Mengapa Parti Yoon Kalah dalam Pilihan Raya Korea Selatan dan Apakah Masalah yang Dihadapinya Sekarang?

(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan (AP) – pengundi telah memberikan kawalan berterusan kepada pihak liberal ke atas parlimen dalam apa yang kelihatan sebagai kekalahan politik besar kepada konservatif.

Beberapa pakar mengatakan keputusan pilihan raya parlimen Rabu ini membuat Yoon “seekor itik lumpuh” – atau bahkan “seekor itik mati” – untuk tiga tahun terakhirnya dalam jawatan. Yang lain tidak bersetuju, mengatakan Yoon masih mempunyai banyak alat dasar dan boleh menekan agenda luar negaranya dengan agresif.

Tetapi pasti bahawa keputusan pilihan raya ini menimbulkan cabaran politik terberat kepada Yoon sejak bekas pendakwa raya itu mengambil jawatan pada 2022 untuk satu penggal lima tahun tunggal.

Berikut adalah pandangan mengenai apa maksud keputusan pilihan raya ini kepada Yoon dan politik Korea Selatan.

BERAPA TERUK KEROSAKAN POLITIK YOON?

Bahkan sebelum pelantikan Yoon, Dewan Negara Korea Selatan yang tunggal dikuasai oleh Parti Demokratik liberal. Bertengkar dengan Yoon mengenai pelbagai isu, ahli parlimen Parti Demokratik sering mengehadkan agenda domestiknya.

Yoon sangat memerlukan partinya untuk merebut semula majoriti parlimen supaya mereka boleh menyokong agenda beliau. Tetapi Parti Kuasa Rakyatnya dan parti satelitnya hanya memenangi 108 kerusi dalam parlimen 300 kerusi, manakala Parti Demokratik dan dua parti liberal lain mengambil 187 kerusi secara gabungan.

Parlimen akan datang mempunyai penggal empat tahun, bermakna kawalannya liberal mungkin akan berterusan sehingga selepas Yoon meninggalkan jawatan pada 2027. Kepentingan ahli-ahli partinya kepada presiden mungkin lemah selepas itu kerana kesetiaan kebanyakan mereka kepada presiden adalah berdasarkan harapan untuk mendapat tiket bertanding pilihan raya.

“Dia lebih seperti seekor itik mati berbanding seekor itik lumpuh,” kata Park Sung-min, presiden MIN Consulting Seoul, sebuah firma nasihat politik. “Dalam dua tahun kebelakangan ini, dia dapat mengawal parti pemerintah kerana pilihan raya akan datang. Tetapi pilihan raya sudah selesai, dan dia kini berada dalam keadaan yang jauh lebih sukar.”

Hong Sung Gul, profesor pentadbiran awam di Universiti Kookmin Seoul, berkata Yoon mungkin akan menghadapi penentangan Demokratik yang semakin meningkat terhadap dorongannya untuk dasar-dasar ramah perniagaan, pembaharuan cukai dan dasar-dasar utama lain yang memerlukan pengesahan perundangan.

Perdana Menteri Yoon dan penasihat kanan presiden menawarkan untuk meletak jawatan secara beramai-ramai Khamis ini dalam usaha untuk memulihkan keyakinan awam terhadap kerajaan. Hong berkata Yoon mungkin perlu mengatur semula anggota Kabinet juga.

MENGAPA PARTI YOON KALAH DALAM PILIHAN RAYA?

Pilihan raya ini secara meluas dianggap sebagai ujian tengah penggal kerajaan Yoon. Jadi dia dianggap sebagai orang utama yang disalahkan untuk kegagalan pilihan raya.

Sejak menjadi presiden, Yoon telah berjuang dengan kadar kelulusan rendah – berada antara 30% dan 40%. Kritik mendakwa beliau gagal menguruskan isu-isu ekonomi seperti kenaikan harga; gagal mencari kerjasama dengan pemimpin pembangkang mengenai keutamaan dasar; dan mengisi jawatan utama dengan bekas pendakwa dan rakan-rakan, seraya enggan menggantikan beberapa yang terlibat dalam skandal.

Juga menjejaskan popularitinya adalah skandal yang melibatkan isterinya dan wanita pertama Kim Keon Hee. Filem rahsia kamera menunjukkan beliau menerima beg mewah sebagai hadiah daripada AP.

