Mengapa Muzium British Meminta Bantuan Orang Ramai untuk Mencari Artifak yang Hilang

British Museum telah meminta bantuan orang ramai untuk menemui kira-kira 2,000 artefak yang dicuri dari koleksi muzium itu sepanjang beberapa tahun. Muzium terkenal itu melancarkan laman web dan talian panas e-mel pada hari Selasa yang meminta bantuan untuk berkongsi maklumat yang mungkin membawa kepada pemulihan item-item tersebut.

“Jika anda bimbang bahawa anda mungkin, atau pernah, memiliki item dari British Museum, atau jika anda mempunyai sebarang maklumat lain yang boleh membantu kami, sila hubungi kami,” laman web muzium itu berkata.

Pada bulan Ogos, muzium mengumumkan bahawa kira-kira 2,000 artefak dengan nilai bersih berjuta-juta pound dipercayai telah dicuri dari koleksi muzium. Ia berkata 60 item telah dikembalikan ke muzium itu, dan 300 lagi telah dikenal pasti dan dalam proses pengambilan semula.

Pencurian itu telah memperbaharui perdebatan mengenai artefak yang dipertikaikan dalam koleksi muzium itu, yang kebanyakannya diperoleh di bawah pemerintahan kolonial British. Negara-negara termasuk Greece dan China telah menyeru muzium untuk mengembalikan artefak ke negara-negara yang menciptanya.

Apa yang dicuri?

Artefak yang hilang berasal dari antara abad ke-15 SM hingga abad ke-19 Masihi dan termasuk perhiasan emas dan batu permata separa berharga. Ia tidak dipamerkan kepada orang ramai, dengan kebanyakannya terhad ke bilik stor muzium.

British Museum bekerjasama dengan Art Loss Register, pangkalan data terbesar di dunia untuk seni yang dicuri. Muzium telah menubuhkan talian panas untuk sesiapa sahaja dengan maklumat untuk tampil ke hadapan dan merancang untuk terus memberikan kemas kini tentang “bahan yang telah kami pulihkan dan pengiktirafan kepada banyak orang yang menawarkan bantuan kepada kami”.

Sebagai langkah berjaga-jaga keselamatan, laman web itu hanya berkongsi “jenis bahan” yang dicuri dan termasuk imej item serupa – termasuk rantai emas Greek dari 3 SM dan permata Greek dan Rom klasik.

“Pendekatan British Museum telah mengimbangi keperluan untuk memberi maklumat kepada orang ramai untuk membantu usaha pemulihan dengan hakikat bahawa memberikan terlalu banyak butiran berisiko memainkan peranan ke tangan mereka yang mungkin bertindak dengan niat jahat,” kata James Ratcliffe, Pengarah Pemulihan di Art Loss Register dalam kenyataan.

Seruan untuk pengembalian

Tuduhan mengenai pengendalian muzium terhadap artefak – dan amalan yang melaluinya muzium memperoleh mereka – telah dilontarkan kembali ke bawah sorotan, dengan beberapa negara menyeru muzium untuk mengembalikan pegangan mereka ke negara asal mereka.

Beberapa item dijual di platform e-dagang, eBay, termasuk satu artefak Rom – bernilai lebih daripada £50,000 – yang ditawarkan di platform itu pada harga £40, menurut Telegraph.

Pencurian sedang disiasat oleh Perkhidmatan Polis Metropolitan London. Hartwig Fischer, pengarah muzium sebelumnya, meletak jawatan dari peranannya pada akhir bulan lalu setelah mendedahkan bahawa seorang pedagang antik dilaporkan memberitahu muzium tentang pencurian pada tahun 2021, tetapi tiada tindakan diambil.

Peter Higgs, seorang kurator kanan untuk muzium itu, dipecat bulan lalu dan dituduh menjual artefak secara dalam talian, walaupun keluarganya menafikan sebarang kesalahan.

Muzium tidak mempunyai katalog lengkap semua item dalam koleksi lebih 8 juta artefaknya, menurut Guardian, yang mungkin menjelaskan mengapa kehilangan tidak dikesan selama ini.

“Seseorang yang mempunyai pengetahuan tentang apa yang tidak didaftarkan mempunyai kelebihan besar dalam mengeluarkan beberapa item tersebut,” kata George Osborne, pengerusi British Museum, dan bekas Canselor Kewangan UK, memberitahu Guardian.

Berita pencurian itu telah mencetuskan seruan agar muzium mengembalikan item ke negara asal mereka. Kerajaan Nigeria telah menyeru pengembalian Benin Bronzes, yang dirampas oleh tentera British pada tahun 1897.

“Muzium komited kepada penglibatan aktif dengan institusi Nigeria mengenai Benin Bronzes, termasuk mengejar dan menyokong inisiatif baru yang dibangunkan dalam kerjasama dengan rakan dan rakan sekerja Nigeria,” kata British Museum di laman web nya. “Ini termasuk penyertaan penuh dalam Kumpulan Dialog Benin dan bekerja ke arah matlamat memudahkan paparan tetap baru karya seni Benin di Benin City, untuk memasukkan karya dari koleksi British Museum.”

British Museum sejak lama mendakwa mempunyai standard penjagaan yang lebih tinggi untuk artefak daripada negara-negara yang diambil daripada mereka, sebagai justifikasi untuk terus memegang mereka.

Sebuah editorial dalam akhbar milik negara China, Global Times meminta pengembalian lebih 23,000 artefak dalam simpanan muzium itu. “Majoriti besar koleksi besar British Museum sehingga lapan juta item datang dari negara selain UK, dan sebahagian besar diperoleh melalui saluran yang tidak wajar, bahkan cara kotor dan berdosa,” kata editorial itu.

“British Museum mempunyai sejarah kolaborasi budaya yang panjang di China,” kata muzium dalam kenyataan kepada TIME. “Muzium percaya bahawa memaparkan objek dari China bersama-sama dengan bahan budaya dari bahagian dunia yang lain membantu orang memahami sejarah panjang China dengan lebih baik. Kami tidak menerima sebarang permintaan rasmi untuk pengembalian sebarang objek dalam koleksi oleh kerajaan China.”

Dalam editorial lain yang diterbitkan sebagai tindak balas terhadap skandal itu, menteri kebudayaan Greece Lina Mendoni menyeru pengembalian Parthenon Sculptures yang sudah lama dipegang oleh muzium itu, dengan alasan bahawa pencurian itu membuktikan muzium tidak mampu menjaga barangan dalam milikannya dengan selamat.
“Kes yang belum pernah terjadi sebelum ini mengenai pencurian ratusan objek berharga British Museum, dengan pelaku yang dilantik untuk melindungi koleksinya