Mengapa Perdana Menteri Iceland Ambil ‘Cuti Hari Wanita’

Puluhan ribu wanita Iceland, termasuk Perdana Menteri Katrín Jakobsdóttir, mengambil bahagian dalam mogok wanita selama sehari penuh dalam hampir 50 tahun pada Selasa.

Kvennafrí, atau “cuti wanita”, termasuk kerja bergaji dan tidak bergaji, dan memprotes jurang upah gender dan keganasan berdasarkan jantina di negara pulau Nordik ini.

“Seperti yang anda ketahui, kami belum mencapai matlamat penuh kesamarataan gender dan kami masih berjuang untuk menutup jurang upah berdasarkan jantina, yang tidak dapat diterima pada tahun 2023,” kata Jakobsdóttir kepada saluran berita tempatan sebelum protes. “Saya tidak akan bekerja pada hari ini, seperti yang dijangka semua wanita [di kabinet] akan lakukan juga.”

Mogok ini mengingati 24 Oktober 1975, ketika 90% wanita Iceland mengambil cuti sehari dari kerja dan tanggungjawab rumah tangga. Mogok nasional akhirnya membawa perubahan sejarah yang maju kesamarataan gender, termasuk mendorong parlimen meluluskan undang-undang upah sama pada tahun berikutnya. Pada tahun 1980, Iceland juga menjadi negara pertama di dunia untuk memilih ketua wanita negara.

Mereka yang menyertai mogok menyatakan bahawa Iceland, walaupun menduduki tangga pertama di dunia untuk kesamarataan gender oleh Forum Ekonomi Dunia selama 14 tahun terakhir, terus menilai rendah dan membayar kurang wanita dalam pekerjaan yang didominasi wanita secara tradisional seperti pembersihan, penjagaan kanak-kanak, dan penjagaan. FED menempatkan jurang upah median antara wanita dan lelaki Iceland pada 21% dalam laporan terbarunya, walaupun OECD dan yang lain menyatakan jurang itu lebih dekat kepada 10% – masih lebih lebar daripada negara Eropah lain seperti Belgium dan Itali.

“Diskriminasi upah sistemik masih mempengaruhi wanita, dan keganasan berdasarkan jantina adalah wabak yang perlu dimusnahkan,” kata penganjur sebelum mogok.

Mogok yang dirancang telah menyebabkan penutupan jalan dan sekolah, serta penangguhan sesi parlimen hari itu.

Walaupun sukar untuk menilai jumlah tepat orang yang dijangka menyertai, pakar menyatakan kira-kira 90% wanita dijangka berhenti bekerja untuk hari itu. BSRB, gabungan pekerja awam terbesar negara itu, juga mengambil bahagian dalam mogok, bersama-sama 31 persatuan.

“Pekerja dari semua industri utama mengambil bahagian: pekerja kesihatan, guru, pekerja perkhidmatan, pekerja kewangan, pekerja penjagaan, pekerja tenaga, dan sebagainya,” kata Sonja Yr Porbergssdottir, pengerusi Persekutuan Pekerja Awam Iceland, kepada The Independent.

Mogok itu dijangka memberi kesan kepada sektor seperti kesihatan dan pendidikan yang paling besar, di mana wanita membentuk majoriti tenaga kerja. Sembilan puluh empat peratus semua guru tadika adalah wanita, menurut Kesatuan Guru Iceland, manakala 80% pekerja Hospital Universiti Kebangsaan Iceland, hospital terbesar negara itu, adalah wanita.