Awal tahun ini, kelulusan Yoon secara ringkas meningkat berkat sokongan awam terhadap dorongannya untuk meningkatkan drastik bilangan pelajar perubatan, langkah yang gagal dicapai oleh pendahulunya. Tetapi beribu-ribu doktor yang berkhidmat telah mengadakan mogok protes terhadap rancangan Yoon, meninggalkan beliau dengan panggilan yang semakin meningkat untuk mencari kompromi.

“Yoon telah melaksanakan beberapa langkah reformasi. Tetapi gaya beliau keras dan beliau mendorong perkara-perkara dengan terlalu kuat. Tetapi yang penting ialah rakyat kita tidak akan mentoleransi pemimpin yang kelihatan sombong,” kata Hong.

ADAKAH DASAR LUAR NEGARA YOON TETAP?

Walaupun kekalahan pilihan raya, dasar-dasar luar negara utama Yoon kekal tidak berubah, kerana biasanya tidak memerlukan kelulusan parlimen.

“Yoon mungkin akan mempercepatkan dasar-dasar luar negaranya, seperti terhadap Korea Utara, mengeratkan perikatan dengan AS, memperbaiki hubungan dengan Jepun dan menyumbang lebih kepada isu-isu global kerana yakinan dan gaya beliau sendiri,” kata Duyeon Kim, seorang penganalisis kanan di Pusat Keselamatan Baru Amerika di Washington. “Beliau mungkin mengejar dasar-dasar luar negara yang lebih berani.”

Kim berkata cabaran dalam melaksanakan dasar-dasar sedemikian adalah “sama ada para birokrat akan melaksanakannya dengan semangat yang sama seperti sebelum ini”, terutamanya jika parlimen memotong belanjawan atau jika birokrat merasakan persekitaran politik domestik tidak stabil sehingga 2027, ketika Korea Selatan akan mengadakan pilihan raya untuk memilih pengganti Yoon.

Leif-Eric Easley, profesor di Universiti Ewha di Seoul, berkata bahawa Yoon bukanlah seekor itik lumpuh “kerana pentadbirannya masih mempunyai banyak alat dasar dan kemungkinan akan mengekalkan pendekatan terhadap hubungan antarabangsa.”

“Pyongyang tidak mempunyai sebab untuk memberi komen secara terus mengenai keputusan pilihan raya tetapi mungkin akan meningkatkan usaha untuk menanam perpecahan dalam masyarakat Korea Selatan,” kata Easley.

APAKAH PROSPEK PEMIMPIN POLITIK LAIN?

Keputusan pilihan raya meningkatkan kedudukan politik Lee Jae-myung, pengerusi Parti Demokratik yang kalah dalam pilihan raya presiden 2022 yang sangat dipertandingkan kepada Yoon. Lee adalah salah satu calon awal untuk bertanding pada 2027, bersama-sama Han Dong-hoon, sekutu Yoon yang mengetuai kempen parti pemerintah.

Juga menjadi tumpuan media adalah Cho Kuk, bekas menteri kehakiman liberal yang telah dilancarkan parti kecil baru memenangi 12 kerusi. Pemerhati mengatakan Cho adalah pesaing liberal yang berpotensi kepada Lee.

Tetapi kedua-dua Lee dan Cho menghadapi isu undang-undang. Lee sedang disiasat atas pelbagai tuduhan rasuah yang dikatakannya dirancang secara politik oleh kerajaan Yoon. Cho juga boleh pergi ke penjara jika Mahkamah Agung mengekalkan keputusan mahkamah rendah yang menjatuhkan hukuman dua tahun penjara ke atas pelbagai tuduhan, termasuk penyalahgunaan kuasa dan memalsukan kelayakan untuk membantu anak-anaknya memasuki sekolah-sekolah terkemuka.

Keputusan pilihan raya ini memberi tamparan kepada Han. Tetapi kebanyakan kritikan tertumpu kepada Yoon, manakala Han, bekas menteri kehakiman dan ahli politik baru, telah membina pangkalan politik kuat semasa kempen pilihan raya. Jika kedua-dua Lee dan Cho terselamat daripada masalah undang-undang dan bersaing untuk presiden, mereka boleh membahagikan undi liberal, membantu konservatif.

“Han masih belum bebas daripada kekalahan,” kata Cho Jinman, profesor di Universiti Wanita Duksung Seoul. “Konservatif perlu mencari perubahan jadi mereka mungkin mencari wajah baru untuk bertanding presiden berikutnya juga.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.