penganalisis pendapat terkemuka parti itu mengeluarkan memo tahun lalu mendesak calon untuk memberi tumpuan kepada ekonomi dan inflasi, ruang di mana GOP berpeluang, terutamanya dengan pengundi yang tidak kuat mengenal pasti dengan mana-mana pihak. “Demokrat dan media kebangsaan berazam untuk cuba membuat abort menjadi isu teratas menjelang pilihan raya pertengahan tahun, bagaimanapun, media tidak berpihak kepada kami, dan kami tidak menjawab kepada mereka tetapi kepada pengundi,” nasihat Jawatankuasa Kebangsaan Republikan kepada calon dan kempen pada September lalu. (Abort menjadi isu teratas bagi 27% daripada semua pengundi dalam kaji keluar tahun lalu, mengejar inflasi dan melebihi dasar senjata api, jenayah dan imigrasi dengan margin 2-ke-1. Jadi, tidak, bukan hanya media melihat kedudukan calon.)

Secara mudah, abort tanpa perlindungan kebangsaan Roe telah berubah menjadi isu yang kurang sesuai bagi Republikan, dan mereka tahu itu. Ia adalah satu perkara untuk berjanji pembalikan besar-besaran terhadap batu asas perang budaya. Ia adalah satu perkara yang berbeza untuk melihat perundangan negeri segera melarang atau mengehadkan abort dalam 21 negeri dan semakin bertambah. Daripada Gelombang Merah yang diramalkan tahun lalu, ia adalah merah jambu pada yang terbaik. Apabila diletakkan secara eksplisit dalam undian, hak abort menang di semua tujuh negeri sejak Dobbs. Mereka bukan semua negeri gaya California juga; Kansas, Montana, dan Kentucky telah menolak usaha kumpulan hak anti-abort.

Ini membawa kita ke Virginia, di mana undian awal bermula pada 22 September dan iklan kempen muncul dalam hampir setiap jeda di pasaran media DC yang meliputi Northern Virginia. Kesemua 140 kerusi di perundangan Virginia adalah dalam undian; ia akan menjadi kali pertama pengundi mempunyai peluang untuk membuat perubahan kepada Dewan Perwakilan sejak 2021, dan Senat sejak 2019. Dan sementara Republikan kebangsaan cuba mengekalkan perbualan berpusat pada isu saku dan ketidakpopularan mendalam Joe Biden, Republikan di Virginia berfikir mereka telah memecahkan kod untuk bercakap tentang abort dan tidak kehilangan pilihan raya.

Ketua Menteri, Glenn Youngkin telah meyakinkan senarai calon GOP untuk bersatu di sebalik cadangan beliau untuk larangan abort selepas 15 minggu dengan pengecualian untuk rogol, inses dan nyawa ibu. Beliau telah menyumbang lebih daripada $1 juta untuk iklan untuk mendidik orang ramai tentang rancangannya.

Virginia adalah satu-satunya negeri Selatan yang tidak mengambil kesempatan atas ruang yang diberikan Dobbs untuk mengehadkan akses kepada abort. Ketidakbertindakan itu semata-mata kerana Demokrat mempunyai majoriti sempit di Senat, dengan margin 22-18. (Demokrat minoriti di Dewan Bawahan, 46-48.) Pilihan raya perundangan negeri minggu depan akan menjadi, seperti yang selalu berlaku di Virginia, urusan tahun lalu yang menarik undi lebih rendah berbanding kempen persekutuan, bahkan tahun. Itu bermakna hanya sebilangan pengundi di kawasan berseliwer boleh memutuskan sama ada visi Youngkin dianggap sebagai prototaip untuk kembalinya GOP selepas cubaan pertama yang kurang mantap selepas Dobbs.

Pengundian konsisten menunjukkan abort menjadi idea yang lebih popular daripada yang dipercayai oleh sesetengah konservatif. Pada tahap terluas, 54% rakyat Amerika berfikir bahawa penjagaan abort harus mudah didapati, mengikut Pusat Penyelidikan Pew. Kaji selidik yang sama mendapati 62% rakyat Amerika berfikir prosedur itu harus sah dalam kebanyakan atau kesemua kes. Memerincikan lagi, ia menjadi lebih buruk bagi Republikan. Dengan lebih daripada nisbah 2-ke-1, rakyat Amerika mengatakan abort melalui ubat harus sah di negeri mereka.

Untuk jelas, bukan semua Republikan Virginia sepenuhnya bersetuju dengan strategi Youngkin.

Iklan Republikan yang menyebut abort menjumlah sedikit kurang daripada $600,000, mengikut analisis dari Washington Post. Di kalangan Demokrat, angka itu mencapai sekurang-kurangnya $4.5 juta. Di dalam firma iklan Republikan, jenayah menarik jauh lebih banyak dolar iklan berbanding abort.

Walau bagaimanapun, pemulihan Virginia terhadap hak abort sedang mendapat banyak perhatian daripada calon di seluruh negara. Lebih daripada nasib politik Youngkin sendiri—dan tiada yang berfikir Istana Gabenor Richmond adalah matlamat akhirnya—pemalingan terhadap hak reproduktif sedang diuji dalam perlumbaan Senat berprofil tinggi. Tidak boleh lari daripada soalan tentang abort dan tarikh penutupan prosedur itu, pemikirannya adalah calon-calon ini mungkin sekali melembutkan kedudukan garis keras mereka dan ke