Mengapa Penglibatan Komuniti yang Lebih Baik Adalah Kunci kepada Masa Depan Teknologi Bersih

Crude Oil Delaware City Refinery

(Untuk mendapatkan cerita ini dalam inbox anda, daftarlah berlangganan TIME CO2 Leadership Report newsletter di sini.)

Pada awal tahun ini, saya menghabiskan masa di Texas untuk melaporkan tentang dorongan yang semakin kuat dari pemimpin bisnis untuk mengalihkan industri tenaga negara itu ke bidang tenaga bersih. Salah satu daya tarik negara itu adalah infrastruktur tenaganya yang sedia ada, yang dipromosikan dapat dimanfaatkan semula untuk teknologi bersih.

Ini adalah tawaran yang menarik, tetapi eksekutif ini sering terkejut dengan soalan lanjutan saya: bagaimana dengan masyarakat di mana infrastruktur itu terletak yang tidak mahu lagi? Seseorang marah bahawa saya menanyakan soalan itu. Kebanyakan hanya mengangkat bahu, mengakui bahawa meyakinkan masyarakat adalah cabaran dan mengakui bahawa mereka kurang jelas bagaimana hendak menangani masalah itu.

Di seluruh negara, kerana wang mula mengalir dari Inflation Reduction Act, banyak pemaju projek kini dengan genting menghadapi halangan ini: untuk membina, mereka perlu memenangi hati masyarakat tempatan. Dalam perbualan awam, banyak penyokong tenaga bersih telah menepis bantahan terhadap projek infrastruktur sebagai NIMBYism, singkatan untuk “bukan di halaman belakang saya.” Istilah itu bersifat merendah-rendahkan dan merujuk kepada orang tempatan yang mempunyai reaksi negatif secara spontan terhadap sebarang projek berhampiran komuniti mereka. Ada kebenaran tertentu dalam dakwaan NIMBYism.

Tetapi mengabaikan semua kebimbangan masyarakat sebagai NIMBYism akan menjadi kesilapan. Pertama, kajian telah menunjukkan bahawa bantahan masyarakat sering berakar umbi dalam kebimbangan nyata di dunia sebenar, termasuk dan terutamanya dalam komuniti berpendapatan rendah berwarna di mana syarikat secara bersejarah membina kemudahan perindustrian yang telah menyumbang kepada masalah kesihatan, antara kesan lain. Terdapat juga kes bisnes. Menglibatkan masyarakat membuat projek lebih berkemungkinan berjaya dalam jangka pendek dan membuat mereka pelaburan yang lebih mampan dalam jangka panjang.

“Pendidikan masyarakat adalah penting,” kata Jigar Shah, pengarah Pejabat Program Pinjaman, Jabatan Tenaga Amerika Syarikat, dalam mesyuarat bulat September bersama eksekutif tenaga bersih. “Dan anda perlu melakukannya dengan bijak, pintar, untuk mendapatkan tahap sokongan yang terbaik.”

Untuk mengetahui lebih lanjut perbualan berkembang mengenai penglibatan masyarakat, saya menghadiri forum September di Huntsville, Ala., di mana kumpulan pelbagai aktivis keadilan alam sekitar dan masyarakat sivil berkumpul untuk membincangkan apa piawaian penglibatan masyarakat yang sepatutnya. Diatur oleh Institut Aspen dan Pusat Usaha Luar Bandar dan Keadilan Alam Sekitar (CREEJ), perbualan secara rasminya memberi tumpuan kepada penghapusan karbon dioksida – walaupun perbincangan boleh diterapkan untuk meliputi penglibatan masyarakat secara meluas.

Ahli sains iklim secara meluas bersetuju bahawa kita memerlukan teknologi penghapusan karbon dioksida untuk sampai ke mana-mana dekat dengan memenuhi sasaran iklim global. Tetapi teknologi itu, pada permukaannya, kedengaran tepat seperti projek perindustrian sains fiksyen yang anda tidak mahu di halaman belakang anda: pendekatan yang paling banyak dibincangkan melibatkan menyedut karbon menggunakan kemudahan perindustrian dan kemudian menyimpannya di bawah tanah.

Banyak orang di tanah air meragui. Kerana infrastruktur sedia ada dan geologi yang menguntungkan, banyak syarikat cuba melaksanakan teknologi ini di tempat-tempat yang secara bersejarah menjadi rumah industri minyak dan gas. Selepas dekad projek bahan api fosil yang telah membahayakan kesihatan manusia, kepercayaan sering rendah.

Pada masa lalu, syarikat bahan api fosil mungkin hanya terus menerus tanpa mengendahkan kebimbangan ini, dengan menjanjikan pekerjaan dan menggunakan pengaruh politik mereka untuk mencapai matlamat mereka. Tetapi pendekatan itu tidak lagi boleh diterima. Di luar isu etika dengan pendekatan sedemikian, perubahan iklim politik telah menjadikan ini lebih sukar. Kumpulan keadilan alam sekitar mempunyai akses ke lebih banyak sumber untuk mengugut saman. Dan Pentadbiran Biden telah menjadikan penglibatan masyarakat sebagai pertimbangan untuk pembiayaan persekutuan.

Namun, tepat apa piawaian penglibatan baharu yang patut dilihat masih belum jelas – dan ini adalah soalan yang sangat kontroversi. Pemaju projek tidak mahu memperlahankan pelaburan mereka dan ahli masyarakat bimbang bahawa suara mereka akan sekali lagi tidak didengari. Perjumpaan Jun di Wisconsin menjadi panas dan menimbulkan kontroversi apabila peserta berkata mereka merasa pegawai Pentadbiran Biden sedang memaksakan teknologi itu kepada mereka dan bukannya benar-benar melibatkan mereka.

Forum di Huntsville kurang api kerana peserta secara meluas bersetuju tentang keperluan cara baru berurusan – dengan penghapusan karbon dioksida dan teknologi bersih secara lebih meluas. “Penglibatan masyarakat tidak seharusnya hanya menjadi kotak untuk dicentang,” kata pengasas CREEJ Catherine Coleman Flowers, yang memimpin acara itu. “Ia harus menjadi penting dari reka bentuk hingga pelaksanaan.”

Donnel Baird, CEO dan pengasas syarikat teknologi bersih BlocPower, menyeru agar masyarakat mengambil pegangan pemilikan dalam projek. “Kita sekadar tidak akan dapat melaksanakan tenaga bersih pada skala pasaran massa kecuali kita mempunyai rancangan untuk memastikan bahawa orang mempunyai sekurang-kurangnya pegangan psikologi, jika bukan pegangan pemilikan sebenar,” katanya kepada saya selepas acara itu.

Dan peserta secara meluas bersetuju bahawa penglibatan perlu menangani isu inti dan bukan hanya menunjukkan janji pekerjaan. “Jika anda pergi ke organisasi keadilan alam sekitar, atau aktivis yang bimbang tentang racun dan pencemar dari kemudahan perindustrian ini, anda tidak boleh pergi kepada mereka dan berjanji pembangunan ekonomi sebagai tukaran,” kata Khalil Shahyd, pengarah pengurusan strategi alam sekitar dan keadilan di Natural Resources Defense Council, kepada saya selepas acara itu.

Mencipta paradigma baharu untuk penglibatan masyarakat dalam teknologi bersih akan memberi manfaat kepada semua pihak. Satu kajian 2022 mendapati bahawa kekurangan penglibatan dengan masyarakat tempatan berlaku dalam hampir 30% kegagalan projek tenaga bersih yang dicadangkan. “Mengintegrasikan semua perspektif pemangku kepentingan dari awal proses penempatan projek mungkin menjimatkan masa dan wang,” menurut penulis laporan itu. “Lebih baik menangani persepsi risiko yang mungkin dan manfaat yang berpotensi sebelum lawan membuat keputusan mereka, dan bersatu, untuk menghalang projek.”

Beberapa syarikat, terutamanya pesaing baharu, berminat untuk menunjukkan bahawa mereka memahaminya. “Terdapat keletihan yang melekat dengan hanya datang dan berkata bahawa kami akan memberi pendidikan kepada anda tentang teknologi kami atau pekerjaan,” kata Vikrum Aiyer, ketua dasar awam global Heirloom, syarikat penghapusan karbon dioksida. “Ia mungkin perlu, tetapi ia tentu sahaja tidak cukup.”

Tetapi apakah? Ujian sebenar masih akan datang – bukan sahaja untuk Heirloom dan perniagaan penghapusan karbon, tetapi untuk pelbagai teknologi bersih baharu.